Επικαιρότητα

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ενεργοποιείται από τον Ιούλιο το μέτρο και χωρίς «πέναλτι» προστίμου

Τέλη κυκλοφορίας με το μήνα: Ενεργοποιείται από τον Ιούλιο το μέτρο και χωρίς «πέναλτι» προστίμου
Η διάταξη ανοίγει το δρόμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσουν τα οχήματα τους για ένα ή για τρεις μήνες
Τη κατάργηση του πέναλτι για τα «τέλη κυκλοφορίας με το μήνα» προβλέπει απόφαση του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλή με την οποία ενεργοποιείται σχετική διάταξη του νόμου.
Η διάταξη ανοίγει το δρόμο στους ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων να πάρουν πίσω τις πινακίδες κυκλοφορίας και να κυκλοφορήσουν τα οχήματα τους για ένα ή για τρεις μήνες ή μέχρι το τέλος του έτους πληρώνοντας τέλη ανάλογα με του μήνες  που θα επιλέξουν.

Φέτος τα «τέλη με το μήνα» θα είναι φθηνότερα αφού οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν τέλη για τους μήνες που θα κυκλοφορήσουν ξανά τα οχήματα τους στους ελληνικούς δρόμους χωρίς να πληρώσουν πρόστιμο. Σύμφωνα με σύστημα που ίσχυε μέχρι πέρυσι για άρση ακινησίας χρονικής διάρκειας ενός μηνός, ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε τέλη κυκλοφορίας που αντιστοιχούσαν για 2 μήνες (2/12 των τελών κυκλοφορίας ) για τρεις μήνες πλήρωνε τέλη για 4 μήνες (4/12 των τελών κυκλοφορίας)  ενώ για άρση ακινησίας  μέχρι το τέλος του έτους ο ιδιοκτήτης του αυτοκινήτου πλήρωνε την  αναλογία των τελών για κάθε μήνα, συν τα τέλη δύο μηνών ακόμη.
Με το νέο καθεστώς αν κάποιος κυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα πληρώσει τα τέλη που αντιστοιχούν στα 2/12 χωρίς προσαυξήσεις, για πέντε μήνες τα 5/12  και για έξι μήνες τα μισά τέλη. Για παράδειγμα αν ιδιοκτήτης αυτοκινήτου με ετήσια τέλη 250 ευρώ που έχει καταθέσει τις πινακίδες στην εφορία θέλει να κυκλοφορήσει το όχημα του για δύο μήνες θα πληρώσει 41,66 ευρώ, για τρείς μήνες 62,49 ευρώ και για έξι μήνες 125 ευρώ
Επισημαίνεται ότι για την άρση της ακινησίας του οχήματος ο ιδιοκτήτης του Ι.Χ. πρέπει να επισκεφθεί την αρμόδια Δ.Ο.Υ., εκεί που κατέθεσε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας και να υποβάλει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Με την κατάθεση των δικαιολογητικών θα παραλάβει τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς και μια δήλωση άρσης ακινησίας.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να έχει μαζί του είναι:

1.  Βεβαίωση Ακινησίας
2. Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο του αιτούντα
3. Αποδεικτικό πληρωμής τελών κυκλοφορίας.
4. Ασφαλιστήριο Συμβόλαιο σε ισχύ

Η διαδικασία ολοκληρώνεται αυθημερόν στην εφορία που κατατέθηκαν η  άδεια και οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος.
Αν η κατάθεση των δικαιολογητικών δεν γίνει αυτοπροσώπως από τον ενδιαφερόμενο τότε όλα τα δικαιολογητικά θα πρέπει να είναι θεωρημένα για το γνήσιο της υπογραφής από το πλησιέστερο αστυνομικό τμήμα ή τα ΚΕΠ.
Επιπλέον θα χρειαστεί και εξουσιοδότηση επίσης θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής μαζί με επικυρωμένο φωτοαντίγραφο της αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του εξουσιοδοτημένου προσώπου.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης