Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Carbon Tracker: Παρά τη μείωση της ζήτησης, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζονται

Carbon Tracker: Παρά τη μείωση της ζήτησης, οι επενδύσεις σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο συνεχίζονται
Απαιτούνται περικοπές παραγωγής για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού σύμφωνα με την έκθεση του Carbon Tracker

Η κλιματική αλλαγή, τα ορυκτά καύσιμα, οι επενδυτικές κινήσεις των εταιρειών και η διαδικασία μετάβασης στην καθαρή ενέργεια αναλύονται ενδελεχώς σε σχετική έκθεση του Carbon Tracker.

Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, η πανδημία έχει ήδη πυροδοτήσει την πτώση της ζήτησης για ορυκτά καύσιμα, η οποία θα εξακολουθήσει να υποχωρεί κατά περίπου 2% κάθε χρόνο.
Η επίτευξη των κλιματικών στόχων σημαίνει λιγότερη χρήση καυσίμων, ανεξάρτητα εάν αυτό είναι αποτέλεσμα μειωμένης χρήσης πετρελαίου και φυσικού αερίου λόγω των ΑΠΕ ή πολιτικών και ηθικών ανησυχιών.

Οι εταιρείες με τρέχουσες δραστηριότητες στην  εξόρυξη και επεξεργασία πετρελαίου και φυσικού αερίου θα πρέπει να αναγνωρίσουν τη νέα αυτή τάξη πραγμάτων και την επίδραση που έχουν οι επιλογές τους στα επιχειρηματικά τους μοντέλα.
Το παράδοξο έχει να κάνει με το γεγονός ότι ενώ η οικονομία μετατοπίζεται, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους που προαναφέραμε, συνεχίζουν να επενδύουν «εκτός στόχου».
Μολονότι οι προειδοποιήσεις για κατάρρευση της αγοράς ορυκτών καυσίμων πληθαίνουν, οι επιχειρήσεις του κλάδου και οι επενδυτές τους δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι η ζήτηση θα βρίσκεται σε καθοδική πορεία από εδώ και στο εξής.

Τι απαιτείται

Απαιτούνται περικοπές παραγωγής για να επιτευχθούν οι στόχοι του Παρισιού. Το Carbon Tracker χρησιμοποιεί διάφορα διαφορετικά παγκόσμια σενάρια τόσο από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) όσο και από τη Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), έτσι ώστε να γίνουν κατανοητές οι επιπτώσεις για την αλυσίδα της βιομηχανίας.

Σε έναν κόσμο με μειωμένη ζήτηση για πετρέλαιο και φυσικό αέριο, μόνο τα πιο ανταγωνιστικά από πλευράς κόστους έργα θα παράγουν αξία και ακόμη και θα προσφέρουν δυνητικά χαμηλότερες από τις αναμενόμενες αποδόσεις.

Η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2019 από το Carbon Tracker, με τίτλο, «Balancing the Budget» βασίζεται στα οικονομικά του δυνητικού χαρτοφυλακίου κάθε εταιρείας.
Διαπιστώθηκε ότι για τις επτά μεγάλες εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, η πορεία B2DS του IEA συνεπάγεται μείωση κατά 35% στην παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου έως το 2040 (από τα επίπεδα του 2019), με συνεχείς μειώσεις προς το 2050.

li56

Η στάση των εταιρειών

Ενδέχεται η πλειοψηφία των εταιρειών να μην αναγνωρίσει τα σημάδια της νέας εποχής και να μην εξετάζει το ενδεχόμενο μετάβασης σε άλλες βιομηχανίες.
Απεναντίας, θα μεγιστοποιήσουν τις οικονομικές αποδόσεις από έναν συνεχώς συρρικνούμενο όγκο παραγωγής.
Η τρέχουσα πανδημία Covid-19 έφερε αυτήν την ανάγκη για αλλαγή.

Για παράδειγμα, η BP υπέστη απώλειες 4,4 δισεκ. δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο και ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου μια δραστική μείωση 25% των επενδυτικών δαπανών της και ένα πρόγραμμα εξοικονομήσεων 2,5 δισεκ. δολαρίων το 2021.
Οι χρεώσεις απομείωσης θα φτάσουν έως και τα 17,5 δισ. δολάρια το δεύτερο τρίμηνο, με την εταιρεία να επανεξετάζει τα σχέδιά της για μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.

Οι αναθεωρημένες μακροπρόθεσμες εκτιμήσεις της για τις τιμές πετρελαίου το διάστημα 2021-2050 βρίσκονται πλέον στα περίπου 55 δολάρια ανά βαρέλι για το brent -χαμηλότερα από τον προηγούμενο στόχο της για 70 δολάρια.

Τον Απρίλιο του 2020, η Royal Dutch Shell αύξησε τον στόχο της για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στο 65% μέχρι το 2050 (από 50%). Στο ίδιο πλαίσιο και η γαλλική Total, που ανακοίνωσε παρόμοιους στόχους. H Shell ανακοίνωσε τη φιλοδοξία της να είναι καθαρά μηδενική στις δικές της δραστηριότητες στο ίδιο χρονικό πλαίσιο.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης