Χρηματιστήριο & Αγορές

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα - Στο +0,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,96%

tags :
Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας παρά τη γεωπολιτική αβεβαιότητα - Στο +0,55% ο Nikkei, ο Shanghai Composite +0,96%
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.744 μονάδες
Με κέρδη ολοκλήρωσαν την εβδομάδα οι αγορές της Ασίας, καθώς η πρόοδος που σημειώνεται στην παρασκευή εμβολίου για τον κορωνοϊό αντισταθμίζει τις γεωπολιτικές εντάσεις που λαμβάνουν χώρα στην ευρύτερη περιοχή το τελευταίο διάστημα.
Ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,55% στις 22.478 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία κατέγραψε οριακή άνοδ της τάξεως του +0,1% στις 5.942 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ενισχύθηκε κατά +0,37% στις 2.141 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει κέρδη της τάξεως του +0,22% στις 4.936 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,14% στις 24.744 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοτνας στο +0,01% και τις 11.549 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά +0,96% στις 2.967 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, και συγκεκριμένα στο +1,73% και τις 11.692 μονάδες.
Ο επικεφαλής επιδημιολόγος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Κίνας, Wu Zunyou, δήλωσε ότι το εμβόλιο για τον κορωνοϊό θα μπορούσε να είναι έτοιμο μέχρι το τέλος του 2020, ενώ παράλληλα διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση διατηρεί υπό έλεγχο την έξαρση των κρουσμάτων στο Πεκίνο.
«Εάν οι έλεγχοι της πανδημίας στην αγορά Xinfadi προέκυπταν μερικές μέρες αργότερα, η μετάδοση θα ήταν πιο απροσδόκητη», ανέφερε ο κ. Wu, τονίζοντας ότι «το Πεκίνο θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί σε μία άλλη Ουχάν εάν δεν είχαν επιβληθεί εγκαίρως τα περιοριστικά μέτρα από τις αρχές».
Οι παγκόσμιες αγορές έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό από τις απώλειες που σημείωσαν νωρίτερα εντός του έτους, καθώς οι επενδυτές αναμένουν την έξοδο της οικονομίας από τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει σημειωθεί από τη δεκαετίας του 1930.
Ωστόσο, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η άνοδος ενδεχομένως να είναι πολύ μεγάλη και πολύ γρήγορη ώστε να συντηρηθεί, καθώς ο ενθουσιασμός αντισταθμίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία και σε ορισμένες Πολιτείες των ΗΠΑ.
«Οι επενδυτές της Ασίας θα αισθάνονται ενθαρρυμένοι από τη γρήγορη ανταπόκριση της Κίνας στα κρούσματα κορωνοϊού στο Πεκίνο, αλλά το κλίμα παρέμεινε υποτονικό μετά την αύξηση στα κρούσματα των ΗΠΑ», ανέφερε ο αναλυτής της AxiTrader, Stephen Innes.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley αναφέρουν ότι «υπήρξε μία ευρύτερη βελτίωση στις τάσεις ανάπτυξης σε όλον τον κόσμο», διευκρινίζοντας ότι «οι δείκτες υψηλής συχνότητας υποδεικνύουν περαιτέρω επιτάχυνση της ανάπτυξης τον Ιούνιο σε σχέση με τον Μάιο».
Σημειώνεται ότι στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με μεικτά πρόσημα, καθώς ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά -0,15% στις 26.080 μονάδες, ενώ ο δείκτης Nasdaq ενισχύθηκε κατά +0,33% στις 9.943 μονάδες.
Επιπλέον, ο δείκτης-βαρόμετρο S&P 500 έκλεισε με οριακά κέρδη της τάξεως του +0,06% στις 3.115 μονάδες, έχοντας περιορίσει στο -8% τις συνολικές απώλειες για το 2020.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης