Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Που θα καταλήγουν οι άγονοι πλειστηριασμοί - Νέα πρόταση της PricewaterhouseCoopers για τη μορφή του νέου οργανισμού

Που θα καταλήγουν οι άγονοι πλειστηριασμοί - Νέα πρόταση της PricewaterhouseCoopers για τη μορφή του νέου οργανισμού
Που θα καταλήγουν οι άγονοι πλειστηριασμοί
Αλλη μία σύσκεψη διενεργήθηκε χθες 1 Ιουλίου 2020 στο Υπουργείο Οικονομικών με αντικείμενο το νέο πτωχευτικό κώδικα.
Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να αναζητά τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί ο καινούριος φορέας ο οποίος και θα υποδέχεται όλα τα ακίνητα από τους άγονους πλειστηριασμούς και θα διασφαλίζει την πώληση, την ενοικίαση σε τρίτους ή το sale and lease back των ακινήτων αυτών στους προηγούμενους ιδιοκτήτες τους για ένα εύρος χρόνου και τελικώς μια πρόσοδο για το Ελληνικό Δημόσιο.

Τι λέει η PWC

Χθες αναλύθηκε άλλη μια πρόταση της PricewaterhouseCoopers για τη μορφή του συγκεκριμένου φορέα.
Η πρόταση αυτή προέβλεπε σύμφωνα με πηγές ο φορέας αυτός να είναι αμιγώς ιδιωτικός και να αποδίδει έσοδα στο Δημόσιο  μέσα από την εκμετάλλευση των ακινήτων αλλά και διενεργώντας τιτλοπποιήσεις προσόδων.
Πιο κοντά στη σύμπραξη η κυβέρνηση
Ωστόσο με δεδομένο πως η ύπαρξη του φορέα αποτελεί γεγονός μέσα στο καινούριο νομοσχέδιο είναι πολύ πιθανότερο να διαμορφωθεί ένα σχήμα με σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα όπου ο ιδιώτης θα σχετίζεται με το αντικείμενο.
Ετσι δεν αποκλείεται η συμμετοχή όχι των ίδιων των τραπεζών αλλά συμπράξεών τους με funds και servicers  οι οποίοι έχουν τεχνογνωσία , έχουν λόγο να διασφαλίσουν τα συμφέροντά τους και τελικώς μέσα από αυτά και τα συμφέροντα του Δημοσίου το οποίο καλείται να ασκήσει πολιτική για τις ευπαθείς ομάδες.
Ας σημειωθεί πως οι επιφορτισμένες με τον πτωχευτικό κώδικα επιτροπές έχουν ακούσει και επεξεργαστεί πλήθος προτάσεων χωρίς ωστόσο να έχουν κάπου καταλήξει.
Εκτιμάται πάντως πως ένας τέτοιος οργανισμός δεν θα μπορούσε να είχε αμιγώς ιδιωτικό χαρακτήρα.
Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συναντηθούν εκ νέου τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να προχωρήσουν τις σχετικές διαδικασίες.
Ωστόσο στελέχη της κυβέρνησης εκτιμούν πως τα τεχνικά κλιμάκια δύσκολα θα βρουν τη λύση που δεν είχε μέχρι τώρα βρεθεί με δεδομένο πως σε κάποια θέματα η απόσταση με τους θεσμούς παραμένει μεγάλη.
Ετσι αναμένεται η principal διαπραγμάτευσης που μπορεί να βρει κοινό τόπο. Η διαπραγμάτευση αυτή θα λάβει χώρα στις 13 Ιουλίου.
Εν τω μεταξύ η προστασία της πρώτης κατοικίας ολοκληρώνεται με την μορφή που τη γνωρίζαμε μέχρι σήμερα στο τέλος του μήνα.
Αυτό σημαίνει πως στη συνέχεια δεν θα διασώζεται η πρώτη κατοικία με κάποια κριτήρια αλλα θα επιχειρείται να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή με προστασία του πτωχού όχι όμως της περιουσίας του.
Ετσι μπορεί να δίνεται στον πτωχό η δυνατότητα να διατηρεί μια κατοικία αυτή ωστόσο δεν θα είναι απαραίτητα η δική του.
Τα θέματα αυτά θα είναι σε εξέλιξη και μετά την τοποθέτηση των τεχνικών κλιμακίων την ερχόμενη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης