Τελευταία Νέα

Η Νορβηγία κατεβάζει ταχύτητα για την αιολική ενέργεια στην ξηρά

Η Νορβηγία κατεβάζει ταχύτητα για την αιολική ενέργεια στην ξηρά
Αυστηρότεροι κανόνες για την αιολική ενέργεια με στόχο την καλύτερη προστασία της φύσης
Η Νορβηγία ανακοίνωσε την Παρασκευή σχέδια για αυστηρότερους κανόνες για τις εξελίξεις στην αιολική ενέργεια στην ξηρά με στόχο την καλύτερη προστασία της φύσης, μια κίνηση που είναι πιθανό να επιβραδύνει την αυξανόμενη ανάπτυξη στον τομέα.

Η χώρα έχει δει μια άνθηση στην ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει επίσης δει δημόσιες διαμαρτυρίες με περιβαλλοντικούς υπερασπιστές που κατηγορούν ορισμένους προγραμματιστές ότι κατασκευάζουν μεγαλύτερες τουρμπίνες από ό, τι είχε αρχικά εγκριθεί, επισκιάζοντας τοπία και θέτοντας σε κίνδυνο πτηνά.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης, οι οποίες πρέπει να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, περιλαμβάνουν τον καθορισμό αυστηρότερων απαιτήσεων σχετικά με το ύψος του στροβίλου, τη μείωση του χρόνου εκτέλεσης του έργου και τα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι τα έργα είναι οικονομικά βιώσιμα.
Η κυβέρνηση ανέφερε επίσης ότι θα έπρεπε να λάβει καλύτερα υπόψη τον αντίκτυπο των στροβίλων στο τοπίο και την εκτροφή ταράνδων και να δώσει περισσότερη σημασία στους δήμους για την έγκριση νέων έργων.

«Στο μέλλον, θα διευκολύνουμε μια περιορισμένη και πιο μέτρια ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας από αυτήν που βλέπουμε σήμερα», δήλωσε η υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Tina Bru σε συνέντευξη Τύπου.
"Αυτό δεν σημαίνει ότι η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα τελειώσει ... Η αιολική ενέργεια θα έχει ρόλο στο σύστημα ισχύος μας, επίσης στο μέλλον", πρόσθεσε.

Πέρυσι η Νορβηγία ανέστειλε την έγκριση οποιωνδήποτε νέων έργων αιολικής ενέργειας αφού η αστυνομία έπρεπε να παρέμβει για να εμποδίσει τους διαδηλωτές να προκαλέσουν ζημιές σε ορισμένα εργοτάξια, αν και η ανάπτυξη των υπαρχουσών αδειών συνεχίστηκε.
Η χώρα παράγει σχεδόν όλη την ηλεκτρική της ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές, κυρίως υδροηλεκτρική ενέργεια.

Ενώ η Νορβηγία αναμένεται να έχει πλεόνασμα ισχύος για αρκετά χρόνια, η ζήτηση αυξάνεται λόγω της ηλεκτροδότησης των μεταφορών, των υπεράκτιων πλατφορμών πετρελαίου και φυσικού αερίου και των νέων βιομηχανιών, όπως τα κέντρα δεδομένων, δήλωσε η Bru.

Η εγκατεστημένη χωρητικότητα αιολικής ενέργειας στη Νορβηγία έχει υπερδιπλασιαστεί στα 2.662 megwatt (MW) από το 2017 καθώς οι προγραμματιστές έσπευσαν να συνδέσουν νέα έργα στο δίκτυο για να πληρούν τις προϋποθέσεις για το καθεστώς επιδοτήσεων που λήγει το επόμενο έτος, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής της αγοράς ενέργειας NVE.
Οι ανεμογεννήτριες παράγουν αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για να καλύψουν τις ανάγκες 500.000 ατόμων στη Νορβηγία από 5,3 εκατομμύρια κατοίκους, σύμφωνα με το υπουργείο.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης