Επικαιρότητα

Βούλιαξαν τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο 2020 - Μεγάλες οι ανατροπές στον προϋπολογισμό

Βούλιαξαν τα δημόσια έσοδα τον Ιούνιο 2020 - Μεγάλες οι ανατροπές στον προϋπολογισμό
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών με την βουτιά στις εισπράξεις να φθάνει στο 40%
Μηνύματα καταβαράθρωσης των δημοσίων εσόδων τον Ιούνιο φθάνουν στο υπουργείο Οικονομικών με την βουτιά στις εισπράξεις να φθάνει στο 40% ανεβάζοντας στο κόκκινο την αγωνία των επιτελών καθώς αντίστοιχες ενδείξεις έρχονται και από το μέτωπο του τουρισμού.
Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των ξενοδόχων οι κρατήσεις στους περισσότερους ταξιδιωτικούς προορισμούς κινούνται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα με τη πληρότητα να μην ξεπερνάει το 20%.
Οι εκτιμήσεις για τις παρενέργειες στο κλάδο αναθεωρούνται επί το δυσμενέστερο με κυρίαρχο πλέον το σενάριο για μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων σε ποσοστό πάνω από το 60%, πράγμα που σημαίνει πλήγμα στο ΑΕΠ άνω του 5% και απώλειες τουλάχιστον 250.000 θέσεων εργασίας.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά στην έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος για τη νομισματική πολιτική ότι η πτώση των ταξιδιωτικών εισπράξεων για το 2020 αναμένεται να επηρεάσει κυρίως τους κλάδους των καταλυμάτων, της εστίασης και των μεταφορών, οι οποίοι σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας συνόρων αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της δαπάνης των ξένων επισκεπτών στην Ελλάδα.
Σύμφωνα με την έκθεση «μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων των ξένων επισκεπτών κατά 60% σε σχέση με τις εισπράξεις του 2019 (ήτοι μείωση κατά περίπου 10,8 δις. ευρώ) θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 5,3% και των εισοδημάτων των εργαζομένων κατά 4,1% ενώ γενικότερα, μια μείωση των ταξιδιωτικών εισπράξεων κατά 1 δισ. ευρώ θα οδηγούσε σε μια μείωση του ΑΕΠ κατά 0,49% και των εισοδημάτων κατά 0,35%».
Το ντόμινο παρενεργειών σε όλο το φάσμα της οικονομίας από την κρίση του τουρισμού καταγράφει και η πρόσφατη ανάλυση του ΚΕΠΕ για τις επιπτώσεις από το κορωνοιό όπου εκτιμάται ότι για κάθε 1 δισ. ευρώ απώλειας διεθνών ταξιδιωτικών εισπράξεων, προκαλείται μία συνολική άμεση και έμμεση μείωση του ΑΕΠ της χώρας κατά περίπου 0,57%, μείωση της απασχόλησης στην οικονομία κατά περίπου 0,61% και αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών κατά περίπου 38,9%.
Η καθίζηση της βαριάς βιομηχανίας της χώρας σε συνδυασμό με το υφεσιακό σπιράλ σε όλους σχεδόν τους κλάδους και τον δραστικό περιορισμό της κατανάλωσης ανατρέπει τον προϋπολογισμό και διευρύνει τη μαύρη τρύπα στα έσοδα ενισχύοντας τους δημοσιονομικούς κλυδωνισμούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες η υστέρηση στις εισπράξεις τον Ιούνιο ήταν μεγαλύτερη συγκριτικά με τον Μάιο καθώς καταγράφεται πτώση της τάξης του 40% έναντι 33,5%.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τονίζει ότι και τον Ιούνιο υπάρχει  επίπτωση λόγω του lockdown ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει και για τον Ιούλιο αν δεν ξεκινήσει εγκαίρως η εισροή των πόρων από τα κοινοτικά ταμεία.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί επί τα χείρω την εκτίμηση για το ύψος του πρωτογενούς ελλείμματος φέτος τοποθετώντας το πήχη υψηλότερο από το 3% του ΑΕΠ λόγω και της πρόσθετης απώλειας εσόδων από τη σχεδιαζόμενη μείωση της προκαταβολής φόρου.
Κρίσιμος παράγοντας για τη πορεία των φορολογικών εισπράξεων θα είναι και η ανταπόκριση των φορολογούμενων στις υποχρεώσεις τους.
Η πληρωμή του φετινού φόρου εισοδήματος θα αρχίσει να τρέχει από το τέλος Ιουλίου και κάθε μήνα έως το Φεβρουάριο του 2021 ενώ του ΕΝΦΙΑ ξεκινάει στο τέλος Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται και αυτή στο τέλος Φεβρουαρίου.
Τα αρμόδια στελέχη φοβούνται το ενδεχόμενο λόγω οικονομικής στενότητας να υπάρξει νέα γενιά ληξιπρόθεσμων χρεών τη στιγμή μάλιστα που το φορτίο είναι πολύ βαρύ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους.
Επισημαίνεται ότι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώσουν 4 δισ. ευρώ για το φόρο εισοδήματος, 2,7 δισ. ευρώ για τον ΕΝΦΙΑ και τουλάχιστον 1,5 δισ. ευρώ για τέλη κυκλοφορίας καθώς και τις δόσεις από τις ρυθμίσεις για τις οφειλές που έχουν ανασταλεί αλλά και τις τρέχουσες.    
Πέραν της τρύπας στα κρατικά ταμεία ο προυπολογισμός κλυδωνίζεται από τις αυξημένες δαπάνες για την στήριξη επιχειρήσεων και εργαζομένων με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταικούρα να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου δημοσιονομικής στήριξης  για τουρισμό και σίτιση αποκλειστικά.
Πρόκειται για τον τρίτο κύκλο της επιστρεπτέας προκαταβολής που σχεδιάζεται και στον οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν επιχειρήσεις με σημαντική πτώση στον τζίρο τους για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο.
Επισημαίνεται ότι η δεύτερη φάση του προγράμματος ύψους 1,4 δις. ευρώ προσέλκυσε 139.041 επιχειρήσεις αν και στο υπουργείο Οικονομικών ανέμεναν ότι ο αριθμός των επιχειρήσεων που θα εκδήλωναν ενδιαφέρον θα ήταν πολύ μεγαλύτερος καθώς θα μπορούσαν να υπαχθούν 200.000 ατομικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν απασχολούν προσωπικό αλλά διαθέτουν ταμειακή μηχανή καθώς επίσης και όσες ήταν προβληματικές στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Παρά τους ευνοϊκούς όρους δανεισμού πολλές επιχειρήσεις επέλεξαν να μην ενταχθούν στο πρόγραμμα λόγω της δέσμευσης για την διατήρηση του αριθμού των εργαζομένων που απασχολούσαν κατά την 31η Μαρτίου 2020 έως τις 31 Οκτωβρίου 2020.  

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης