Επικαιρότητα

Η Τουρκία απορρίπτει το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία

Η Τουρκία απορρίπτει το ενδεχόμενο συνομιλιών με την Κυπριακή Δημοκρατία
Το επόμενο 15νθήμερο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για το όλο θέμα και κυρίως για τα ευρωτουρκικά

Η Τουρκία σπεύδει να στείλει αρνητική απάντηση προς τον Ζοζέπ Μπορέλ, πριν ακόμα ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πραγματοποιήσει ταξίδι στην Άγκυρα. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διαμηνύει προς τον Ζ. Μπορέλ ότι θα πρέπει να αφήσει εκτός ατζέντας και να αφαιρέσει από το μυαλό του θέμα συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. 

Το επόμενο 15νθήμερο θα είναι ιδιαίτερα καθοριστικό για το όλο θέμα και κυρίως για τα ευρωτουρκικά. Μέσα στα επόμενα 24ωρα αναμένεται να ξεκαθαρίσει εάν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου θα συναντηθεί με τον Ζοζέπ Μπορέλ στην Άγκυρα. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος θέλει να μεταβεί στην Τουρκία πριν από το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων. Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική και Αμυντική Πολιτική της ΕΕ θέλει να συζητήσει με την τουρκική πλευρά όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν τις σχέσεις των δύο πλευρών και κυρίως τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτής της επίσκεψης θέλησε, όπως ανακοίνωσε από τη Λευκωσία, να προτάξει την ιδέα του διαλόγου μεταξύ ΚΔ και Τουρκίας. Η τουρκική πλευρά επιχειρώντας να καθορίσει την ατζέντα του Ευρωπαίου αξιωματούχου απαιτεί ουσιαστικά να τεθεί εκτός πρόταση για απευθείας διάλογο Άγκυρας με Λευκωσία.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει ότι: 

«Η πρόταση αυτή της ΕΕ η οποία σε καμιά από τις δηλώσεις της δεν αναφέρεται στα ίσα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων επί των φυσικών πηγών του νησιού και τους αγνοεί, δεν είναι καθόλου σοβαρή.» Συνεχίζοντας το τουρκικό υπουργείο αναφέρει: «Όπως έχουμε υπογραμμίσει επανειλημμένα, μέχρι να επιλυθεί το Κυπριακό συνομιλητές των Ελληνοκυπρίων στο θέμα των υδρογονανθράκων είναι οι Τουρκοκύπριοι. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν είμαστε εμείς οι συνομιλητές της ‘ελληνοκυπριακής διοίκησης νοτίου Κύπρου’, είναι ο αντιπρόεδρος της ‘τδβκ’ και ‘υπουργός εξωτερικών’ κ. Κουντρέτ Οζερσάι”».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι «εάν επιδιώκεται λύση στο θέμα της ανατολικής Μεσογείου, το πρώτο βήμα που πρέπει να γίνει είναι να συναντηθούν οι δύο ‘λαοί’ στο νησί το συντομότερο για τη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού συνεργασίας έρευνας και διαχείρισης υδρογονανθράκων, καθώς και διαμοιρασμού των εσόδων», προσθέτοντας ότι «η πρόταση της ‘τδβκ’ στις 13 Ιουλίου 2019 διασφαλίζει την απαραίτητη βάση γι' αυτό». 

Καταλήγοντας το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει πως: 

«Η οριοθέτηση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στα δυτικά της νήσου Κύπρου θα είναι δυνατή μόνο μετά την επίλυση του Κυπριακού. Η Τουρκία δεν θα καθίσει ποτέ στο τραπέζι με την ‘ελληνοκυπριακή διοίκηση νοτίου Κύπρου` η οποία έχει σφετεριστεί τον τίτλο της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν εκπροσωπεί τους Τουρκοκύπριους”. 

Η Λευκωσία, σύμφωνα με πληροφορίες μας, βρίσκεται σε αναμονή της επίσκεψης Μπορέλ στην Τουρκία και τις τοποθετήσεις που θα γίνουν από πλευράς Άγκυρας όχι μόνο σε σχέση με την Κύπρο αλλά για όλο το φάσμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ήθελε κι ο Ακιντζί να δει τον Μπορέλ

Σ’ ό,τι αφορά την ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Λευκωσία βλέπει πίσω από τις γραμμές ότι η Τουρκία: 

Πρώτον, δηλώνει πως θα κάνει διαπραγματεύσεις με τη νέα κατάσταση πραγμάτων που θα προκύψει με τη λύση του Κυπριακού στην οποία θα εκπροσωπούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Σύμφωνα με την τουρκική θέση, αυτή τη στιγμή το πρόβλημα του διαλόγου είναι ότι δεν αναγνωρίζει την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, στην οποία δεν εκπροσωπούνται οι Τουρκοκύπριοι. 

Δεύτερον, σύμφωνα με την τουρκική προσέγγιση στα βόρεια του νησιού θα ισχύει και μετά τη λύση ό,τι συμφωνήθηκε μεταξύ Τουρκίας και κατοχικού καθεστώτος. 

Τρίτον, δυτικά του νησιού δείχνονται να αποδέχονται ότι οι διεκδικήσεις τους είναι το μάξιμουμ και ότι αυτές υπόκεινται σε διαπραγμάτευση, με το «νέο κράτος» που θα προκύψει με τη λύση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης θα έχει την Πέμπτη, 2 Ιουλίου, στην Αθήνα συνομιλίες με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια. Αυτή θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από τον περασμένο Μάρτη, όταν άρχισαν να επιβάλλονται τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας. 

Αιχμές Τσίπρα προς Μητσοτάκη για ελληνοτουρκικά

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά, λέγοντας πως «ο κ. Μητσοτάκης, στην αρχή απέφευγε να πιέσει την Τουρκία, ελπίζοντας ότι έτσι δεν θα αυξηθούν οι ροές. Μετά το τουρκολιβυκό σύμφωνο και τον Έβρο, διέκοψε κάθε δίαυλο με την Άγκυρα. Τώρα επιχειρεί να ξανανοίξει διαύλους και την ίδια στιγμή να ισορροπήσει με τον κ. Σαμαρά που τον προειδοποιεί κατά του διαλόγου. Και βέβαια, ούτε κυρώσεις ζητάει, ούτε από την Μέρκελ απαιτεί αναβάθμιση του ευρωτουρκικού διαλόγου, ούτε προβαίνει στην επέκταση χωρικών υδάτων στο Ιόνιο με προοπτική να επεκτείνει στην Κρήτη. Εμείς θα συνεχίσουμε την υπεύθυνη στάση απέναντι σε έναν πρωθυπουργό που δεν συγκαλεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, παρά την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και την κορύφωση της τουρκικής επιθετικότητας». Προειδοποίησε ωστόσο: «Όποιοι θεωρούν ότι η Κρήτη μπορεί να έχει την ίδια επήρεια όπως οι Οθωνοί ή άλλα μικρότερα νησιά κάνουν λάθος. Είμαστε υπέρ της συμφωνίας, αλλά δεν μπορεί η συμφωνία να είναι όπως-όπως, και ό,τι νάναι». Απευθύνθηκε δε στον πρωθυπουργό λέγοντας πως «τον προειδοποιούμε να αλλάξει ρότα, γιατί με τα εθνικά θέματα δεν μπορούμε να παίζουμε».

Πηγή:philenes.com
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης