Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τεστ και ιχνηλάτηση σε Ξάνθη, Ροδόπη, Θεσπρωτία για να προλάβουν τον κορωνοϊό

Τεστ και ιχνηλάτηση σε Ξάνθη, Ροδόπη, Θεσπρωτία για να προλάβουν τον κορωνοϊό
Δεν έχουμε τελειώσει ακόμα, ο ιός είναι γύρω μας επισημαίνουν οι επιστήμονες, οι οποίοι καλούν τους πολίτες να μην χαλαρώνουν στην τήρηση των μέτρων
Στην Ξάνθη, στη Ροδόπη και στη Θεσπρωτία, οι οποίες αυτή τη στιγμή αποτελούν τις κύριες εστίες της επιδημίας του κορωνοϊού στην Ελλάδα, είναι στραμμένο το βλέμμα των επιστημόνων με τις προσπάθειες να εστιάζουν στην όσο το δυνατόν καλύτερη ιχνηλάτηση έτσι ώστε να περιοριστεί και να μη διασπαρεί ο ιός.
Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται στην Ξάνθη, εκεί όπου πραγματοποιούνται δεκάδες τεστ των κατοίκων έτσι ώστε να αποτυπωθεί καλύτερα η έκταση του ιού στην περιοχή, από την οποία προέρχονται οι τελευταίοι 7 θάνατοι από την επιδημία του κορωνοϊού στην χώρα
Άλλωστε η κοινότητα του Εχίνου στο Δήμο Μύκης της Ξάνθης είναι και θα παραμείνει έως και τις 25/6 σε ολικό lockdown ενώ σήμερα 23/6 ολοκληρώνεται η καραντίνα που είχε επιβληθεί στο δήμο Ιάσμου Ροδόπης.
Σε πλήρη εξέλιξη όμως είναι και η ιχνηλάτηση και στην περιοχή της Θεσπρωτίας, και ειδικά στην Παραμυθιά, όπου έχουν καταγραφεί τις τελευταίες ώρες 7 κρούσματα, με τους επιστήμονες και σε αυτήν την περίπτωση, να έχουν ως κύριο μέλημα να περιορίσουν τον ιό πριν προλάβει να εξαπλωθεί.
Σε κάθε περίπτωση, το στοίχημα είναι ο κορωνοϊός, ο οποίος εξακολουθεί να υπάρχει στον ελληνικό χώρο, να παραμείνει σε ύφεση και υπό έλεγχο (κάτι που φαίνεται να επιτυγχάνεται τη δεδομένη χρονική στιγμή, αν κοιτάξει κανείς τον αριθμό των διασωληνωμένων και των ασθενών στα νοσοκομεία), ιδιαίτερα τώρα, μια και από την 1η Ιουλίου αναμένεται η χώρα να ανοίξει διάπλατα τις πύλες της στους ξένους τουρίστες.
Οι επιστήμονες μάλιστα επισημαίνουν πως στόχος είναι το δεύτερο κύμα να μην καταγραφεί εντός του καλοκαιριού – κάτι που θα έχει θετικές επιπτώσεις και στον τουρισμό – έτσι ώστε αυτό να καθυστερήσει για αργότερα εντός του φθινοπώρου.

Σύψας: Δεν έχουμε τελειώσει με τον κορωνοϊό – Στόχος να μην έρθει το καλοκαίρι το δεύτερο κύμα

Την θέση ότι δεν είναι καιρός για χαλάρωση όσον αφορά την τήρηση των μέτρων απέναντι στην επιδημία του κορωνοϊού διατύπωσε ο λοιμωξιολόγος Ν. Σύψας, ο οποίος υπογράμμισε ότι στόχος είναι να μην έρθει μέσα στο καλοκαίρι το δεύτερο κύμα.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ ο κ.Σύψας εξέφρασε την ανησυχία του για τη συμπεριφορά των πολιτών.
«Τον τελευταίο καιρό οι πολίτες δεν ακούνε τόσο πολύ.
Ακούνε fake news και νομίζουν πως μπορούν να βγουν έξω...
Ο κόσμος αναρωτιέται αν άξιζε τον κόπο και αυτό είναι ανησυχητικό γιατί δεν έχουμε τελειώσει» είπε ο κ.Σύψας, τονίζοντας πως ο μέγιστος κίνδυνος στην Ελλάδα είναι η κακή συμπεριφορά των πολιτών, καθώς όπως είπε με τα πάρτι, συνωστισμούς μπορεί να υπάρξει υπερμετάδοση του ίου και να έχουμε την ταχεία ανάκαμψή του
«Ο συνωστισμός μπορεί να φέρει ταχεία ανάκαμψη του ιού.
Ο ιός μεταδίδεται και χωρίς να έχεις συμπτώματα και γι αυτό διασπείρεται ταχύτατα» είπε ο κ.Σύψας, αναφέροντας πως θα είναι άσχημο καμπανάκι αν αυξάνονται τα κρούσματα στην χώρα μας.  
«Υπάρχει κίνδυνος, όταν έχουμε πολλά σημεία επανεμφάνισης κρουσμάτων γεωγραφικά και κάθε μέρα έχουμε αυξημένο αριθμό κρουσμάτων.
Δηλαδή μια αυξητική τάση στην καμπύλη.
Αυτό θα είναι ένα πολύ άσχημο καμπανάκι» ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, επισημαίνοντας ωστόσο ότι ο δείκτης μετάδοσης R0 στην Ελλάδα αυτή την στιγμή είναι χαμηλός, γύρω στο μισό.
«Όμως έχουμε σκαμπανεβάσματα και υπάρχουν ανησυχίες αυτή την στιγμή ότι κάποια στιγμή μπορεί να πάρει ανοδική πορεία» τόνισε ο κ.Σύψας, ο οποίος με αφορμή τις εξελίξεις στη Γερμανία, είπε ότι «μπορεί να γίνει και στην Ελλάδα αύριο και αν γίνει αυτό θα οδηγηθούμε σε μια πολύ άσχημη κατάσταση που δεν θέλω καν να φαντάζομαι»
Όπως σημείωσε, τις τελευταίες 8 ημέρες στον κόσμο υπήρξαν περισσότερα εκατομμύρια κρούσματα απ ότι υπήρξαν τους πρώτους 3 μήνες τονίζοντας πως έχει πάρει μεγάλη επιτάχυνση η πανδημία παγκοσμίως.  
«Είμαστε ακόμα στον 1ο κύκλο και μπορεί να ξαναρθεί.
Στην Ελλάδα κάτω από το 1% του πληθυσμού έχει αντισώματα.
Δηλαδή κανείς» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος τόνισε ότι το πρώτο κύμα πέρασε όμως υπάρχει κίνδυνος επανάκαμψης.
«Ο ιός είναι γύρω μας, είναι στην κοινωνία, το βλέπουμε με τις εξάρσεις τις τοπικές πχ. στη Θράκη, Θεσπρωτία, έχουμε τα εισαγόμενα κρούσματα που όλο και αυξάνονται» υπογράμμισε ο κ.Σύψας, ο οποίος αναφορικά με το 2ο κύμα του κορωνοϊού, είπε ότι «ο στόχος είναι να μην έχουμε το 2ο κύμα το καλοκαίρι γιατί θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα άσχημα».
«Αν το βγάλουμε χωρίς ατυχήματα τότε το περιμένουμε το φθινόπωρο και αργά το φθινόπωρο δηλαδή Νοέμβριο – Αρχές Δεκεμβρίου» είπε ο κ.Σύψας, ο οποίος εκτίμησε ότι αν όλα πάνε καλά, θα έχουμε το εμβόλιο από του χρόνου το καλοκαίρι.
 
Ιχνηλάτηση στη Θεσπρωτία

Σε πλήρη εξέλιξη είναι η ιχνηλάτηση στην ευρύτερη περιοχή της Θεσπρωτίας ύστερα από τον εντοπισμό 7 κρουσμάτων στην Παραμυθιά.
Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση από την Πολιτική Προστασία Ηπείρου, από τον έλεγχο δειγμάτων που έγινε από το Εργαστήριο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, διαπιστώθηκαν θετικά κρούσματα σε δύο αδελφές 52 και 59 χρόνων από την Παραμυθιά και άλλα πέντε θετικά κρούσματα ατόμων που ανήκουν στο οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο γυναικών.

Τεστ σε όλη την Ξάνθη - Σε καραντίνα έως τις 25/6 ο Εχίνος

Με μείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η διενέργεια δειγματοληπτικών τεστ από συνεργεία του ΕΟΔΥ, σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης.
Ο Δήμος Ξάνθης, με ανακοίνωσή του, ευχαριστεί θερμά όλους τους πολίτες που συνεχίζουν να ανταποκρίνονται στην πρόσκλησή του για λήψη δειγμάτων ώστε να υπάρχει συνεχώς ρεαλιστική εικόνα της κατάστασης στην περιοχή, αλλά και τον ΕΟΔΥ που ακούραστα εργάζεται σε ολόκληρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, ενώ καθημερινά γίνεται ενημέρωση για το πού θα βρίσκονται τα ειδικά συνεργεία του ΕΟΔΥ που θα πραγματοποιούν τους ελέγχους.
Παράλληλα οι ειδικοί επιστήμονες εμφανίζονται καθησυχαστικοί για τη μαθήτρια που βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει λόγος περαιτέρω ανησυχίας και ότι θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.
Εν τω μεταξύ σε καραντίνα έως τις 25  Ιουνίου θα παραμείνει η κοινότητα Εχίνου στο Δήμο Μύκης Ξάνθης.
Μάλιστα, από σήμερα Δευτέρα 22/6 έως και τις 15/7 αναστέλλονται και οι δίκες ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων της περιφερειακής ενότητας της Ξάνθης.
Ήδη, οι κάτοικοι του Εχίνου έχουν μπει σε απόλυτη καραντίνα, όπως είχε συμβεί και στην πρώτη φάση αντιμετώπισης της πανδημίας από τις 25/3 έως τις 12/4, μέτρο που κρίθηκε άκρως απαραίτητο.
Συγκεκριμένα, οι κάτοικοι του Εχίνου απαγορεύεται να βγουν εκτός των ορίων του οικισμού ενώ απαγορεύεται η κυκλοφορία τους καθημερινά και καθ’όλη τη διάρκεια του 24ωρου με εξαίρεση μόνο τη μετάβαση τους σε καταστήματα τροφίμων και φαρμακείων.
Παράλληλα, καθίσταται υποχρεωτική η χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες κατά την μετάβαση τους  σε καταστήματα τροφίμων ή φαρμακείο εντός της Κοινότητας Εχίνου.
Επιπλέον, προβλέπεται ότι ισχύει:
-Απαγόρευση μετακίνησης πολιτών προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας εμπορικών καταστημάτων, πλην φαρμακείων.
-Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, πλην των επιχειρήσεων λιανικής διάθεσης τροφίμων (παντοπωλεία, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, φούρνοι, υπεραγορές-super market).
-Η τροφοδοσία των καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων που δεν αναστέλλεται η λειτουργία τους θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
-Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Μύκης για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
-Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
-Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων της Κοινότητας Εχίνου, καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές προς και από την Κοινότητα Εχίνου, πλην οχημάτων τροφοδοσίας καταστημάτων τροφίμων και φαρμακείων.
Όπως επισημαίνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, τα συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα θα ισχύσουν για 7 ημέρες, από 18 Ιουνίου 2020 και ώρα 06:00 έως και 25 Ιουνίου 2020 (06:00), οπότε και θα επανεκτιμηθεί η άρση ή η παράτασή τους.

Ολοκληρώνεται σήμερα 23/6 η καραντίνα στο δήμο Ιάσμου στη Ροδόπη

Αυστηρά μέτρα ισχύουν έως και σήμερα Τρίτη 23/6 και στο Δήμο Ιάσμου Ροδόπης όπου και εκεί για επιτακτικούς λόγους αντιμετώπισης σοβαρού κινδύνου δημόσιας υγείας, αποφασίστηκαν περιοριστικά μέτρα.
Συγκεκριμένα, τα μέτρα κινούνται σε δύο άξονες:

1. Σε οριζόντια μέτρα για τον Δήμο Ιάσμου, τα οποία συνίστανται σε:
- Προσέλευση πολιτών σε Δημόσιες Υπηρεσίες, Δημοτικά Καταστήματα και ΔΕΚΟ κατόπιν ραντεβού.
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις και καταστήματα
- Απαγόρευση και αναστολή λειτουργίας λαϊκών αγορών και εν γένει υπαίθριου εμπορίου για 14 ημέρες .

2. Σε ειδικότερα μέτρα που αφορούν στον οικισμό του Αγιάσμου του Δήμου Ιάσμου , τα οποία συνίστανται σε:
- Απαγόρευση δημόσιων και ιδιωτικών συγκεντρώσεων-συναθροίσεων πλην εντός οικογένειας συγκεντρώσεων
- Απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών καθημερινά από ώρα 21:00 ως ώρα 07:00 της επομένης
- Απαγόρευση μετάβασης κατοίκων εντός και εκτός Αγιάσμου
- Υποχρεωτική χρήση μάσκας και εν γένει προστατευτικών μέτρων από όλους τους πολίτες που διαβιούν στην περιοχή
- Τροφοδοσία εμπορικών καταστημάτων θα γίνεται με υποχρεωτική χρήση μάσκας
 - Λήψη μέριμνας από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και το Δήμο Ιάσμου για την τροφοδοσία και την παροχή ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα, φάρμακα κ.α.) των κατοίκων του οικισμού Αγίασμα και για την κάθε είδους συνδρομή σε περιπτώσεις κατοίκων χρονίως πασχόντων και αναξιοπαθούντων.
- Λήψη μέριμνας της Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών (ΠΕ.ΠΥ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για συνδρομή σε προσωπικό και μέσα, όπου και όταν απαιτηθεί.
- Επιτήρηση και ανάληψη κάθε αναγκαίας ενέργειας από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση (ΓΕ.ΠΑ.Δ.) Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης για την τήρηση του κατ’ οίκον και γεωγραφικού περιορισμού των κατοίκων του ανωτέρω οικισμού καθώς και την απαγόρευση μετάβασης πολιτών από άλλες περιοχές εντός και εκτός οικισμού.
- Λήψη μέριμνας για την εξασφάλιση της ελάχιστης απαραίτητης δραστηριότητας των αγροτών και κτηνοτρόφων του ανωτέρω οικισμού από τον Δήμο Ιάσμου στο πλαίσιο των αναγκαίων για την εποχή γεωργικών και κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων.

ΕΟΔΥ: 21 νέα κρούσματα - Στους 190 οι νεκροί

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ τα στοιχεία που παρουσιάζονται αφορούν περιστατικά από την επιδημιολογική επιτήρηση της νόσου από το νέο κορωνοϊό (COVID19), με βάση τα δεδομένα που έχουν δηλωθεί στον ΕΟΔΥ και καταγραφεί μέχρι χθες 22 Ιουνίου 2020 (ώρα 15:00).
Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 21.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.287 (ημερήσια μεταβολή +0,6%), εκ των οποίων 54,9% άνδρες.
Δεν έχει καταγραφεί κανένας νέος θάνατος ασθενούς με COVID-19, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 190 θάνατοι.
Η μέση ηλικία των ασθενών που απεβίωσαν είναι 76 έτη.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 8 (87.5% άνδρες).
Η ημερήσια κατανομή των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων είναι η ακόλουθη (η γραμμή παριστάνει την συνολική, αθροιστική κατανομή των κρουσμάτων).

Image
Image
Από το σύνολο των 3.287 κρουσμάτων, 725 (22,1%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό, 1.836 (55,9%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα και τα υπόλοιπα δεν σχετίζονται ούτε με ταξίδι ούτε με άλλο γνωστό κρούσμα ή είναι ακόμα υπό διερεύνηση. Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι 48 έτη (εύρος 0 έως 102 ετών), ενώ η μέση ηλικία των θανάτων είναι 76 έτη (εύρος 35 έως 102 ετών).
Η ηλικιακή κατανομή των (α) συνολικών κρουσμάτων, (β) των περιστατικών που κατέληξαν σε θάνατο και (γ) των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, είναι η ακόλουθη:
Image

Γεωγραφική διασπορά

Ο χάρτης αποτυπώνει τη γεωγραφική κατανομή των συνολικών κρουσμάτων COVID-19 ανά Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, με βάση την δηλωθείσα διεύθυνση μόνιμης κατοικίας του ασθενούς.

Image

Δείγματα που έχουν ελεγχθεί στα συνεργαζόμενα με τον ΕΟΔΥ εργαστήρια:
Από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι σήμερα, στα εργαστήρια που διενεργούν ελέγχους για τον νέο κορωνοϊό (SARS-CoV-2) και που δηλώνουν συστηματικά στον ΕΟΔΥ το σύνολο των δειγμάτων που ελέγχουν (θετικά και αρνητικά), έχουν συνολικά ελεγχθεί 285989 κλινικά δείγματα, εκ των οποίων τα 5.279 (1,8%) ήταν θετικά στον κορωνοϊό (συμπεριλαμβάνονται και περισσότερα από ένα δείγματα ανά άτομο που ελέγχθηκε).


Image

Πλήρες άνοιγμα της Ελλάδας στους τουρίστες την 1η Ιουλίου

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για το πλήρες άνοιγμα της Ελλάδας στους τουρίστες από την 1η Ιουλίου, ενώ πρώτο μέλημα της κυβέρνησης, όπως έχει αναφέρει  κατ’ επανάληψη ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι η ασφάλεια των εργαζόμενων στον κλάδο, των κατοίκων στους τουριστικούς προορισμούς, καθώς και των επισκεπτών.
Ήδη, έχει τεθεί σε εφαρμογή σχέδιο ενδυνάμωσης των δομών  και των υπηρεσιών Υγείας στη νησιωτική χώρα και λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για τον έγκαιρο εντοπισμό και τη ιχνηλάτηση ενδεχόμενων κρουσμάτων, την απομόνωση, την παροχή περίθαλψης, ενώ  συνεχίζονται οι έλεγχοι σε περιοχές της χώρας με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο.
Σε περίπτωση εντοπισμού αυξημένου αριθμού κρουσμάτων θα λαμβάνονται -όπως ήδη γίνεται σε περιοχές της Ξάνθης - στοχευμένα, τοπικά, περιοριστικά, μέτρα.
Ταυτόχρονα εντείνονται οι έλεγχοι για την τήρηση των μέτρων προστασίας, ενώ παράλληλα ενιαιοποιείται και εξορθολογίζεται το πλαίσιο κυρώσεων.
Το νέο απλό και ομοιόμορφο πλαίσιο προβλέπει αυξημένες κυρώσεις για όσους είναι υπότροποι.
Στην πρώτη παράβαση εκτός του διοικητικού προστίμου (που εξαρτάται από τα τετραγωνικά της επιχείρησης)  προβλέπεται 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας, στη δεύτερη αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης για 30 ημέρες και στην τρίτη -εκτός του προστίμου- αν αυτή γίνεται εντός τριμήνου υπάρχει αναστολή λειτουργίας για 90 ημέρες και αν γίνεται εντός εξαμήνου τότε η αναστολή λειτουργίας θα είναι για 60 ημέρες.  

Από 1η Ιουλίου διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια


Εν τω μεταξύ, σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί τόσο ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, όσο και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, για να υποδεχθούν τουρίστες, καθώς έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για την Covid 19.
Υπενθυμίζεται ότι από τη Δευτέρα 15/6 πύκνωσαν οι διεθνείς πτήσεις στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο όλους αυτούς τους μήνες δεχόταν διεθνείς πτήσεις από συγκεκριμένες χώρες, και μάλιστα, μέχρι τις 30/6 αίρεται η απαγόρευση για πτήσεις από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία.
Πτήσεις από την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία επιτρέπονται μόνο για essential travel (ήτοι ταξίδια που δεν αφορούν τουριστικούς σκοπούς) ενώ διατηρείται η απαγόρευση για τη Μεγάλη Βρετανία και την Τουρκία, ανεξαρτήτως της λίστας ΕΑSA.
Ακόμη, το αεροδρόμιο «Μακεδονία» υποδέχεται εκ νέου απευθείας πτήσεις από το εξωτερικό και συγκεκριμένα, από 15-30/6 επιτρέπονται όλες οι διεθνείς πτήσεις με εξαίρεση αυτές από Ιταλία, Ισπανία, Ολλανδία, Μ. Βρετανία, Τουρκία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.
Από 1/7 θα ξεκινήσουν οι διεθνείς αφίξεις σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας, ενώ θα υπάρξει συνδιαμόρφωση με την ΕΕ της λίστας τρίτων χωρών που θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις πτήσεις.
Πάντως, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και περιορισμός σε ξενοδοχείο μέχρι να πάρει τα αποτελέσματα ο ταξιδιώτης και σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος θα μπαίνει σε 14 μέρες καραντίνας.
Ειδικότερα, στις αφίξεις το διάστημα 15-30 Ιουνίου σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όσων εισέρχονται εκτός λίστας EASA, θα γίνονται δειγματοληπτικά τεστ στα αεροδρόμια και θα συνίσταται αυτοπεριορισμός σε ξενοδοχείο επιλογής για μια ημέρα, ενώ σε περίπτωση θετικού τεστ ο ταξιδιώτης θα μπαίνει σε καραντίνα 14 ημερών.
Τεστ θα γίνονται σε όλους όσους φτάνουν από Ιταλία, Ισπανία και Ολλανδία, ενώ σε κάθε περίπτωση οι ταξιδιώτες που θα φτάνουν στη χώρα μας από την 1η Ιουλίου, θα συμπληρώνουν ηλεκτρονική φόρμα με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα, δημιουργώντας έτσι και δικλείδες ασφαλείας σε περίπτωση ιχνηλάτησης.

Τι ισχύει για θαλάσσιες και χερσαίες αφίξεις

Σε ό,τι αφορά τις θαλάσσιες αφίξεις, από 15-30/6 εξακολουθεί να απαγορεύεται ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό και επιτρέπεται για σκάφη αναψυχής μόνο με το πλήρωμα.
Από 1/7 θα επιτρέπεται πλήρως ο κατάπλους πλοίων από το εξωτερικό στα ελληνικά λιμάνια.
Σχετικά με τις χερσαίες αφίξεις, το διάστημα 15-30/6 κλειστά θα παραμείνουν τα σύνορα από Τουρκία, Αλβανία και Β. Μακεδονία (πλην των απολύτως αναγκαίων επαγγελματικών μετακινήσεων), ενώ ανοικτά θα είναι τα σύνορα με Βουλγαρία.
Στις 1/7 αίρονται οι περιορισμοί στις χερσαίες αφίξεις από Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ μέχρι τότε θα επαναξεταστούν τα δεδομένα  για την Τουρκία.

Ποιοι ανοίγουν 29/6 και 1/7

Την Δευτέρα 29 Ιουνίου επαναλειτουργούν οι χώροι κατασκήνωσης που φιλοξενούν παιδιά, ενώ την Τετάρτη 1 Ιουλίου επανεκκινούν οι δραστηριότητες με αντικείμενο:
- την οργάνωση συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων
- την πραγματοποίηση οποιασδήποτε παράστασης με παρουσία κοινού δηλαδή συναυλίας και καλλιτεχνικής εκδήλωσης, καθώς και
- οι υπηρεσίες πολιτιστικών συλλόγων και σωματείων.
 
Ποιοι παραμένουν κλειστοί

Οι δραστηριότητες που δεν έχει προσδιοριστεί χρονικά η επανεκκίνηση τους και είναι οι εξής:
- Οι υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία).
- Οι Δραστηριότητες προβολής κινηματογραφικών ταινιών (σε κλειστούς χώρους)
- Οι Υπηρεσίες που παρέχονται από Κέντρα Ανοιχτής Προστασίας Ηλικιωμένων (ΚΑΠΗ).
- Οι Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών τραπεζιού.
- Οι Υπηρεσίες καζίνου.
- Οι Υπηρεσίες χαρτοπαικτικής λέσχης.
- Υπηρεσίες ντισκοτέκ (χωρίς προσφορά ποτού η φαγητού).

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης