Ηλεκτρισμός

Τη μεταφορά των μη τεχνικών απωλειών στις χρεώσεις δικτύου ζητεί ακόμη μία φορά ο ΕΣΑΗ

Τη μεταφορά των μη τεχνικών απωλειών στις χρεώσεις δικτύου ζητεί ακόμη μία φορά ο ΕΣΑΗ
Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, με την κατάταξη των απωλειών στο σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, θα αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος της επιβάρυνσης των τελικών καταναλωτών από το κόστος χρήσης του δικτύου
Την «προβληματική» όπως τη χαρακτηρίζει κατάσταση που επικρατεί στο θέμα των απωλειών του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας αναδεικνύει για μια ακόμη φορά ο Ελληνικός Σύνδεσμος Ανεξάρτητων Εταιρειών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) με νέα επιστολή του προς τη ΡΑΕ.

Ο ΕΣΑΗ επαναλαμβάνει την πάγια θέση του σχετικά με την ενσωμάτωση των απωλειών δικτύου στις ρυθμιζόμενες Χρεώσεις Χρήσης Δικτύου και την εφαρμογή ευρωπαϊκών πρακτικών με στόχο τη μείωση κάθε χρόνο αυτών των απωλειών.

Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο η κατάταξη των απωλειών στο σκέλος των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, θα αποκαλυφθεί το πλήρες μέγεθος της επιβάρυνσης των τελικών καταναλωτών από το κόστος χρήσης του δικτύου, δηλαδή το κόστος που αφορά τόσο το μέγεθος και την ποιότητα του εξοπλισμού όσο και τις απώλειες του δικτύου και ειδικά αυτές που σχετίζονται με τη διόγκωση του φαινομένου των ρευματοκλοπών.

Συνεχής αύξηση των μη τεχνικών απωλειών

Ακόμη ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι τα δύο κύρια προβλήματα που συνεχώς επισημαίνει, δηλαδή η συνεχής και μη προβλέψιμη αύξηση του ύψους των μη τεχνικών απωλειών του Διασυνδεδεμένου Δικτύου και η παντελής απουσία μελέτης απωλειών ενέργειας του Μη Διασυνδεδεμένου Δικτύου (ΜΔΝ), παραμένουν χωρίς να έχει παρατηρηθεί καμία βελτίωση.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η διαβούλευση σχετικά με τους συντελεστές απωλειών θεωρητικά επιδιώκει να θεραπεύσει το έλλειμμα των στοιχείων καταμέτρησης. Αυτό όμως ούτε τα δυο προαναφερόμενα βασικά προβλήματα αντιμετωπίζει αλλά ούτε και στις αναφορές των Προμηθευτών προς την Αρχή για τις προσαυξήσεις των καταμετρούμενων ποσοτήτων ενέργειας στο πλαίσιο της περιοδικής εκκαθάρισης πελατών χαμηλής τάσης τα έτη 2017 και 2018 δίνει απάντηση.

Μικρή διαφοροποίηση από νέα μεθοδολογία για τους συντελεστές απωλειών

Η Αρχή με τη δημόσια διαβούλευση προτείνει μια τροποποίηση της μεθοδολογίας υπολογισμού των συντελεστών απωλειών, η οποία μικρή διαφοροποίηση επιφέρει και σίγουρα δεν ανταποκρίνεται στην οικονομική επιβάρυνση την οποία υπέστησαν οι Προμηθευτές.

Η αλλαγή βεβαίως του τρόπου εκκαθάρισης ώστε αυτός να μη βασίζεται σε εκτιμήσεις αλλά σε πραγματικές καταμετρήσεις είναι προς τη σωστή κατεύθυνση καθώς καταργεί την ανάγκη των διορθωτικών εκκαθαρίσεων. Η μηνιαία εκκαθάριση των ρυθμιζόμενων χρεώσεων βάσει των καταμετρήσεων και όχι βάσει εκτιμήσεων έχει βοηθήσει στην απλοποίηση και στη διαφάνεια των εν λόγω χρεώσεων.

Ένα όμως θέμα που πρέπει άμεσα να επιλύσει η ΡΑΕ αφορά την περιοδική εκκαθάριση της ενέργειας των πελατών χαμηλής τάσης και συγκεκριμένα τον σωστό προσδιορισμό των ποσοστών εκπροσώπησης. Η μεγάλη οικονομική επιβάρυνση που υφίστανται οι εναλλακτικοί πάροχοι εξαιτίας της αστοχίας στην εκτίμηση του πραγματικού ποσοστού εκπροσώπησης το οποίο έχουν στους πελάτες της ΧΤ μπορεί εύκολα να αποφευχθεί εάν η χρέωση της διαφοράς της ενέργειας που προκύπτει από την εφαρμογή του πραγματικού ποσοστού εκπροσώπησης γίνεται όχι με την ΟΤΑ αλλά με τη μέση μηνιαία ΟΤΣ.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης