Ενέργεια

Γερμανία: H Bundestag ψήφισε το νομοσχέδιο για την έξοδο από τον άνθρακα

Γερμανία: H Bundestag ψήφισε το νομοσχέδιο για την έξοδο από τον άνθρακα
Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier επαίνεσε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την καθοριστική στιγμή στη γερμανική ιστορία
Η γερμανική Bundestag, το κατώτερο κοινοβούλιο, ψήφισε την Παρασκευή 3/7/2020 νομοσχέδιο για την έξοδο της χώρας από τον άνθρακα ως πηγή ενέργειας για την επίτευξη των κλιματικών στόχων.
Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει χρηματοδότηση πάνω από 50 δισεκατομμύρια ευρώ για επιχειρήσεις εκμετάλλευσης ορυχείων και ηλεκτροπαραγωγής, πληγείσες περιοχές και υπαλλήλους προκειμένου να μετριάσουν τις επιπτώσεις της μετατροπής από άνθρακα σε ανανεώσιμες πηγές.

Ο υπουργός Οικονομίας Peter Altmaier επαίνεσε τη συμφωνία, χαρακτηρίζοντας την καθοριστική στιγμή στη γερμανική ιστορία. «Αυτή είναι μια αμετάκλητη αρχή του τέλους της εποχής των ορυκτών καυσίμων», είπε στο κοινοβούλιο.«Είναι ένα έργο για γενιές», πρόσθεσε.

Η Γερμανία θα εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το 2022 και τον άνθρακα έως το 2038 το αργότερο και ταυτόχρονα θα στοχεύσει σε μείωση κατά 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίων έως το 2030 σε σχέση με τα επίπεδα του 1990.

Ομάδες κοινής ωφέλειας, συνδικάτα και καταναλωτές ενέργειας χαιρέτισαν τη συμφωνία, καθώς τους δίνει χρόνο και χρήμα να αντιμετωπίσουν τη μετάβαση, αλλά οι πράσινες ομάδες δήλωσαν ότι το χρονοδιάγραμμα είναι πολύ αργό και η συμφωνία υπερβολικά δαπανηρή για τους φορολογούμενους.

Ο γερμανικός βραχίονας του Παγκόσμιου Ταμείου Άγριας Ζωής επέκρινε τις πληρωμές αποζημίωσης σε φορείς εκμετάλλευσης και ανέφερε ότι θα έπρεπε να καταργήσουν σταδιακά τις μονάδες τους και τώρα έχουν επιπλέον χρήματα.
«Ο νόμος δεν ταιριάζει με την πραγματικότητα της αγοράς ενέργειας και καθόλου με τις τρέχουσες κλιματολογικές προκλήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της προστασίας της φύσης Christoph Heinrich.

Το κόστος παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έγινε όλο και πιο ανταγωνιστικό, και το φθηνό αέριο ωθεί τον άνθρακα από το μείγμα καυσίμων σε μια τάση που έχει ενισχυθεί από την πολιτική βούληση να αυξήσει το κόστος των δικαιωμάτων εκπομπής άνθρακα.
Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αντιπροσώπευαν πάνω από το 50% της γερμανικής παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης