Τελευταία Νέα

Αυστραλία: Δεύτερη ζώνη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Νέα Νότια Ουαλία - Πρόσκληση για έργα 8GW

Αυστραλία: Δεύτερη ζώνη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη Νέα Νότια Ουαλία - Πρόσκληση για έργα 8GW
Η κυβέρνηση της Νέα Νότιας Ουαλίας θα ζητήσει προτάσεις αιολικής, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης
Η κυβέρνηση συνασπισμού της Νέα Νότιας Ουαλίας στην Αυστραλία ετοιμάζεται να ανακοινώσει τη δεύτερη φάση του προγράμματος της ζώνης ανανεώσιμης ενέργειας, με πρόσκληση για έως και 8GW αιολικών, ηλιακών και αποθηκευτικών έργων σε μια νέα ζώνη στο βόρειο τμήμα της πολιτείας, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Αγγλίας.

Σύμφωνα με το Renew Economy η ανακοίνωση που θα γίνει από τον υπουργό Ενέργειας Matt Kean ακολουθεί μια εκπληκτική απάντηση σε μια έκκληση για την πρώτη ζώνη ανανεώσιμης ενέργειας στα δυτικά της χώρας. Ζητήθηκαν προτάσεις 3GW, αλλά η κυβέρνηση πλημμύρισε την αγορά με περίπου 27GW προτάσεις αιολικής, ηλιακής ενέργειας και αποθήκευσης.

Η ώθηση για αυτές τις ζώνες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σηματοδοτεί μια σημαντική αύξηση της δραστηριότητας και των νέων επενδύσεων καθώς προετοιμάζεται για το επικείμενο κλείσιμο των γεννητριών άνθρακα Liddell το 2023 και το κλείσιμο των περισσότερων από τους εναπομείναντες παραγωγούς άνθρακα κατά την επόμενη δεκαετία.

Υπογραμμίζει επίσης την υποστήριξη για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Αυστραλία που προέρχεται κυρίως από τις ομοσπονδιακές κυβερνήσεις και όχι από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.
Μεγάλο μέρος της κίνησης προέρχεται από κρατικές φιλελεύθερες κυβερνήσεις, με τη NSW να μπαίνει σε ζώνες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η Τασμανία στοχεύει 200% ανανεώσιμες πηγές έως το 2040 και η Νότια Αυστραλία με στόχο καθαρό 100% αιολικό και ηλιακό έως το 2030.

Η δημιουργία ζωνών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αποτελεί επίσης μια κεντρική πλατφόρμα του Σχεδίου Ολοκληρωμένου Συστήματος - το 20ετές σχέδιο που εκπονήθηκε από τον Διαχειριστή της Αγοράς της Αυστραλίας καθώς επιδιώκει να σκιαγραφήσει την υποδομή που απαιτείται για τη μετάβαση καθαρής ενέργειας και για έως το 90% των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2040.

Η τελευταία έκδοση του ISP προσδιορίζει το δυναμικό των 3,8GW στη ζώνη της Νέας Αγγλίας και ένα ακόμη 4,5GW στη βορειοδυτική ζώνη.
Σε συνδυασμό, αυτό θα ισοδυναμεί με περίπου 8.000MW χωρητικότητας νέας γενιάς - με την προϋπόθεση της προσθήκης περισσότερης υποδομής δικτύου και ενός μεγαλύτερου συνδέσμου μετάδοσης προς το Queensland.

Αυτό το μοντέλο υποδηλώνει ότι η νέα ζώνη ενδέχεται να μην χρειαστεί έως το 2036, αλλά με την αυξανόμενη προσδοκία ότι οι γεννήτριες άνθρακα της χώρας θα κλείσουν νωρίτερα και όχι αργότερα, αυτό θα μπορούσε να εντοπιστεί γρήγορα, τουλάχιστον εν μέρει.

Η NSW έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι θέλει να δημιουργήσει τρία REZs, ένα στην κεντρική δύση, ένα στο βορρά και ένα στα νοτιοδυτικά, κοντά στον προτεινόμενο νέο σύνδεσμο προς τη Νότια Αυστραλία, και επιδιώκει να αναπτύξει ένα σύστημα όπου θα δημοπρατήσει δικαιώματα πρόσβασης στις ζώνες, πράγμα που σημαίνει ότι οι προγραμματιστές θα βοηθήσουν στην πληρωμή για τη μετάδοση και άλλες απαραίτητες υποδομές δικτύου.

Αυτές οι εκκλήσεις για εκδήλωση ενδιαφέροντος για την Κεντρική Δύση REZ, και άμεσα για το Βορρά, έχουν σχεδιαστεί για να δοκιμάσουν την διάθεση των ανανεώσιμων και των προγραμματιστών αποθήκευσης.

Σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο podcast της RenewEconomy's Energy Insiders, ο Kean μίλησε για το στόχο του να μετατρέψει την πολιτεία σε υπερδύναμη ανανεώσιμης ενέργειας και είπε ότι το κράτος είχε συγκλονιστεί από την απάντηση στην πρώτη REZ.

"Ήταν πολύ συναρπαστικό. Κυρίως πρόκειται να είναι αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική και μπαταρίες. Αλλά όπως είπα, η εστίασή μου είναι να κάνω μια μετάβαση του δικτύου μας για να διασφαλίσω ότι οι πολίτες της Νέας Νότιας Ουαλίας θα έχουν πρόσβαση στο πιο φθηνό αξιόπιστο ηλεκτρικό που θα βρείτε οπουδήποτε στον πλανήτη ", δήλωσε ο Kean.

«Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε δυνητικά να εκβιομηχάνουμε εκ νέου την πολιτεία μας και μάλιστα τη χώρα μας. Και αυτή είναι μια ευκαιρία για εμάς να είμαστε μια οικονομική υπερδύναμη, όχι μόνο μια ενεργειακή υπερδύναμη, μια οικονομική υπερδύναμη. Και είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να μην εκμεταλλευτείς. "


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης