Τελευταία Νέα
Περιβάλλον

Ευνοϊκότεροι όροι για τη Δυτική Μακεδονία στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»

Ευνοϊκότεροι όροι για τη Δυτική Μακεδονία στο νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»
Μέσα στο φθινόπωρο η προκήρυξη από το ΥΠΕΝ του τρίτου προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων
Διαφοροποίηση προς το ευνοϊκότερο αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες το τρίτο πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» για τους κατοίκους της Περιφέρειας της Δυτικής Μακεδονίας. Στόχος του ΥΠΕΝ είναι με αυτή την παρέμβαση να ενισχύσει την επιλεξιμότητα στην εν λόγω περιοχές, προωθώντας περαιτέρω την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος στις περιοχές που «αγγίζει» η απολιγνιτοποίηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, το νέο πρόγραμμα θα «τρέξει» με ευνοϊκότερα κριτήρια στη Δυτική Μακεδονία, ώστε να μπορέσουν να ωφεληθούν περισσότεροι δικαιούχοι. Σύμφωνα με τις συγκλίνουσες ενδείξεις, αυτό θα «μεταφράζεται» σε υψηλότερα ποσοστά επιδότησης των επιλέξιμων παρεμβάσεων, χωρίς να αποκλείεται το ενδεχόμενο για τη συγκεκριμένη περιφέρεια να ισχύσουν πιο διευρυμένα κριτήρια για την υπαγωγή στο πρόγραμμα.

«Απάντηση» στην κάλυψη των θερμικών αναγκών

Σε κάθε περίπτωση, η συγκεκριμένη κίνηση υποδηλώνει την πρόθεση του υπουργείου Ενέργειας, αλλά και της κυβέρνησης γενικότερα, για στήριξη των λιγνιτικών περιοχών μέσα από όσο το δυνατόν περισσότερες προωθούμενες παρεμβάσεις, και όχι αποκλειστικά από τα μέτρα που δρομολογούνται με στόχο την ομαλή μετάβασή τους. Επίσης, δείχνει ότι αναζητείται κάθε πρόσφορος τρόπος ώστε η στήριξη αυτή να είναι όσο το δυνατόν πιο εμπροθοβαρής.

Παράλληλα, αποτελεί μία ακόμη «απάντηση» στην ανησυχία των τοπικών κοινωνιών της Δυτικής Μακεδονίας, για την κάλυψη των θερμικών τους αναγκών μετά την απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων. Μία «απάντηση» σε συνέχεια της κατασκευής της μονάδας ΣΗΘΥΑ από τη ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, η οποία μαζί με την «Πτολεμαΐδα V» θα τροφοδοτεί τα δίκτυα τηλεθερμάνσεων Πτολεμαΐδας, Κοζάνης και Αμυνταίου.

Έναρξη του «Εξοικονομώ» το φθινόπωρο

Το νέο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον» θα ξεκινήσει το φθινόπωρο, όπως αναφέρει σε αρκετές περιπτώσεις η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ. Σε σχέση με τους όρους του προηγούμενου προγράμματος, θα υπάρχουν ελαφρές διαφοροποιήσεις, όπως για παράδειγμα η αύξηση του ανώτατου ορίου εισοδήματος για την υπαγωγή πάνω από τα 40.000 και 50.000 ευρώ, που ήταν το «πλαφόν για το ατομικό και το οικογενειακό εισόδημα, στο πρόγραμμα που προηγήθηκε.

Επίσης, με σκοπό τη διεύρυνση των δικαιούχων, προβλέπεται μείωση των κατηγοριών ωφελούμενων από τις 7 που ήταν στο προηγούμενο πρόγραμμα. Παράλληλα, εκτός από τις παρεμβάσεις για ενίσχυση της ενεργειακής αποδοτικότητας των οικημάτων, όπως π.χ. την τοποθέτηση θερμομόνωσης, φαίνεται πως στο νέο «Εξοικονομώ» θα περιλαμβάνεται στις επιλέξιμες δαπάνες και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για net-metering, καθώς και οι αυτοματισμοί «έξυπνου» σπιτιού, που μπορούν να μειώσουν την ενεργειακή κατανάλωση.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης