Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Morgan Stanley: Ακόμη και με δεύτερο κύμα κορωνοιού, η ανάκαμψη τύπου V δεν θα ανακοπεί

Morgan Stanley: Ακόμη και με δεύτερο κύμα κορωνοιού, η ανάκαμψη τύπου V δεν θα ανακοπεί
Κοιτώντας μπροστά, περιμένουμε να εμφανιστούν νέα κύματα κρουσμάτων κορωνοιού και η βασική μας υπόθεση περιλαμβάνει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2020, αναφέρει η Morgan Stanley
Θα διαταράξει την ανάκαμψη στην οικονομία τύπου V η επανεμφάνιση του κορωνοιού επίσης τύπου V;
Στην ερώτηση αυτή επιχειρεί να απαντήσει η Morgan Stanley τονίζοντας ότι η ανάκαμψη στην οικονομία τύπου V δεν θα ανακοπεί.
Η αύξηση των κρουσμάτων κορωνοιού που παρατηρείται εσχάτως μας δείχνει ότι ο αγώνας ενάντια στο COVID-19 δεν έχει τελειώσει, καθώς παγκοσμίως σε 3 περιπτώσεις έφτασαν σε νέα υψηλά επίπεδα.
Δεν προκαλεί έκπληξη, το νούμερο ένα ερώτημα που θέτουν οι επενδυτές είναι εάν αυτή η νέα αύξηση των κρουσμάτων θα διακόψει τιε εκτιμήσεις για ανάκαμψη σε σχήμα V.
Η απάντηση είναι όχι.
Παραμένουμε σίγουροι ότι η παγκόσμια οικονομία θα ανακτήσει τα επίπεδα πριν από το COVID-19 σε τέσσερα τρίμηνα δηλαδή ένα χρόνο και οι οικονομίες των αναδυομένων αγορών σε οκτώ τρίμηνα δηλαδή 2 χρόνια.
Τρία θέματα κυριαρχούν στον διάλογό μας με τους επενδυτές –
1) ο αντίκτυπος της αύξησης των νέων κρουσμάτων κορωνοιού στην ανάπτυξη,
2)η συνεχιζόμενη υψηλή ανεργία και
3)η αποφασιστικότητα για δημοσιονομικά κίνητρα.

Πρώτον, η αύξηση των κρουσμάτων:
Τοπικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ αποκλείουν τα σχέδια για επανέναρξη των lockdowns και υπογραμμίζουν εκ νέου την ανάγκη κοινωνικής απόστασης και πρόληψης.
Αυτό πιθανότατα θα οδηγήσει σε κάποια απώλεια οικονομικής δυναμικής σε αυτές τις περιοχές, αλλά η συνεχιζόμενη βελτίωση στα περισσότερα κράτη διεθνώς αναμένεται να αυξήσει το ΑΕΠ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η κοινωνική αποστασιοποίηση είναι λιγότερο πιθανό να επηρεάσει τη συνολική καταναλωτική δαπάνη από το αναμενόμενο, καθώς οι καταναλωτές έχουν προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Τα δολάρια που δεν δαπανώνται σε ταξίδια και φαγητό μεταφέρονται σε άλλες κατηγορίες.
Αξιολογώντας τα 20 κορυφαία κράτη με βάση το ΑΕΠ, η πλειοψηφία έχει επιτύχει υψηλότερα επίπεδα κινητικότητας και οικονομικής δραστηριότητας χωρίς αύξηση σε νέα κρούσματα.
Στην Ασία και τη Γερμανία, οι εκτεταμένες δοκιμές και ανίχνευση επιτρέπουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να μετριάσουν αισθητά τον COVID-19.
Μέχρι να είναι ευρέως διαθέσιμο ένα εμβόλιο, θα μπορούσαμε να δούμε παρόμοιες στρατηγικές, αλλά συνολικά βλέπουμε ότι η παγκόσμια οικονομική δραστηριότητα συνεχίζει να βελτιώνεται.
Η πρόοδος στη θεραπεία και τα εμβόλια είναι επίσης ενθαρρυντική.
Ο αμερικανός αναλυτής βιοτεχνολογίας Matthew Harrison βλέπει μεγάλη πιθανότητα επιτυχίας στη θεραπεία με αντισώματα, η οποία θα είναι διαθέσιμη έως τα τέλη Αυγούστου.
Εξακολουθεί να αναμένει ότι ένα εμβόλιο θα μπορούσε να εγκριθεί για επείγουσα χρήση και να ενταχθεί στην υγειονομική περίθαλψη το φθινόπωρο του 2020, ενώ τα εμβόλια θα είναι διαθέσιμα στον γενικό πληθυσμό έως το α΄ τρίμηνο του 2021 και η ανοσία της αγέλης θα μπορούσε να επιτευχθεί έως το καλοκαίρι του 2021.

Δεύτερον, η ανεργία:
Οι επενδυτές ανησυχούν ότι η υψηλή ανεργία θα περιορίσει τον ρυθμό ανάκαμψης της κατανάλωσης.
Υποστηρίζουμε ότι η σχέση μεταξύ της αγοράς εργασίας και της κατανάλωσης είναι πιο χαλαρή από ότι πολλοί πιστεύουν.
Κατά τη διάρκεια της μεγάλης ύφεσης το 2008 με 2009, για παράδειγμα, η κατανάλωση στις ΗΠΑ είχε ήδη ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την ύφεση έως το 3ο τρίμηνο, παρόλο που το ποσοστό ανεργίας παρέμεινε μόλις κοντά στην κορυφή στο 9,5%. Ομοίως, οι καταναλωτικές δαπάνες στη ζώνη του ευρώ είχαν σχεδόν ανακάμψει στα επίπεδα πριν από την ύφεση έως το 4ο τρίμηνο του ιδίου έτους, αν και η ανεργία συνέχισε να κυμαίνεται γύρω στο 10%.
Επιπλέον, οι προϋπολογισμοί των νοικοκυριών βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση σε αυτή την ύφεση.
Τα τμήματα του εργατικού δυναμικού υψηλότερου και μεσαίου εισοδήματος, που αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο κατανάλωσης, έχουν επηρεαστεί λιγότερο.
Και τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος, ενώ επηρεάζονται δυσανάλογα, έχουν προστατευτεί από τις σκληρές συνέπειες της ύφεσης, από τα προγράμματα δημοσιονομικών κινήτρων διεθνώς

Τρίτον, δημοσιονομικά κίνητρα:
Οι περισσότεροι επενδυτές πιστεύουν ότι η περαιτέρω δημοσιονομική επέκταση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολιτικά εμπόδια.
Αντίθετα, πιστεύουμε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής έχουν ανακαλύψει ξανά την ενεργό δημοσιονομική πολιτική, χρησιμοποιώντας την με επιθετικό τρόπο.
Αναμένουμε από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ να χορηγούν επιπλέον δημοσιονομικά κίνητρα 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Ενώ οι επενδυτές είναι επικεντρωμένοι για το πώς η επιδημία του κορωνοιού θα επηρεάσει τις προοπτικές της οικονομίας, πιστεύουμε ότι οι κυβερνήσεις θα συνεχίσουν να στηρίζουν με δημοσιονομικά κίνητρα τις οικονομίες.

Κοιτώντας μπροστά, περιμένουμε να εμφανιστούν νέα κύματα κρουσμάτων κορωνοιού και η βασική μας υπόθεση περιλαμβάνει ένα δεύτερο κύμα το φθινόπωρο και το χειμώνα του 2020.
Ωστόσο, πιστεύουμε ότι τα συστήματα δημόσιας υγείας θα είναι σε καλύτερη θέση για τη διαχείριση του δεύτερου κύματος.
Η ικανότητα tests και ανίχνευσης αυξάνεται, οι αρχές είναι πιο προσαρμοσμένες σε πιθανές πιέσεις στον ιατρικό εξοπλισμό και τις υπηρεσίες και πιστεύουμε ότι θα αποθηκεύσουν προμήθειες πριν από το φθινόπωρο.
Πιστεύουμε ότι οι νέες κοινωνικές αποστάσεις και οι επιλεκτικές και κυλιόμενες καραντίνες θα ελέγξουν τα κρούσματα χωρίς αυστηρά lockdowns σε επιθετικό επίπεδο (όπως αυτά που είδαμε τον Μάρτιο-Απρίλιο του 2020).
Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι η παγκόσμια οικονομία θα είναι σε θέση να διατηρήσει την τάση ανάκαμψης αναφέρει η Morgan Stanley υποστηρίζοντας ότι το μοντέλο τύπου V συνεχίζει να παραμένει βασικό σενάριο.
https://www.zerohedge.com/s3/files/inline-images/covid%206.28.jpg?itok=WNvKjlRf

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης