Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Στο γ' 3μηνο του 2020 τα χειρότερα της κρίσης - Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων, στόχος η διασφάλιση της κεφαλαιακής θέσης

Μεγάλου (Τρ. Πειραιώς): Στο γ' 3μηνο του 2020 τα χειρότερα της κρίσης - Στα 5 δισ. οι αναστολές δανείων, στόχος η διασφάλιση της κεφαλαιακής θέσης
Σε εξέλιξη η γενική συνέλευση της τράπεζας Πειραιώς
Δίπλα στις επιχειρήσεις με αναστολή δανείων 5 δισ ευρώ (3 για επιχειρήσεις και 2 για φυσικά πρόσωπα) στάθηκε η Τράπεζα Πειραιώς, όπως ανέφερε στη γενική συνέλευση των μετόχων ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας, Χρήστος Μεγάλου, επισημαίνοντας πως η τράπεζα θα αναλάβει ενέργειες για τη διαφύλαξη κεφαλαιακής θέσης.
Εκτίμησε πως το χειρότερο τρίμηνο για την οικονομία της χώρας θα είναι το τρίτο και από εκεί και πέρα θα ξεκινήσει η ανάκαμψη.
Τα συνολικά κεφάλαια της τράπεζας ανέρχονται σε 7,8 δισ. ευρώ αυξημένα κατά 300 εκατ. ευρώ λόγω κερδοφορίας, ενώ ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,6% το 2019 από 13,7% το 2018.
Τα αποτελέσματα της τράπεζας επιβαρύνθηκαν από προβλέψεις 0,7 δισ. ευρώ.
Επίσης, η τράπεζα θα πληρώσει τόκους στις 2.12.20 στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τα Cocos των οποίων η διάρκεια συνεχίζεται σημείωσε ο κ. Μεγάλου σε ερώτηση που δέχθηκε σχετικά.
Ως κλάδους που θα πληγούν περισσότερο ο κ. Μεγάλου ανέφερε αυτόν του εμπορίου, της βιοτεχνίας, της μεταποίησης, των μεταφορών, της εφοδιαστικής αλυσίδας, του τουρισμού και της εστίασης.
Είμαστε στο πλευρό των πελατών μας είπε.
Ο ίδιος στάθηκε στη συνεργασία με την Intrum που αποτέλεσε πρωτοπορία για τον κλάδο.
Η τράπεζα συνεχίζει να κινείται προς όφελος των 28.000 μετόχων, 5,5 πελατών 11.000 εργαζομένων της, είπε.
Εχουν ξεκινήσει τιτλοποιήσεις 7 δισ., με 5 δισ. στο χαρτοφυλάκιο Vega και 2 δισ, στο Phoenix, που θα ενταχθούν σε Ηρακλή.
Χαρακτήρισε τα NPEs βασική πρόκληση για τις τράπεζες.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της τράπεζας, Γιώργο Χατζηνικολάου, το 2019 ήταν έτος ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας με ρυθμό 1,9%.
Για το τραπεζικό σύστημα ήταν έτος σταθεροποίησης.
Η πανδημία όμως άλλαξε ριζικά το οικονομικό περιβάλλον.
Εξελίχθηκε σε οικονομική κρίση είπε.
Η παρούσα κρίση βρίσκει το τραπεζικό σύστημα ικανό να ανταπεξέλθει στις προκλήσεις.
Άλλωστε, υπάρχει βοήθεια από το ευρωπαϊκό σύστημα στη ρευστότητα ώστε οι τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία.
Τα γρήγορα αντανακλαστικά της πολιτείας δημιουργούν συγκρατημένη αισιοδοξία πως θα τα καταφέρουμε.
Η ενισχυμένη βάση της Πειραιώς και τα κεφαλαιακά αποθέματα επιτρέπουν να ανταπεξέλθουμε στην επείγουσα κατάσταση χρηματοδοτώντας τους πελάτες μας με έντονο αίσθημα ευθύνης σημείωσε.
Η χρηματοδότηση της οικονομίας είναι προτεραιότητα για όλους.
Τα προγράμματα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση αποτελούν σημαντικά όπλα σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε.
Λάβαμε μέτρα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις άμεσα.
Η Τράπεζα Πειραιώς είναι ευαίσθητη στις ανάγκες των ιδιωτών κατέληξε.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι η ΓΣ ανανέωσε τη θητεία του δ.σ., οι αμοιβές του οποίου κινήθηκαν στα 1,5 εκατ. ευρώ περίπου το 2019 και οι ίδιοι οικονομικοί όροι για τα μέλη θα διατηρηθούν και εφεξής.
Η συνέλευση επανεξέλεξε τα μέλη δ.σ. τα οποία ανέρχονται σε 13 μέχρι τις 26 Ιουνίου του 2023.
Τα δύο νέα μέλη είναι η οι κ.κ. Anne Weatherston και Andrew Panzures.
Tα λοιπά μέλη παραμένουν οι κ.κ..
Γεώργιος Χαντζηνικολάου του Πέτρου, Karel De Boeck του Gerard, Αντιπρόεδρος Δ.Σ., Χρήστος Μεγάλου του Ιωάννη, Βασίλειος Κουτεντάκης του Δημητρίου,
Βενετία Κοντογούρη του Γεράσιμου, Arne Berggren του Sten, Enrico Tommaso Cucchiani του Clemente, David Hexter του Richard, Σολομών Μπεράχας του Αλβέρτου, Αλέξανδρος Βλαδές του Ζήση, Περικλής Δοντάς του Νικολάου, (Εκπρόσωπος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Ν. 3864/2010)

Αναλυτικά η ομιλία του Χ. Μεγάλου

Σας καλωσορίζω και εγώ από την πλευρά μου, μετά τον κύριο Πρόεδρο, στην Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας Πειραιώς.
Όπως προβλέπεται, θα σας παρουσιάσω τα βασικά πεπραγμένα για το έτος 2019, ενώ θα αναφερθώ συνοπτικά στους στρατηγικούς στόχους της Τράπεζας για το επόμενο διάστημα.
Πριν προχωρήσω σε αυτά, ωστόσο, θα ήθελα να αναφερθώ στους τελευταίους 4 μήνες, κατά τους οποίους βιώσαμε πρωτοφανείς εξελίξεις σε παγκόσμια κλίμακα, ως αποτέλεσμα της πανδημίας COVID-19 και του lockdown που επιβλήθηκε σχεδόν σε κάθε οικονομία.
Η Ελλάδα δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Η χώρα μας κατάφερε να αντιμετωπίσει το υγειονομικό θέμα με μεγάλη  επιτυχία μέχρι σήμερα. Βρισκόμαστε τώρα σε διαδικασία υιοθέτησης νέων τρόπων καθημερινότητας, εργασίας και αλληλεπίδρασης, καθώς το lockdown έχει αρθεί και η οικονομική δραστηριότητα επανακτά σταδιακά τους ρυθμούς της.
Είμαστε αισιόδοξοι ότι η χώρα μας θα αντιμετωπίσει επιτυχώς τις επιπτώσεις του COVID-19 και σύντομα θα βιώσουμε τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Στην Τράπεζα Πειραιώς, προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της ασφάλειας και της υγείας των ανθρώπων μας, ενώ κατά τη διάρκεια όλης αυτής της περιόδου, οι πελάτες μας έλαβαν όλη την υποστήριξη που χρειάζονταν προκειμένου να ξεπεράσουν την πρώτη φάση συνεπειών.
Η υποστήριξη προς τους πελάτες αποδεικνύεται έμπρακτα από την Τράπεζα, η οποία διατήρησε όλες τις λειτουργίες της αδιάλειπτα καθ΄ όλη τη διάρκεια του lockdown, αναβαθμίζοντας παράλληλα συνεχώς τις ψηφιακές της υπηρεσίες.
Σε αυτή την κατεύθυνση, εξάλλου, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων έφθασαν περίπου τα €2,5δισ. κατά τη διάρκεια των 6 πρώτων μηνών του έτους, ευθυγραμμισμένες με τον ετήσιο στόχο για €5δισ. νέα παραγωγή δανείων το 2020. Ταυτόχρονα, τα προγράμματα αναστολής πληρωμών (debt moratoria) για ενήμερους πελάτες, επιχειρήσεις και ιδιώτες, προσεγγίζουν σήμερα τα €5δισ.
Επιστρέφοντας στο 2019, θέλω να υπογραμμίσω πως ήταν έτος σημαντικών εξελίξεων για τον τραπεζικό κλάδο και βέβαια για την Τράπεζα Πειραιώς.
Η βελτίωση της ποιότητας ενεργητικού μέσω της μείωσης του υπολοίπου των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η ενίσχυση της πιστωτικής επέκτασης, η επέκταση των πηγών χρηματοδότησης και η βελτίωση της ρευστότητας μας οδήγησαν σε κερδοφορία.
Ταυτόχρονα, οι δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ενισχύθηκαν και διαμορφώθηκαν σε επίπεδα υψηλότερα από τις εποπτικές απαιτήσεις.
Να σημειώσω ότι το 2019 και στις αρχές του 2020, οι ελληνικές τράπεζες απέκτησαν πρόσβαση στις κεφαλαιαγορές μετά από μια μακρά περίοδο απουσίας, εκδίδοντας χρεόγραφα Tier 2 για πρώτη φορά μετά από 11 χρόνια.
Η Τράπεζα Πειραιώς και 2 από τις άλλες συστημικές τράπεζες εξέδωσαν χρεόγραφα Tier 2 συνολικής αξίας €1,8 δισ. σε τέσσερις διαφορετικές εκδόσεις από τα μέσα του 2019. Οι εκδόσεις διευκολύνθηκαν από τη σημαντική μείωση των αποδόσεων του ελληνικού χρέους και από τη βελτίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης και των προοπτικών, τόσο της χώρας όσο και των ελληνικών τραπεζών κατά την ίδια περίοδο. Eμείς εκδώσαμε συνολικά €900 εκατ ομόλογα Tier 2 (Ιούνιος 2019 και Φεβρουάριος 2020), σε διαδικασίες που προσέλκυσαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και με σημαντική υπερκάλυψη των ποσών που τελικά αντλήθηκαν.
Σε σχέση με τη μείωση των δανείων σε καθυστέρηση, οι τράπεζες είναι στο σωστό δρόμο για την επίτευξη των στόχων τους. Ο περιορισμός του υψηλού αποθέματος των NPE αποτελεί τη βασικότερη πρόκληση για το τραπεζικό σύστημα σήμερα. Η εφαρμογή του σχεδίου “Ηρακλής” συμβάλλει καθοριστικά στην αποκλιμάκωση του αποθέματος αυτού.
Όσον αφορά στις χορηγήσεις του εγχώριου ιδιωτικού τομέα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής ήταν περίπου ισοσκελισμένος το 2019 (-0,5%) με βελτίωση από το -1,1% του 2018. Η ενίσχυση αυτή οφείλεται στην αύξηση της χρηματοδότησης του επιχειρηματικού τομέα, ενώ ο ρυθμός μεταβολής χρηματοδότησης των νοικοκυριών παρέμεινε σε αρνητικό επίπεδο. Ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις για την ελληνική τραπεζική αγορά βελτιώθηκε περαιτέρω στο 84% στις 31 Δεκεμβρίου 2019 από 95% στις 31 Δεκεμβρίου 2018.
Αναφορικά με τη ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, κατά το 2019, συνεχίσθηκε η αύξηση των καταθέσεων, ως συνέπεια της σταδιακής βελτίωσης της οικονομικής δραστηριότητας και της επιστροφής της εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα. Οι συνολικές καταθέσεις της ελληνικής αγοράς αυξήθηκαν κατά 4% το 2019, στα €159δισ. στα τέλη του 2019.
Στο σημείο αυτό θα περάσω σε μια σύντομη παράθεση των χρηματοοικονομικών επιδόσεων της Τράπεζας Πειραιώς για το 2019.
Θα ξεκινήσω από το ενεργητικό που στο τέλος Δεκεμβρίου 2019 διαμορφώθηκε σε €61δισ. από €62δισ. στο τέλος του 2018.
Οι καταθέσεις πελατών διαμορφώθηκαν σε €47 δισ. τον Δεκέμβριο 2019 από €45 δισ. το 2018, σημειώνοντας αύξηση 6% σε ετήσια βάση.
Η χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα μειώθηκε το 2019, σε €350 εκατ. από το επίπεδο των €3,2δισ. το 2018, υποστηριζόμενη από την απομόχλευση του δανειακού χαρτοφυλακίου και την περαιτέρω αύξηση των καταθέσεων. Η χρηματοδότηση από τη διατραπεζική αγορά με τη χρήση ενεχύρων ανήλθε σε €2,4 δισ. το 2019 από €2,2 δισ. το 2018. Σημειώνεται πως σήμερα η εικόνα
αυτή έχει μεταβληθεί με το funding μέσω Ευρωσυστήματος (μακροπρόθεσμο TLTRO) να έχει ανέλθει στα €7δισ., κίνηση που έγινε καθαρά για την περαιτέρω βελτιστοποίηση της κατανομής και του κόστους των πηγών χρηματοδότησης.
Τα δάνεια προ προβλέψεων στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ανήλθαν σε € 50 δισ., ενώ τα δάνεια μετά από προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε €39 δισ. αντίστοιχα,
με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις στο 79% (εξαιρουμένου του εποχιακού δανείου ΟΠΕΚΕΠΕ), έχοντας βελτιωθεί από το 85% ένα έτος νωρίτερα.
Οι εκταμιεύσεις νέων δανείων έφθασαν τα €4,1 δισ. το 2019, ενισχύοντας το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων δανείων της Τράπεζας και θωρακίζοντας τα έσοδα από τόκους, λειτουργώντας αντισταθμιστικά στις προσπάθειες εξυγίανσης του ισολογισμού.
Όσον αφορά στην ποιότητα του δανειακού χαρτοφυλακίου, τα δάνεια σε καθυστέρηση διαμορφώθηκαν σε €24,5 δισ. μειωμένα κατά €3 δισ. ετησίως και κατά €13 δισ. από το υψηλότερο επίπεδο, με ιστορικά χαμηλές εισροές να καταγράφονται το 4ο 3μηνο 2019. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων ήταν 49% το Δεκέμβριο 2019, ενώ ο δείκτης κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 45%.
Οι προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις NPE ύψους €7 δισ. βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης (περίπου €5 δισ. “Vega”, περίπου €2 δισ. “Phoenix”) με στόχο να ενταχθούν στο Ελληνικό Σχέδιο Προστασίας Ενεργητικού (“Ηρακλής”),
διευκολύνοντας περαιτέρω την προσπάθεια εξυγίανσης του ισολογισμού της Τράπεζας Πειραιώς.
Τα συνολικά ίδια κεφάλαια ανήλθαν σε €7,8 δισ. από €7,5 δισ. το 2018, κυρίως λόγω της κερδοφορίας του έτους. Ο δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας ανήλθε σε 15,6% (δείκτης CET1 14,7%). Τα αντίστοιχα στοιχεία το 2018 ήταν 13,7% τόσο για τον συνολικό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας όσο και για τον δείκτη Common Equity Tier 1.
Στο σημείο αυτό θα συνεχίσω με μια σύντομη αναφορά στα αποτελέσματα χρήσης για το 2019.
Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθηκαν σε €1.435 εκατ. το 2019 μειωμένα οριακά κατά 2% σε ετήσια βάση παρά την απομόχλευση των στοιχείων ενεργητικού, κυρίως λόγω της μείωσης του κόστους χρηματοδότησης και της συνεισφοράς των εσόδων από νέες εκταμιεύσεις.
Τα καθαρά έσοδα προμηθειών ανήλθαν στα €318 εκατ. ενισχυμένα κατά 9% σε επαναλαμβανόμενη βάση.
Τα λοιπά έσοδα ανήλθαν σε € 421 εκατ. το 2019 σε σύγκριση με € 133 εκατ. το 2018, γεγονός που οφείλεται κυρίως στην πώληση της δραστηριότητας της Μονάδας Αναδιαρθρώσεων της Τράπεζας στην Intrum το τελευταίο τρίμηνο του 2019 με αποτέλεσμα κέρδος προ φόρων ύψους €351 εκατ.
Τα συνολικά λειτουργικά έσοδα για το 2019 ανήλθαν σε € 2,2 δις από € 1,9 δις το 2018.
Τα συνολικά λειτουργικά έξοδα του Ομίλου το 2019 ανήλθαν σε € 1,0 δις, και εξαιρουμένων μη επαναλαμβανόμενων στοιχείων, σημείωσαν μείωση 6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, τα κέρδη του Ομίλου πριν από προβλέψεις, απομειώσεις και φόρο εισοδήματος για το έτος 2019 ανήλθαν σε €1,2δισ. έναντι €0,7 δισ. το 2018. Τα αποτελέσματα του έτους 2019 επιβαρύνθηκαν με προβλέψεις απομείωσης δανείων ύψους € 0,7δισ., σε σύγκριση με €0,5δισ. το 2018.
Τα κέρδη του Ομίλου πριν από το φόρο εισοδήματος το 2019 ανήλθαν σε €389εκατ. από €80εκατ. το 2018, ενώ τα κέρδη από συνεχιζόμενες δραστηριότητες που αναλογούν στους μετόχους ανήλθαν σε €270 εκατ. το 2019 έναντι κερδών €185 εκατ. το 2018.
Κλείνοντας τον χρηματοοικονομικό απολογισμό για το 2019, να αναφέρω πως η συναλλαγή μεταφοράς της πλατφόρμας διαχείρισης NPE στην Intrum ολοκληρώθηκε στις 23 Οκτωβρίου 2019. Η Τράπεζα Πειραιώς ήταν η πρώτη που προχώρησε σε μια τέτοια συναλλαγή στην Ελλάδα, κίνηση στην οποία την ακολουθεί και ο ανταγωνισμός.
Η στρατηγική συνεργασία με την Intrum αποτελεί ορόσημο για την Τράπεζα Πειραιώς όσον αφορά στη στρατηγική για τη μείωση των κινδύνων του ισολογισμού. Η κοινοπραξία με την Intrum αυξάνει την αποτελεσματικότητα και αποδοτικότητά μας στη διαχείριση του μη εξυπηρετούμενου ενεργητικού μας.
Η νέα εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων έχει συνάψει σύμβαση για τη διαχείριση σε αποκλειστική βάση των υφιστάμενων NPE της Τράπεζας Πειραιώς, μαζί με νέα ΝPE που δημιουργούνται. Επιπλέον, η νέα εταιρεία διαχειρίζεται και απαιτήσεις από τρίτες πηγές. Η αρχική διάρκεια της σύμβασης είναι 10 έτη, ενώ η νέα εταιρεία έχει λάβει άδεια και εποπτεύεται από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Κυρίες και κύριοι,
Η Τράπεζα συνέχισε να κινείται με όλες τις δυνάμεις της και το 2019, αναλαμβάνοντας δράσεις προς όφελος:
•    των περίπου 28 χιλιάδων μετόχων μας,
•    των 5,5 εκατ. πελατών μας και
•    των περίπου 11 χιλ. εργαζομένων μας
Η Τράπεζα Πειραιώς, στο πλαίσιο του επιχειρηματικού της σχεδιασμού, επικεντρώνεται σε όλες τις δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάκαμψη.
Οι επιπτώσεις του COVID-19 στην οικονομική δραστηριότητα δεν θα είναι αμελητέες. Ωστόσο, τα μέτρα που έλαβαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τον περιορισμό των επιπτώσεων, σε συνδυασμό με τα πρόσθετα μέτρα που έλαβαν η Ελληνική Κυβέρνηση και η Ελληνική ‘Ένωση Τραπεζών για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στους πληγέντες αναμένεται να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις προκλήσεις και να υποστηρίξουν την ταχεία ανάκαμψη.
Το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα και στη συνέχεια να επιστρέψει σταδιακά στην ανάπτυξη από το τέλους του τρέχοντος έτους και πιο δυναμικά το 2021. Οι προαναφερθείσες υποθέσεις αναμένεται να οδηγήσουν σε συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2020, την οποία όμως θα ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021, καθώς η οικονομία θα επιστρέφει στην κανονικότητα.
Η εξάπλωση του Covid-19 είχε, και συνεχίζει να έχει, σημαντικό αντίκτυπο στις επιχειρήσεις και στο οικονομικό περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί η Τράπεζα Πειραιώς. Οι επιχειρηματικοί τομείς που πλήττονται κυρίως είναι αυτοί του εμπορίου, της βιοτεχνίας και της μεταποίησης, των μεταφορών και της εφοδιαστικής αλυσίδας, και φυσικά των ξενοδοχείων και της εστίασης. Οι πελάτες μας που δραστηριοποιούνται στους εν λόγω κλάδους θα χρειασθούν προσφορά στοχευμένων λύσεων παροχής ρευστότητας και βρισκόμαστε στο πλευρό τους.
Η Τράπεζα Πειραιώς υποστηρίζει τις πληγείσες επιχειρήσεις και έχει εγκρίνει αιτήματα για αναστολή καταβολής δόσεων κεφαλαίων συνολικού ύψους περίπου €3δισ. δανειακών υποχρεώσεων επιχειρηματικών πελατών. Παράλληλα, προτεραιότητα δίδεται από την Τράπεζα σε φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις) που επλήγησαν άμεσα, κυρίως λόγω της αναστολής λειτουργίας επιχειρήσεων. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία πληγέντων, η Τράπεζα, κατόπιν επικοινωνίας μαζί τους, έχει προβεί σε αναστολή καταβολής των δόσεων τους για περίπου €2,0δισ. δανείων.
Πέραν αυτών των μέτρων στήριξης, η Τράπεζα συμμετέχει ενεργά στα κρατικά σχήματα στήριξης που παρέχουν τη δυνατότητα παροχής εγγυήσεων, επιδότησης επιτοκίου, αλλά και νέας χρηματοδότησης για συνολικό ύψος περίπου €1,5 δισ. χρηματοδότηση συγκεντρωτικά.
Η Τράπεζα Πειραιώς παρακολουθεί συνεχώς τις εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας COVID-19 και βρίσκεται σε εγρήγορση προκειμένου να αναλάβει κατάλληλες ενέργειες για τη διαφύλαξη της κεφαλαιακής της θέσης και της ρευστότητάς της κατά την εφαρμογή του στρατηγικού της σχεδίου.
Στο πλαίσιο αυτό θα κινηθούμε, παράλληλα με τις κεντρικές μας προτεραιότητες για βελτιστοποίηση της κατανομής κεφαλαίων, ενίσχυση της παρακολούθησης κινδύνων και ελέγχων και υιοθέτηση υψηλών προτύπων εταιρικής διακυβέρνησης.
Οι προκλήσεις είναι πολλές, οι στόχοι μας φιλόδοξοι αλλά επιτεύξιμοι.
Εργαζόμαστε σκληρά για να τους επιτύχουμε, και σε αυτό το σημείο, κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά το σύνολο των ανθρώπων της Τράπεζας για την αφοσίωση και την προσφορά τους και βέβαια τους μετόχους και τους πελάτες μας για τη διαχρονική τους στήριξη και εμπιστοσύνη.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης