Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η Εθνική με 5 δισ. NPEs στο τέλος του 2020 και έχοντας πουλήσει την Ασφαλιστική 430 εκατ… σχεδιάζει το μεγάλο βήμα του 2021

Η Εθνική με 5 δισ. NPEs στο τέλος του 2020 και έχοντας πουλήσει την Ασφαλιστική 430 εκατ… σχεδιάζει το μεγάλο βήμα του 2021
Εάν μέσα στο Φθινόπωρο του 2020 επιχειρηθεί νέα προσπάθεια παράτασης στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς αποτέλεσμα, τότε η Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC έναντι 430 εκατ ευρώ
Η διοίκηση Παύλου Μυλωνά στην Εθνική τράπεζα έχει κριθεί ιδιαίτερα αποτελεσματική.
Ο οικονομολόγος της Εθνικής αποδείχθηκε ικανός στην διαχείριση της τράπεζας και ως διευθύνων σύμβουλος έχει ξεκάθαρα θετικό ισοζύγιο ως προς την αποτελεσματικότητα.
Η διοίκηση Μυλωνά έχει θέσει ένα διττό στόχο.
-Να μειώσει τα προβληματικά δάνεια στα 5 δισεκ. από 10,6-11 δισεκ. στο τέλος του 2020 χωρίς όμως απόσχιση δραστηριοτήτων.
Θα πραγματοποιήσει τιτλοποίηση ή τιτλοποιήσεις 6 δισεκ. ευρώ προβληματικών δανείων.
-Να πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική καθώς δεν φαίνεται πιθανό να πάρει νέα παράταση από την DGComp.
Εάν μέσα στο Φθινόπωρο του 2020 επιχειρηθεί νέα προσπάθεια παράτασης στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής χωρίς αποτέλεσμα, τότε η Ασφαλιστική θα πωληθεί στο CVC έναντι 430 εκατ ευρώ.

Μείωση NPEs

Η Εθνική τράπεζα όπως και η Eurobank θα είναι οι πρώτες που θα δουν τα προβληματικά τους δάνεια και ανοίγματα να μειώνονται στα 5 δισεκ. ευρώ από 10,6 με 11 δισεκ. της τρέχουσας περιόδου.
Η Εθνική δεν θα ακολουθήσει το μοντέλο της απόσχισης δραστηριοτήτων τύπου Eurobank αλλά θα προβεί σε τιτλοποίηση την οποία θα μεταβιβάσει για διαχείριση σε κάποια από τα υφιστάμενα σχήματα διαχείρισης προβληματικών δανείων όπως η DoValue Ελλάδος κ.α.
Σε κάθε περίπτωση ο δείκτης NPEs θα μειωθεί στο 15% με προοπτική να υποχωρήσει στο 5% στο τέλος του 2021 δηλαδή περαιτέρω μείωση 3 δισεκ. προβληματικών δανείων.
Η Εθνική στο τέλος του 2021 θα βρίσκεται στο 5% κοντά στον μέσο όρο των NPEs στο 3,5% της Ευρώπης αρκεί να μην υπάρξει έξαρση των προβληματικών δανείων λόγω ύφεσης και κορωνοιού.  

Πώληση Εθνικής Ασφαλιστικής 430 εκατ ευρώ;

Η Εθνική τράπεζα θα ήθελε να πάρει παράταση στην πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2021 αλλά αυτό δεν φαίνεται πιθανό με τις τωρινές παραδοχές.
Άρα θα πρέπει η διοίκηση της Εθνικής να δρομολογήσει την πώληση στο CVC που ωστόσο είχε προσφέρει 480 εκατ στην αρχική φάση της διαδικασίας.
Η Εθνική θα επιχειρήσει νέα παράταση – θα επιχειρήσει εκ νέου την προσπάθεια – αλλά εάν αυτό δεν καταστεί εφικτό, τότε το Φθινόπωρο του 2020 θα πουλήσει την Εθνική Ασφαλιστική στο CVC που έχει εξαγοράσει ιδιωτικά θεραπευτήρια έναντι 430 εκατ ευρώ.
Να τονιστεί ότι η Εθνική τράπεζα έχει διενεργήσει πρόβλεψη 500 εκατ για την πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής οπότε εάν την πουλήσει 430 εκατ θα εγγράψει μια οριακή ζημία.
Θα μειώσει το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό και ταυτόχρονα θα απαλλαγεί από τις εποπτικές υποχρεώσεις.

Το μεγάλο βήμα του 2021

Η Εθνική τράπεζα στο τέλος του 2021 θα διαθέτει δείκτη NPEs περίπου 5% δηλαδή κοντά στα επίπεδα της ευρωζώνης μαζί με την Eurobank θα έχουν επανέλθει στην κανονικότητα.
Η Εθνική τράπεζα με 5,7 δισεκ. κεφάλαια και 4,9 δισεκ. DTA και 65 δισεκ. ενεργητικό χωρίς την Ασφαλιστική θα χρειαστεί να υλοποιήσει ένα μεγάλο βήμα που είναι ισχυρή κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να καταστεί μια δυναμικά αναπτυσσόμενη τράπεζα.
Να αναφερθεί ότι το bankingnews είχε αναφέρει πρόσφατα ότι και το ελληνικό δημόσιο θα ήθελε μια μεγάλη Εθνική τράπεζα ως πυλώνα παρέμβασης στην εθνική οικονομία.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης