Επικαιρότητα

Αλλαγή (;) πλεύσης από Τουρκία - Μετά τις προκλήσεις δηλώνει επιθυμία για συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο

Αλλαγή (;) πλεύσης από Τουρκία - Μετά τις προκλήσεις δηλώνει επιθυμία για συνεργασία με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο
Η Τουρκία επιμένει πως χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της δεν μπορεί να υλοποιηθεί κανένα σχέδιο - Τι απαντά η Αθήνα
(upd) Αλλαγή πλεύσης (;) από την Τουρκία η οποία μετά τις απειλές, δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών της έκανε άνοιγμα στην Αθήνα κάνοντας λόγο για επιθυμία της Άγκυρας να συνεργαστεί με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Λίγες ώρες μετά τις προκλητικές δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογό του, χαρακτήρισε σημαντική τη συμφωνία Αθήνας και Ρώμης για την ΑΟΖ, ενώ μίλησε για συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά ξεκαθάρισε ότι η Τουρκία θα προστατεύσει τα «δικαιωματά» της στην περιοχή.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu, δήλωσε ότι η Τουρκία θα εργαστεί από κοινού με την Ιταλία για την επίτευξη σταθερής ειρήνης και μιας πολιτικής διαδικασίας που θα αποδώσει αποτελέσματα στη Λιβύη.
Ο Cavusoglu σημείωσε πως οι δύο χώρες-σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ μπορούν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο.
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό ομόλογο του, Luigi Di Maio, στην Άγκυρα, τόνισε πως η Τουρκία θέλει να εργαστεί μαζί με την Ιταλία για την ικανοποίηση ενεργειακών αναγκών της Λιβύης, όπως ο ηλεκτρισμός, ενώ σημείωσε πως «οι δύο χώρες θα μπορούσαν επίσης να συνεργαστούν στην Ανατολική Μεσόγειο».
Εντύπωση ωστόσο προκαλεί και η διάθεση... συνεργασίας με την Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδειξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, λίγες ώρες μετά τις προκλητικές του δηλώσεις για την υφαλοκρηπίδα.
«Είπα στον φίλο μου Luigi, για άλλη μια φορά, ότι θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους, ειδικά με την Ελλάδα, σε αυτά τα ζητήματα, και είμαστε έτοιμοι γι' αυτό.
Είδαμε ότι η Ιταλία θέλει να διαδραματίσει έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτά τα ζητήματα.
Το καλωσορίζουμε αυτό.
Επειδή η Ιταλία είναι ανέκαθεν μία ισορροπημένη, δίκαιη και αντικειμενική χώρα, που διαμεσολαβεί.
Ως εκ τούτου» υπογράμμισε ο Τσαβούσογλου, «είμαστε έτοιμοι να διεξάγουμε τέτοιου είδους έργο από κοινού με την Ιταλία, τόσο εντός της ΕΕ όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο την προσεχή περίοδο.
Από την άλλη πλευρά, βρίσκουμε τη συμφωνία μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας για την ΑΟΖ σημαντική για την περιοχή μας».
Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά την έντονη αντίδραση της Τουρκίας που έχουν προκαλέσει οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ.

Μάλιστα, λίγες ώρες αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ολοκλήρωσε τον κύκλο των επαφών του στην Αίγυπτο, η Άγκυρα έβαλε για ακόμα μία φορά στο στόχαστρο της το Καστελόριζο επιμένοντας πως δεν μπορεί κάθε νησί να έχει υφαλοκρηπίδα, ενώ δεν διστάζει να κατηγορήσει την Ελλάδα ότι... ονειρεύεται.
Σε συνέντευξή του στο CNN Turk, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlut Cavusoglu, αναφέρθηκε στο Αιγαίο, την ΑΟΖ, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη αλλά και τη Συρία και το Ιράκ.
«Η Ελλάδα λέει ότι κάθε νησί έχει υφαλοκρηπίδα.
Εμείς λέμε ότι κάθε νησί δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα.
Ειδικά όταν ένα νησί είναι πολύ μακριά από την ηπειρωτική χώρα, δεν μπορεί να έχει υφαλοκρηπίδα» είπε ο Cavusoglu.

Στο στόχαστρο της Τουρκίας, το Καστελόριζο

Όπως μετέδωσαν μέσα ενημέρωσης, o Cavusoglu παρουσίασε εκ νέου χάρτες με το βλέμμα στο... Καστελόριζο.
«Η Ελλάδα ισχυρίζεται πως το Καστελόριζο με έκταση 10 τ. χλμ., που βρίσκεται απέναντι από το Κας, μπορεί να διαθέτει θαλάσσια έκταση 40.000 τ. χλμ..
Προσπαθούν να αφήσουν σε εμάς μια περιοχή αυτή με τα κόκκινα.
Δημοσίευσαν έναν χάρτη της Σεβίλλης κτλ.
Εμείς λέγαμε πως αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, η Ελλάδα είχε αυτά τα όνειρα.
Το Καστελόριζο είναι σε απόσταση 2 χλμ. από εμάς και από την Ελλάδα απέχει 570 χλμ», είπε χαρακτηριστικά ο Cavusoglu.



Στη συνέχεια είπε, δείχνοντας τον ακόλουθο χάρτη, «εμείς καθορίσαμε και τα δυτικά σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας. Δείτε όμως τη γραμμή αυτή, εμείς στα νησιά αυτά, δώσαμε χωρικά ύδατα έξι μιλίων. Αυτό είναι το σωστό. Εδώ τα νησιά μπορούν να έχουν χωρικά ύδατα αλλά όχι υφαλοκρηπίδα».

Πέτσας: Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα

Το διεθνές δίκαιο δίνει στα νησιά δικαίωμα σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα τόνισε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, M. Cavusoglu.
Ο κ.Πέτσας επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειάζεται για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα.
Ερωτηθείς για το εάν ο κ.Μητσοτάκης κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που είναι σε εξέλιξη θα ζητήσει μια πιο αποφασιστική αντίδραση από τους Ευρωπαίους στην τουρκική προκλητικότητα και όχι μόνο δηλώσεις, ο κ.Πέτσας απέφυγε να ανοίξει τα χαρτιά τους συνιστώντας υπομονή, και τονίζοντας πως «εξαρτάται από την Τουρκία να αντιμετωπίζεται ως εταίρος και  όχι ως κάποιος που προκαλεί στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Θέλουμε σχέσεις καλής γειτονίας.
Είναι στο χέρι της άλλης πλευράς» επανέλαβε ο κ. Πέτσας, ο οποίος δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ στον απόηχο του ταξιδιού του κ. Δένδια στο Κάιρο.
«Καμία δήλωση πριν να είμαστε έτοιμοι για συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες» είπε ο κ.Πέτσας.

Οι επαφές Δένδια στην Αίγυπτο

Τη στιγμή, όμως, που η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης και των προκλήσεων, η ελληνική κυβέρνηση ξεδιπλώνει τις δικές της κινήσεις και αναπτύσσει έντονη διπλωματική δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.
Μετά τη συμφωνία με την Ιταλία για τον καθορισμό ΑΟΖ στο Ιόνιο, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας επισκέφθηκε την Αίγυπτο με κύριο αντικείμενο τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας - Αιγύπτου και τις τελευταίες εξελίξεις στη Λιβύη.
Ο κ.Δένδιας εξέφρασε την ικανοποίηση του για τις συναντήσεις που είχε με τον Αιγύπτιο πρόεδρο  el-Sisi και τον ομόλογό του Sameh Shoukry, αναφέροντας ότι «ξαναπιάσαμε το νήμα της διαπραγμάτευσης για τη συμφωνία των οικονομικών ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου».
Από την πλευρά της η Αίγυπτος εξέφρασε την επιθυμία να ενισχυθεί η συνεργασία της με την Ελλάδα σε διάφορους τομείς ενώ σε ανακοίνωση του το ΥΠΕΞ της Αιγύπτου ανέφερε ότι οι δύο υπουργοί αναφερόμενοι στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασαν την ανάγκη όλες τις πλευρές να σεβαστούν και να εφαρμόσουν τις αρχές και όσα προβλέπει το διεθνές δίκαιο, προειδοποιώντας για τους κινδύνους από προκλητικές παράνομες ενέργειες που θα μπορούσαν να τροφοδοτήσουν ένταση στην περιοχή.
Αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις για τον προσδιορισμό των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών, το αιγυπτιακό ΥΠΕΚ τονίζει ότι οι δύο υπουργοί «συζήτησαν πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας οριοθέτησης μεταξύ των δύο χωρών», ότι «πραγματοποιήθηκε ο 12ος γύρος τεχνικών διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο χωρών για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρω και ότι συνεχίζονται οι εργασίες των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα προς το συμφέρον και των δύο χωρών».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης