Πετρέλαιο

Η JP Morgan «βλέπει» το πετρέλαιο στα 100 δολάρια στο μέλλον

Η JP Morgan «βλέπει» το πετρέλαιο στα 100 δολάρια στο μέλλον
Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ουσιαστικά διαφορετική, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, ο οποίος αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα μετακινηθεί σε έλλειμμα κάποια στιγμή το 2022.
Μπορεί να ακούγεται υπερβολικ;o σε μια εποχή που πολλοί ανησυχούν αν to Brent θα μπορούσε να ανέλθει στα 50 $ το βαρέλι, αλλά τουλάχιστον ένας αναλυτής πιστεύει ότι δεν θα μπορούσε μόνο να αποζημιώσει όλα όσα έχασε σε αξία από την αρχή του έτους αλλά και να αυξηθεί πάνω από 100 $ το βαρέλι στο μέλλον.

"Η πραγματικότητα είναι ότι οι πιθανότητες του πετρελαίου να φτάσει τα 100 $ σε αυτό το σημείο είναι υψηλότερες από ό, τι πριν από τρεις μήνες", δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας πετρελαίου και φυσικού αερίου της JP Morgan στο CNN.
Ο λόγος είναι απλός: ο κυκλικός χαρακτήρας της βιομηχανίας πετρελαίου. Τον Μάρτιο, πριν η πανδημία κορωνοϊού πλήξει πραγματικά, οι αναλυτές της JP Morgan εξέδωσανμια έκθεση λέγοντας ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία εισερχόταν σε ένα supercycle που θα μπορούσε να δει την τιμή του πετρελαίου να φτάσει τα 190 $ το βαρέλι έως το 2025.
Σύμφωνα με τον Malek, αυτό εξακολουθεί να είναι μια ξεχωριστή πιθανότητα.

Η πρόβλεψη δεν είναι χωρίς λογική βάση. Ο τρόπος λειτουργίας των κυκλικών βιομηχανιών είναι ότι η βιομηχανία παράγει μεγάλο μέρος του εμπορεύματος όταν υπάρχει υψηλή ζήτηση για αυτό. Τελικά, η προσφορά αρχίζει να ξεπερνά τη ζήτηση για τον έναν ή τον άλλο λόγο.
Στη συνέχεια, οι τιμές μειώνονται, η βιομηχανία υποχωρεί και συρρικνώνει την παραγωγή για να περιορίσει την προσφορά και να τονώσει τις υψηλότερες τιμές.
Αυτό φέρνει έλλειμμα του εμπορεύματος, το οποίο ανεβάζει τις τιμές. Αυτός ο κύκλος επαναλαμβάνεται μία φορά κάθε λίγα χρόνια.

Η τρέχουσα κατάσταση δεν είναι ουσιαστικά διαφορετική, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, ο οποίος αναμένει ότι η αγορά πετρελαίου θα μετακινηθεί σε έλλειμμα κάποια στιγμή το 2022, κάτι που θα ωθούσε το Brent στα 60 $. Αυτό, με τη σειρά του, θα παρακινήσει τους παραγωγούς να αρχίσουν να αντλούν περισσότερο αργό.
Το έλλειμμα, εκτιμά ο Malek, θα μπορούσε να φθάσει τα 6,8 εκατομμύρια bpd έως το 2025. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αύξηση των τιμών στα 100 $ ή περισσότερα.

"Το έλλειμμα μιλά από μόνο του. Αυτό σημαίνει ότι οι τιμές του πετρελαίου θα περάσουν από το ταβάνι", δήλωσε ο Malek στο CNN. "Πιστεύουμε ότι είναι βιώσιμο; Όχι. Αλλά θα μπορούσε να φτάσει σε αυτά τα επίπεδα; Ναι."


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης