Ενέργεια

Α.Σιάμισιης: Οριακά κερδοφόρος η Elpedison λόγω στρεβλής λειτουργίας της αγοράς

Α.Σιάμισιης: Οριακά κερδοφόρος η Elpedison λόγω στρεβλής λειτουργίας της αγοράς
«Πρέπει να υπάρχει υγιές και ξεκάθαρο πλαίσιο στην ηλεκτρική αγορά, πράγμα που τα τελευταία χρόνια δεν το βλέπουμε», σημείωσε ο CEO των ΕΛΠΕ στη χθεσινή γενική συνέλευση της εταιρίας
Έντονη δυσαρέσκεια αλλά και απογοήτευση για τις καθυστερήσεις στη διαμόρφωση του κατάλληλου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Πετρελαίων Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας κατά τη διάρκεια της χθεσινής γενικής συνέλευσης της εταιρίας.

Όπως είναι γνωστό τα ΕΛ-ΠΕ σε συνεργασία με την ιταλική Edison, μέσω της κοινής εταιρίας Elpedison, δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και την προμήθεια ηλεκτρισμού, αλλά και στην αγορά του φυσικού αερίου. Πέραν της υφιστάμενης μονάδας παραγωγής ηλεκτρισμού ισχύος 400 MW που διαθέτουν στη Θεσσαλονίκη, έχουν λάβει και δεύτερη άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ για μια ακόμη μονάδα ισχύος 826 MW στο χώρο του διυλιστηρίου της Θεσσαλονίκης.

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η νέα μονάδα βρίσκεται στο τελικό στάδιο περιβαλλοντικής αδειοδότησης η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει επιλεγεί και ο προμηθευτής του μηχανολογικού εξοπλισμού.

EBIDTA 20 εκατ. της Elpedison το 2019

Ωστόσο όπως επεσήμανε ο κ. Σιάμισιης τα τελευταία χρόνια η εταιρία είναι οριακά κερδοφόρος, ενώ με όρους προστιθέμενης αξίας είναι αμφίβολο εάν το πρόσημο είναι θετικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα EBIDTA της Elpedison για το 2019 ήταν 20 εκατ. ευρώ ενώ το μερίδιο της εταιρίας στην προμήθεια ρεύματος στο τέλος του 2019 ήταν στο 4,35% καταγράφοντας αύξηση κατά 24%.

Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛ-ΠΕ απέδωσε την εικόνα των οριακών οικονομικών αποτελεσμάτων στη στρεβλή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού. «Πρέπει να υπάρχει υγιές και ξεκάθαρο πλαίσιο στην ηλεκτρική αγορά, πράγμα που τα τελευταία χρόνια δεν το βλέπουμε», είπε ο κ. Σιάμισιης, προειδοποιώντας ότι είναι μεγάλο λάθος «να προσπαθούμε να λύσουμε την εξίσωση της ενεργειακής μετάβασης από το λιγνίτη στις ΑΠΕ χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη το ρόλο του φυσικού αερίου, αλλά και ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες υφιστάμενες επενδύσεις δισεκατομμυρίων σε μονάδες φυσικού αερίου».

Με την αναφορά αυτή ο κ. Σιάμισιης εξέφρασε το γενικότερο προβληματισμό που επικρατεί στην αγορά ηλεκτρισμού για την αντιμετώπιση κρίσιμων ζητημάτων όπως η πλήρης λειτουργία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας με βάση τις αρχές του Target Model, η διασύνδεση με τις αγορές της Ευρώπης, η έναρξη εφαρμογής του Μηχανισμού Αποζημίωσης Ισχύος, η επιτήρηση της αγοράς και η αντιμετώπιση φαινομένων χειραγώγησης από τον δεσπόζοντα παίκτη και βεβαίως η κάλυψη των ελλειμάτων η ύπαρξη των οποίων δημιουργεί συνθήκες μη ανταγωνιστικής λειτουργίας.

Ανοικτό το ενδεχόμενο νέου εταίρου για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας

Πάντως τα ΕΛ-ΠΕ διατηρούν ισχυρό το ενδιαφέρον τους τόσο για την αγορά ηλεκτρισμού όσο και για την αγορά φυσικού αερίου όπου μαζί με την ιταλική Edison διεκδικούν συμμετέχουν στο διαγωνισμό για εξαγορά της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Ο κ. Σιάμισιης μάλιστα άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συμμετάσχει στο μέλλον και τρίτη εταιρία στην κοινό σχήμα ΕΛΠΕ και Edison. «Αν θα υπάρξει ενδιαφέρον από τρίτο παίκτη να εισέλθει στο σχήμα που διεκδικεί τη ΔΕΠΑ Εμπορίας αυτό θα το αξιολογήσουμε τότε» απάντησε ο κ. Σιάμισιης, όταν ρωτήθηκε σχετικά σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου, που πραγματοποιήθηκε αμέσως μετά τη γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρίας. «Τώρα εξετάζουμε το θέμα αυτό με τη δομή που υπέβαλε το φάκελο. Ο,τι άλλο προκύψει θα εξεταστεί σε μελλοντικό χρόνο» κατέληξε.

Ας σημειωθεί ότι ο όμιλος σε συνεργασία με την Edison, τον ιταλικό βραχίονα της γαλλικής EdF, είναι ένα από τα επτά σχήματα που έχουν προκριθεί στο δεύτερο γύρο του διαγωνισμού για την πώληση του 65% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Το φυσικό αέριο καύσιμο μετάβασης στη νέα εποχή

Τα ΕΛΠΕ κατέχουν ως γνωστόν το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ Εμπορίας και έχουν συμφωνήσει με το ΤΑΙΠΕΔ ότι σε περίπτωση που δεν πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό, τότε θα διαθέσουν το μερίδιό του μαζί με το ποσοστό του δημοσίου στον προτιμητέο επενδυτή, που θα ανακηρυχθεί από τη διαγωνιστική διαδικασία.

«Πιθανώς να μας συμφέρει να αγοράσουμε, πιθανώς να μας συμφέρει να πουλήσουμε …Ελπίζουμε οι προσφορές που θα κατατεθούν να απεικονίζουν την πραγματική αξία της εταιρίας» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ, τονίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη ενός σωστού θεσμικού πλαισίου για την ανταγωνιστική ανάπτυξη της ΔΕΠΑ και της αγοράς φυσικού αερίου. Χαρακτήρισε το φυσικό αέριο καύσιμο μετάβασης στη νέα εποχή, λέγοντας μάλιστα ότι «αν όντως θέλουμε η επόμενη ημέρα στην αγορά ηλεκτρισμού να μην περιέχει λιγνίτη, τότε δεν φθάνουν μόνον οι ΑΠΕ».


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης