Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών

Μητσοτάκης: Νέα μέτρα 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη επιχειρήσεων και επαγγελματιών
Εγκαινιάζεται ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός
Νέα μέτρα ύψους 3,5 δισ. ευρώ για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των επαγγελματιών που πλήττονται από την κρίση που προκάλεσε η πανδημία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, από το βήμα της Βουλής.
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τα εξής:

- Μηδενισμός της προκαταβολςή φόρου για επιχειρήσεις των οποίων ο τζίρος του α΄εξαμήνου είναι κατά 35% μειωμένος από αυτόν του 2019
- Για τις υπόλοιπες επιχειρήσεις θα κυμαίνεται από 30% έως 70%
- Μηδενισμός της προκαταβολής φόρου για εποχικές επιχειρήσεις, αυτές δηλαδή που καταγράφουν τουλάχιστον το 50% του τζίρου τους το γ΄ τρίμηνο του έτους.
- Μισή προκαταβολή θα πληρώσουν όσοι επαγγελματίες δεν έχουν υποχρέωση υποβολής ΦΠΑ
- Εγκαινιάζεται ο τρίτος γύρος επιστρεπτέας προκαταβολής ύψους 1 δισ. που θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις και χωρίς ταμειακή μηχανή.

«Εγκαινιάζουμε και τρίτο γύρο επιστρεπτέας προκαταβολής.
Θα αφορά και ατομικές επιχειρήσεις, χωρίς εργαζόμενους.
Θα καταβάλλεται βάσει του τζίρου Ιουνίου, Ιουλίου, Αυγούστου
Οι εποχικές επιχειρήσεις δεν θα πληρώσουν καθόλου εργοδοτικές εισφορές για Ιούλιο, Αύγουστο, Σεπτέμβριο», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.
Στόχος είναι να κάνουμε την ύφεση όσον το δυνατόν πιο ήπια, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, στην «Ώρα του πρωθυπουργού», απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, Φώφης Γεννηματά.
«Μιλάμε για μια εξωγενή κρίση, πρωτοφανή.
Βρεθήκαμε εδώ λόγω ενός απροόπτου γεγονότος που θα βυθίσει την παγκόσμια οικονομία σε μια ύφεση που δεν έχει προηγούμενο από τη δεκαετία του '30.
Στόχος είναι να κάνουμε την ύφεση αυτή όσο το δυνατόν πιο ήπια», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Όπως εξήγησε ο Κ. Μητσοτάκης, «βιώνουμε μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Το να επιχειρούμε να κάνουμε προβλέψεις για την ύφεση του 2020 είναι μια θεωρητική άσκηση.
Η εθνική οικονομία τα πήγε σχετικά καλύτερα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Οι επιπτώσεις στο δεύτερο και τρίμηνο τρίμηνο του 2020 θα είναι δραματικές».
Αυτό που καλούμαστε να κάνουμε είναι να επιμερίσουμε με τρόπο δίκαιο το βάρος μιας έκτακτης κρίσης.
Τελευταίος έχει την ευθύνη ο εργαζόμενος. Αν πιστεύετε ότι με μαγικό ραβδί μπορούμε να κρατήσουμε ακέραια όλα τα εισοδήματα τότε ζείτε σε άλλο πλανήτη, ανέφερε ο πρωθυπουργός.
 Είμαστε μπροστά και πάνω από μέτρα που πήραν πολλές άλλες χώρες.
Δεν είπα προς Θεού ότι η κυβέρνηση αυτή είναι σοσιαλδημοκρατική.
Είμαστε κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση.
Εχω πει πολλές φορές ότι το πρώτο μας μέλημα κατά τη διάρκεια της κρίσης είναι να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας και εισόδημα εργαζομένων.
Να μην κλείσουν ξενοδοχεία, να μην απολυθούν μόνιμα εργαζόμενοι. Να μην υπάρχει απώλεια στη σχέση εργασίας, τόνισε ο πρωθυπουργός.
 Και απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά, σημείωσε: Δεν μπορώ να ξεχάσω ότι συνυπήρχαμε ως υπουργοί και ήσαστε υπουργός στην κυβέρνηση του κ. Σαμαρά. Τότε δεν τα λέγατε αυτά.
Καλό είναι, όταν κάνουμε άλματα στο παρελθόν να μην παρακάμπτουμε ολόκληρες περιόδους. Η αναφορά μου σε μαγκάλια και συσσίτια δεν ήταν για εσάς. Το ερώτημα είναι να μην γίνετε εσείς σαν τους άλλους.
Ευχή και ελπίδα μου είναι να μην επιστρέψουμε σε αυτού του είδους την αντιπολίτευση.
Όσον αφορά το Ελληνικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την ανάπτυξη στην χώρα, καθώς 19 χρόνια μετά εκκινούν τα έργα στο Ελληνικό».
Ο Κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «δεν ήταν καθόλου αυτονόητο να φτάσουμε στο σημερινό σημείο για το Ελληνικό.
Χάρη σε μια συστηματική δουλειά των συναρμοδίων υπουργείων, ξεκινά η επένδυση αυτή».
Η ελληνική οικονομία είχε μπει σε αναπτυξιακή τροχιά πριν την εμφάνιση της επιδημίας του κορωνοϊού, τον Απρίλιο του 2020 το ισοζύγιο προσλήψεων - απολύσεων ήταν θετικό, σημειώνει ο πρωθυπουργός.
Απαντώντας στην κριτική της κας Γεννηματά για το πρόγραμμα «Συνεργασία», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι το κράτος ανέλαβε το κόστος εργασίας του ιδιωτικού τομέα.
«Ήταν μια φαντασίωση μιας σοσιαλιστικής κυβέρνησης, το έκανε μια φιλελεύθερη κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Και διερωτήθηκε, τι είναι καλύτερο, να κλείσει τελείως μια επιχείρηση ή ένα πρόγραμμα που δίνει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις να αναπροσαρμόσουν το ανθρώπινο τους δυναμικό για να ξεπεράσουν την κρίση;
Αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις δημόσιες συναθροίσεις ο κ. Μητσοτάκης είπε, απευθυνόμενος στην κ. Γεννηματά: Θέλουμε να ακούσουμε τις προτάσεις σας. Ο κ. Καμίνης αναγνώρισε ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι δικαίωμα όταν δεν είναι οριοθετημένο μέσα σε ένα πλαίσιο.
Θα θέλαμε να βρούμε πεδίο συνεννόησης.
Προϋποθέτει ματιά στα πράγματα που δεν θα στηρίζεται στη στείρα αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση και δεν θα προσπαθεί να ξανακάνει αντιπολίτευση πάνω σε μαγκάλια και συσσίτια.
Με εσάς τουλάχιστον είμαι σίγουρος ότι θα μπορούμε να κάνουμε ουσιαστική, ποιοτική αντιπαράθεση.

Γεννηματά σε Μητσοτάκη: Ανεπαρκή τα μέτρα που πήρατε – Είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Φώφη Γεννηματά στο πλαίσιο της συζήτησης στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» της επίκαιρης ερώτησης της κας.Γεννηματά προς τον πρωθυπουργό για την οικονομία και την εργασία.
Η κα.Γεννηματά υποστήριξε ότι «υπάρχει κρίση στην οικονομία και την κοινωνία» ενώ επιτέθηκε στον πρωθυπουργό ότι είναι ανεπαρκή τα μέτρα που έλαβε».
«Δεν είπαμε ποτέ ότι υπάρχει λεφτόδεντρο.
Παρουσιάσαμε έγκαιρα το ενδιάμεσο πρόγραμμα, που ήταν στοχευμένο και κοστολογημένο, με στόχο να μείνουν η οικονομία και η κοινωνία όρθιες.
Δεν μας ακούσατε.
Παντού βλέπω προβλήματα» είπε η κα.Γεννηματά.
«Είστε δέσμιος των συντηρητικών, είστε δέσμιος της ανικανότητας των υπουργών σας, που οδηγεί σε ερείπια, φτώχεια και λουκέτα» υπογράμμισε η κα.Γεννηματά, τονίζοντας ότι τα κυβερνητικά μέτρα για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων πέρα από καθυστερημένα, είναι και ανεπαρκή.
«Δεν υπάρχει ρευστότητα στις επιχειρήσεις.
Μετά τα μέτρα που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, οφείλατε να εξασφαλίσετε γενναία εργαλεία ρευστότητας.
Αφήσατε ασύδοτες τις τράπεζες να κάνουν κουμάντο και να βάζουν εμπόδια.
Δυσάρεστη εμπειρία το ΤΕΠΙΧ ΙΙ, εγκρίθηκαν μόλις 1 στις 10 αιτήσεις, κατώτερο των αναγκών το πρόγραμμα» ανέφερε η κα.Γεννηματά, η οποία κάλεσε τον πρωθυπουργό να μειώσει το ΦΠΑ στη διαμονή και στην εστίαση στο 6%.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης