Τελευταία Νέα
Commodities

Goldman Sachs: Συνεχίζεται το ράλι του χρυσού - Στα 1800 δολάρια "βλέπει" την τιμή το επόμενο τρίμηνο

Goldman Sachs: Συνεχίζεται το ράλι του χρυσού - Στα 1800 δολάρια
Προβλέψεις για σημαντική επιστροφή της ζήτησης στον χρυσό που ενισχύεται με τη χαλάρωση των lockdown και το ασθενέστερο δολάριο από την Goldman
Σε αύξηση των προβλέψεων για τις τιμές του χρυσού προχώρησε η Goldman Sachs η οποία τις βλέπει να διαμορφώνονται στα 1800 δολάρια το τρίμηνο και να φθάνουν έως και τα 2000 δολάρια σε δώδεκα μήνες.

Ο χρυσός αγωνίζεται να βρει μια κατεύθυνση από την ανάκαμψη στα τέλη Μαρτίου ακολουθώντας την ανακοίνωση «QE» της Fed, καθώς κινείται ανάμεσα ανάμεσα σε ένα μεγάλο αρνητικό σοκ «Wealth» για καταναλωτές και ζήτηση και μια αύξηση της επένδυσης με γνώμονα το «Fear».

Σύμφωνα με την Goldman Sachs το φετινό σοκ στη ζήτηση ήταν σημαντικό. Οι εισαγωγές χρυσού στην Ινδία μειώθηκαν κατά 99% τον Απρίλιο / Μάιο, ενώ η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας σταμάτησε να αγοράζει χρυσό από τότε που ξεκίνησε η πτώση της τιμής του πετρελαίου.
Ενώ το κινεζικό ασφάλιστρο χρυσού (πληρεξούσιος για χερσαία ζήτηση) αν και έχει ανακάμψει από τα πρόσφατα χαμηλά επίπεδα, παραμένει κάτω από τον ιστορικό μέσο όρο.

gold22

Η αντιστάθμιση αυτής της αδυναμίας υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της ζήτησης επενδύσεων με γνώμονα το «Fear». Η ετήσια ζήτηση χρυσού νομίσματος είναι πάνω 30%, το συνολικό βάρος του χρυσού στα ETF είναι πάνω 20% και υπάρχει μεγάλη ποσότητα λανθάνουσας ζήτησης χρυσού.
Κατά κανόνα, τα ETF καταγράφουν περίπου το ήμισυ του φυσικού όγκου των επενδύσεων που υποδηλώνει ότι η ζήτηση επενδύσεων DM θα μπορούσε να φτάσει τους 1000 τόνους, κάτι που αντισταθμίζει περισσότερο από την πτώση των 700 τόνων στη ζήτηση.

Ένα τέτοιο ασταθές περιβάλλον έχει προκαλέσει ανησυχίες ότι, καθώς το συναίσθημα κινδύνου βελτιώνεται με τις οικονομίες να προχωρούν σε επανεκκίνηση από το lockdown, ο ρυθμός της επενδυτικής ζήτησης DM θα μετριαστεί λόγω του μικρότερου «φόβου», ενώ η ζήτηση θα πάρει περισσότερο χρόνο για να ανακάμψει - δημιουργώντας περιθώριο διόρθωσης στις τιμές του χρυσού.

gold3.22

Ωστόσο, η ζήτηση για επενδύσεις σε χρυσό τείνει να αυξηθεί στο αρχικό στάδιο της οικονομικής ανάκαμψης, λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υποτιμήσεις και των χαμηλότερων πραγματικών επιτοκίων.
Ταυτόχρονα, βλέπει μια σημαντική επιστροφή της ζήτησης που ενισχύεται με τη χαλάρωση των lockdown και ένα ασθενέστερο δολάριο.
Έτσι , αυξάνei τις προβλέψεις τιμών χρυσού για τρείς, έξι και δώδεκα μήνες σε $ 1800/1900/2000/ toz από $ 1600/1650/1800 / toz.

Όπως επισημαίνει η Goldman η ζήτηση μειώθηκε εν μέρει λόγω της υψηλής τιμής χρυσού.

Η τράπεζα εκτιμά ότι η επενδυτική ζήτηση που προκαλείται από το «φόβο» “Fear” έχει αυξήσει τον χρυσό κατά 18% φέτος, ενώ το αρνητικό σοκ στο «Wealth» προκάλεσε οπισθοδρόμηση 8%. Επομένως, το καθαρό αποτέλεσμα είναι περίπου 10%, σύμφωνα με την αύξηση της τιμής χρυσού YTD κατά 13%.
Ωστόσο, αναμένεται να διατηρηθεί η ισχύς της επενδυτικής ζήτησης ακόμη και όταν οι οικονομίες ανακάμψουν, υποστηριζόμενες από φόβους υποβάθμισης και το υψηλότερο επίπεδο οικονομικής αβεβαιότητας της κρίσης.

gold2.22


Εξετάζοντας προηγούμενη ύφεση, η επενδυτική τράπεζα διαπιστώνει ότι η αβεβαιότητα της οικονομικής πολιτικής τείνει να μεταπηδά μετά από ύφεση και παραμένει υψηλή για αρκετά χρόνια). Μετά το 2008, η αβεβαιότητα πολιτικής υποχώρησε μόνο το 2013 - σύμφωνα με τη μείωση των συσχετισμών μεταξύ περιουσιακών στοιχείων και την επακόλουθη μείωση των τιμών του χρυσού.

Το 2020, ο ιός οδήγησε σε άνευ προηγουμένου κλίμακα και νομισματικά κίνητρα. Παραμένει ασαφές πόσο πολύ θα δοθεί ώθηση στις κυβερνήσεις καθώς τα προκύπτοντα ελλείμματα θα μεταφραστούν σε υψηλότερους φόρους καθ’ οδόν και πόσο καιρό η νομισματική πολιτική θα παραμείνει εξαιρετικά χαλαρή.

Τέλος, δεν είναι σαφές εάν η κρίση οδηγεί σε σοκ δεύτερου γύρου, όπως κοινωνική αναταραχή, πολιτική αστάθεια ή αυξανόμενες διεθνείς εντάσεις. Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η ζήτηση για αμυντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως ο χρυσός, θα συνεχίσει να αυξάνεται, σύμφωνα με την Goldman.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης