Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

Στα 100 -150 δολάρια το βαρέλι βλέπουν το πετρέλαιο οι αναλυτές την επόμενη πενταετία

Στα 100 -150 δολάρια το βαρέλι βλέπουν το πετρέλαιο οι αναλυτές την επόμενη πενταετία
Η μείωση των επενδύσεων κατά 244,1 δις. δολ. θέτει τις βάσεις για άνοδο των τιμών
Η τρέχουσα πετρελαϊκή κρίση θα μειώσει σοβαρά τις επενδύσεις στη νέα παραγωγή πετρελαίου, θέτοντας τις βάσεις για τις τιμές του πετρελαίου να φτάσουν τα 100 $ ή ακόμη και τα 150 $ το βαρέλι τα επόμενα πέντε χρόνια, σύμφωνα με αναλυτές που επικαλείται η The Wall Street Journal.

Οι αναλυτές χωρίζονται βασικά σε δύο στρατόπεδα - αυτά που προβλέπουν υψηλές τιμές πετρελαίου λόγω της πανδημίας και της επακόλουθης σοβαρής υποεπένδυσης σε νέα πεδία πετρελαίου, και αυτά που λένε ότι η ζωή στο νέο φυσιολογικό θα σημαίνει ότι η ζήτηση δεν μπορεί ποτέ να επιστρέψει στο προ-COVID-19 επίπεδα.

Στο στρατόπεδο των ταύρων, ο Trevor Woods, επικεφαλής επενδύσεων του hedge fund, Northern Trace Capital, με έδρα το Οχάιο, δήλωσε:
«Θα μπορούσαμε να φτάσουμε τα 150 $ αρκετά εύκολα μέχρι το 2025.»
Ο Woods βασίζει την πρόβλεψή του στην επερχόμενη μαζική πίεση στους παραγωγούς να χρηματοδοτήσουν νέες επενδύσεις.

Ο Christyan Malek, επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου της JP Morgan για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, πιστεύει επίσης ότι το πετρέλαιο θα μπορούσε να φτάσει τα $ 100 ανά βαρέλι, λόγω της δραματικής μείωσης των επενδύσεων.

Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA), ο τομέας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου θα δει απότομη μείωση των επενδύσεων φέτος σε σύγκριση με πέρυσι.
Οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο θα μειωθούν κατά 244,1 δισεκατομμύρια δολάρια, ή σχεδόν το ένα τρίτο, το 2020 σε σύγκριση με το 2019.

«Θα μπορούσαμε να δούμε το πετρέλαιο να ανεβαίνει στα 100 $ τα επόμενα δύο χρόνια;» «Απολύτως», δήλωσε ο Malek της JP Morgan, επαναλαμβάνοντας μια παρόμοια ανοδική εκτίμηση από τον περασμένο μήνα.

Η Citigroup, ωστόσο, δεν πιστεύει ότι οι τιμές του αργού πετρελαίου θα επιστρέψουν ξανά σε τριψήφια επίπεδα.

Η ιδέα του πετρελαίου στα 100 $ ή υψηλότερα, «έχει πολύ περισσότερη φαντασία από την πραγματικότητα στην βάση της», ανέφεραν οι αναλυτές της Citigroup σε ανάλυση νωρίτερα αυτό το μήνα, προσθέτοντας ότι μακροπρόθεσμα, τα 45 $ ανά βαρέλι Brent είναι πολύ πιο πιθανό σενάριο τιμών για το πετρέλαιο από τα 60 $ το βαρέλι.

Σε πιο απαισιόδοξες εκτιμήσεις, οι αναλυτές της Citi ανέφεραν: «Η αύξηση της ζήτησης προϊόντων πετρελαίου θα υποχωρήσει σημαντικά, θα αλλάξει το περίγραμμα της και δεν θα επιστρέψει ποτέ στους ρυθμούς ανάπτυξης της προ covid-19 περιόδου».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης