Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Συναγερμός από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τις νέες εστίες

Συναγερμός από τα αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού και τις νέες εστίες
Έντονη ανησυχία για την χαλάρωση των πολιτών όσον αφορά την τήρηση των μέτρων προστασίας και τα "ορφανά" κρούσματα
Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση και στους επιστήμονες από τα ολοένα και αυξανόμενα κρούσματα κορωνοϊού που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην Ελλάδα εν μέσω της τουριστικής περιόδου.
Οι επιστήμονες εκφράζουν την ανησυχία τους τόσο για την αύξηση των εισαγόμενων κρουσμάτων λόγω της εισροής τουριστών από τα Βαλκάνια όσο κυρίως για τα «ορφανά» κρούσματα, τα οποία όπως υποστηρίζουν, δείχνουν πως υπάρχει διασπορά του ιού στην κοινότητα, χωρίς μάλιστα να μπορεί να γίνει σωστά η ιχνηλάτηση των επαφών.
Τον προβληματισμό παράλληλα εντείνει και η χαλάρωση των πολιτών απέναντι στην τήρηση των κανόνων ασφαλείας, στάση που σε συνδυασμό με την αύξηση των κρουσμάτων αποτελεί «βόμβα» στην προσπάθεια που γίνεται προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο η επιδημία στην Ελλάδα.
Υπό αυτά τα δεδομένα, συγκαλείται σήμερα Δευτέρα 13 Ιουλίου σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και παρουσία του υπ.Υγείας, Β. Κικίλια, του υφ.Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιά και του επικεφαλής λοιμωξιολόγου Σ. Τσιόδρα προκειμένου να αποφασιστούν νέα μέτρα με απώτερο στόχο να διαφυλαχθεί η θετική πορεία που έχει καταγραφεί έως σήμερα.
Ενδεικτικό της ανησυχίας που υπάρχει είναι ότι κατόπιν της σύσκεψης στο Μαξίμου, θα ακολουθήσει νέα σύσκεψη του κ.Κικίλια με τους επιστήμονες της επιτροπής λοιμωξιολόγων.

Προς απαγόρευση τα πανηγύρια;

Ένα από τα μέτρα που εκτιμάται ότι πρόκειται να ληφθούν είναι η απαγόρευση των πανηγυριών, καθώς σύσσωμοι οι επιστήμονες έχουν τονίσει την επικινδυνότητα τους ενώ πολλοί πλέον υποστηρίζουν πως είναι αδύνατο να τηρηθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας σε αυτές τις εκδηλώσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως τα πανηγύρια θα πρέπει τουλάχιστον για φέτος να απαγορευτούν, καθώς αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης του ιού.

Βατόπουλος (καθηγητής Μικροβιολογίας): Επικίνδυνα τα πανηγύρια – Ενδεχομένως και μέσα στον Αύγουστο το δεύτερο κύμα κορωνοϊού

Ιδιαίτερα επικίνδυνα για την εξάπλωση της επιδημίας του κορωνοϊού χαρακτήρισε τα πανηγύρια ο καθηγητής Μικροβιολογίας, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ακόμα και μέσα στον Αύγουστο να υπάρξει το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού στην Ελλάδα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος υποστήριξε ότι η επιστημονική κοινότητα χτυπά καμπανάκι κινδύνου για τα πανηγύρια.
«Τα πανηγύρια είναι επικίνδυνα.
Οι τοπικοί φορείς πρέπει να συνειδητοποιήσουν την κατάσταση και να μην κάνουν πανηγύρια φέτος» είπε ο κ.Βατόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη να τηρούνται τα μέτρα «για να για να απομακρύνουμε το δεύτερο κύμα».
«Το πότε θα έρθει το δεύτερο κύμα δεν είναι φυσικό γεγονός, εξαρτάται από τη δική μας συμπεριφορά» τόνισε ο καθηγητής Μικροβιολογίας, ο οποίος δεν απέκλεισε το γεγονός το δεύτερο κύμα της πανδημίας στη χώρα μας να έρθει και μέσα στον Αύγουστο και να υπάρξουν τοπικά lockdown.
Σύμφωνα με τον κ. Βατόπουλο ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι και τα ορφανά κρούσματα που καταγράφονται, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει διασπορά που δεν μπορεί να ελεγχθεί.
Σε ό,τι αφορά στα εισαγόμενα κρούσματα, ο καθηγητής επισήμανε ότι «δεν περιμέναμε ότι θα υπάρξει αυτή η κατάσταση στον Βορρά, στα Βαλκάνια» αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο απαγόρευσης εισόδου στην Ελλάδα τουριστών κι από άλλες χώρες, αν αυξηθούν τα κρούσματα, όπως συνέβη και με τη Σερβία.
Τέλος, υπογράμμισε ότι ο εντοπισμός των κρουσμάτων από το εξωτερικό δείχνε ότι το σύστημα επιτήρησης που εφαρμόζει η χώρα μας λειτουργεί.

Έξαρση στη δυτική Μακεδονία, στο κόκκινο η Κοζάνη

Προβληματισμός όμως επικρατεί και για τις εγχώριες εστίες μετάδοσης του ιού, με τη δυτική Μακεδονία να βρίσκεται τις τελευταίες ώρες στο κόκκινο.
Είναι χαρακτηριστικό πως αιφνίδια και ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων καταγράφεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και συγκεκριμένα στην Περιφερειακή Ενότητα Κοζάνης.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του συντονιστή ΕΟΔΥ Δυτικής Μακεδονίας, λοιμωξιολόγου Ιορδάνη Ρωμιόπουλου, υπάρχουν εννέα νέα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια.
Από αυτά, ένας είναι κάτοικος Καστοριάς, τέσσερις δηλώνουν κάτοικοι της πόλης της Κοζάνης, τρεις είναι κάτοικοι των χωριών στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ένας ασθενής είναι Σερβικής καταγωγής, ο οποίος κατά την επιστροφή στην πατρίδα του είχε τροχαίο ατύχημα και μεταφέρθηκε για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο Κοζάνης, όπου διαπιστώθηκε ότι είναι θετικός στον κορωνοϊό.
Από την ιχνηλάτηση που έγινε στον Σέρβο πολίτη διαπιστώθηκε ότι ήταν διερχόμενος και δεν έμεινε σε κάποιο κατάλυμα της Δυτικής Μακεδονίας.
Τα θετικά κρούσματα στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας, από τις 24 Ιουνίου 2020 μέχρι σήμερα, ανέρχονται συνολικά σε 36, εκ των οποίων τα 25 είναι κάτοικοι του νομού Καστοριάς, 10 κάτοικοι του νομού Κοζάνης και ένα είναι Σερβικής καταγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Ρωμιόπουλο, όλα τα νέα θετικά κρούσματα του νομού Κοζάνης χαρακτηρίζονται «συμπωματικά με ήπια έως μέτρια συμπτωματολογία λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος».
Τρεις ασθενείς εξ αυτών νοσηλεύονται στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο Πτολεμαΐδας, ενώ οι υπόλοιποι βρίσκονται σε κατ' οίκον περιορισμό και παρακολούθηση.
Μεταξύ των εννέα νέων θετικών κρουσμάτων, τα δύο είναι εισαγόμενα από τη Σερβία, ενώ για τα υπόλοιπα επτά δεν αναφέρεται πρόσφατο ταξίδι στο εξωτερικό, ούτε επαφή με θετικό κρούσμα.
«Τα συγκεκριμένα περιστατικά χαρακτηρίζονται ως ορφανά», τόνισε ο κ. Ρωμιόπουλος.
Στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο, που έχει ορισθεί ως νοσοκομείο αναφοράς της Δυτικής Μακεδονίας, νοσηλεύονται συνολικά επτά περιστατικά covid 19.
Ο κ. Ρωμιόπουλος ανέφερε ότι «θα δούμε τις προσεχείς ημέρες, μέσω των ιχνηλατήσεων που κάνουμε, τι διαστάσεις θα λάβει η στιγμιαία αύξηση των ορφανών κρουσμάτων κορωνοϊού».
 
ΕΟΔΥ: Ακόμη 31 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, 4 τα εισαγόμενα – Κανένας νέος θάνατος

Σε 31 ανέρχονται τα νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα μας, εκ των οποίων τα 4 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου τις χώρας.
Έτσι, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, ο  συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 3.803, εκ των οποίων το 54.5% άνδρες αφορά άνδρες.
Από αυτά, τα 998 (26.2%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.989 (52.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Επιπλέον, 10 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 59 ετών.
Οι 3 (30.0%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες και το 80.0% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Επίσης, 122 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Τέλος, δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος, ενώ έχουμε 193 θανάτους συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων  62 (32.1%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες.
Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης