Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ρήξη στους διπλωματικούς δεσμούς ΗΠΑ - Γερμανίας - Η προειδοποίηση του Βερολίνου

Ρήξη στους διπλωματικούς δεσμούς ΗΠΑ - Γερμανίας - Η προειδοποίηση του Βερολίνου
Ανεπανόρθωτη η ζημιά στις διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας;
Ισχυρό πλήγμα έχουν δεχθεί τα τελευταία χρόνια οι διπλωματικοί δεσμοί της Γερμανίας με τις ΗΠΑ, με τον υπουργό Εξωτερικό Haiko Maas να προειδοποιεί ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδεχομένως να μην είναι ποτέ ξανά ίδιες.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ο Heiko Maas δήλωσε ότι η συμμαχία με τις ΗΠΑ - η οποία είναι σημαντική από την άποψη της οικονομίας, της άμυνας και της ασφάλειας - μπορεί να μην ανακάμψει ακόμη και αν ο αντίπαλος του Προέδρου Donald Trump για τον Λευκό Οίκο, Ο Δημοκρατικός Joe Biden, κερδίσει τις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου, σημειώνει το CNBC.
«Όλοι όσοι πιστεύουν ότι η διατλαντική εταιρική σχέση θα είναι όπως κάποτε με έναν Δημοκρατικό πρόεδρο, υποτιμούν τις διαρθρωτικές αλλαγές», δήλωσε ο Maas στο γερμανικό πρακτορείο Τύπου DPA την Κυριακή, ανέφερε η Deutsche Welle.
«Οι διατλαντικές σχέσεις είναι εξαιρετικά σημαντικές, παραμένουν σημαντικές και εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουν μέλλον»,τόνισε ο Maas.
«Αλλά όπως διαμορφώνονται, δεν πληρούν πλέον τις απαιτήσεις που έχουν και οι δύο πλευρές», σημείωσε.
Αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικές οικονομίες και πολιτικά μπλοκ του Δυτικού κόσμου, οι ΗΠΑ και η Γερμανία, έχουν δει τη σχέση τους να επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια της θητείας του Trump, σημειώνει το CNBC.
Οι αμυντικές δαπάνες, ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης και η απειλή των αμερικανικών δασμών στις γερμανικές εξαγωγές αυτοκινήτων, αποτελούν τον κορμό της διαμάχης, καθώς και ο μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 (γερμανικό-ρωσικό έργο) και, πιο πρόσφατα, η συμμαχία της ομάδας των επτά (G-7) και η απόφαση των ΗΠΑ να αποσύρουν στρατεύματα από τη Γερμανία.
O Trump έχει επανειλημμένα αμφισβητήσει τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Το ΝΑΤΟ υπήρξε μια ιδιαίτερη πηγή έντασης, με τον Trump να εγκαλεί τη Γερμανία για τις αμυντικές της δαπάνες.
Προστατεύουμε τη Γερμανία παρότι δεν τηρεί τις υποχρεώσεις της.
Αυτό δεν έχει νόημα », δήλωσε ο Trump, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ πρόκειται να μειώσουν τον αριθμό των στρατιωτών σε 25.000, υποστηρίζοντας ότι η παραμονή στρατευμάτων στη Γερμανία έχει« τεράστιο κόστος για τις Ηνωμένες Πολιτείες ».
Η Γερμανία δαπάνησε περίπου 1,38% για αμυντικές δαπάνες το 2019, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΝΑΤΟ, ενώ οι ΗΠΑ δαπάνησαν 3,42%.
Η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε πέρυσι ότι στοχεύει στην επίτευξη του στόχου 2% έως το 2031.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγόρησε επίσης τη Γερμανία και την ευρύτερη Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αντιμετώπισε τις ΗΠΑ «άσχημα» στις μεταξύ τους εμπορικές σχέσεις.
Ο Trump έχει απειλήσει να επιβάλει δασμούς στις ευρωπαϊκές εισαγωγές αυτοκινήτων, μια κίνηση που θα πλήξει πολύ τη Γερμανία, σημειώνει το αμερικανικό δίκτυο.
Τα σχέδια απόσυρσης περίπου 9.500 Αμερικανών στρατιωτών από τη Γερμανία, προκάλεσαν ανησυχία στην Ευρώπη και κάποια κριτική από τους Αμερικανούς γερουσιαστές, που ανησυχούν για το πώς η Ρωσία θα μπορούσε ενδεχομένως να εκμεταλλευτεί αυτή την εξέλιξη.

G7

Η συμμαχία των G-7, μεταξύ των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ιαπωνίας, αποτελεί επίσης εστία έντασης.
Ο Trump αρνήθηκε να εγκρίνει τα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής της G-7, μια πράξη που η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel χαρακτήρισε «στενάχωρη».
Στη συνέχεια, η Merkel απέρριψε την πρόσκληση του Trump στη σύνοδο κορυφής της G-7 στην Ουάσινγκτον εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Επίσης, το γεγονός ότι ο Trump επιθυμεί την επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα, προκαλεί τριγμούς.

Nord Stream 2

Η σχέση της Γερμανίας με τη Ρωσία, ιδίως όσον αφορά την ενέργεια, είναι ένα άλλο αμφιλεγόμενο ζήτημα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι επικρίνουν τον αγωγό Nord Stream 2, ένα τεράστιο έργο ενεργειακής υποδομής που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης