Ηλεκτρισμός

Στα επίπεδα του 90% η εισπραξιμότητα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου για το σύνολο των προμηθευτών ρεύματος

Στα επίπεδα του 90% η εισπραξιμότητα το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου για το σύνολο των προμηθευτών ρεύματος
Ο κορωνοϊός δεν «άγγιξε» τελικά αισθητά την είσπραξη των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος – Παραφωνία 2-3 μη καθετοποιημένοι «παίκτες»
Ο κλάδος της προμήθειας ρεύματος φαίνεται πως απέφυγε τα χειρότερα κατά την περίοδο του καθολικού lockdown, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου διαμορφώθηκε στα επίπεδα του 10% η υποχώρηση των εισπράξεων από τους τρέχοντες λογαριασμούς, για το σύνολο των εταιρειών που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όσον αφορά την εισπραξιμότητα κάθε προμηθευτή ξεχωριστά, για τη συντριπτική πλειονότητα των εταιρειών η εικόνα που ανακύπτει είναι αρκετά ικανοποιητική για επίμαχο χρονικό διάστημα. Εξαίρεση ωστόσο αποτελούν 2 με 3 μικροί μη καθετοποιημένοι «παίκτες», στους οποίους καταγράφεται αισθητά μεγαλύτερη υστέρηση στην εξόφληση των λογαριασμών από τους πελάτες τους, συγκριτικά με τον μέσο όρο για το σύνολο της αγοράς.

Πρόσκαιρη υστέρηση στην εξόφληση των λογαριασμών

Σε κάθε περίπτωση, η διαμόρφωση της εισπραξιμότητας στα επίπεδα του 90% για όλη την αγορά σημαίνει πως τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν οι εύλογες ανησυχίες που είχαν εκφραστεί κατά την πρώτη φάση εφαρμογής των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας, για πιθανή γενικευμένη αύξηση των ανεξόφλητων λογαριασμών. Μία εξέλιξη που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική βιωσιμότητα ορισμένων προμηθευτών, αλλά και να προκαλέσει σημαντική υστέρηση στα έσοδα και των υπόλοιπων εταιρειών που εμπλέκονται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (όπως των διαχειριστών των δικτύων), οι οποίοι αμείβονται μέσω των ρυθμιζόμενων χρεώσεων που περιλαμβάνονται στους λογαριασμούς ρεύματος.

Ωστόσο, το δυσοίωνο αυτό σενάριο δεν έγινε τελικά πραγματικότητα, παρόλο που σύμφωνα με πληροφορίες κατά την πρώτη φάση του lockdown, ανακόπηκε όντως η εμπρόθεσμη εξόφληση των λογαριασμών. Ωστόσο, όπως φάνηκε στην πορεία, η τάση αυτή ήταν παροδική, καθώς η κατάσταση βελτιώθηκε μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ΔΕΗ, που αποτελεί εξάλλου και τον μεγαλύτερο προμηθευτή, οι εισπράξεις της οποίας υποχώρησαν κατά 20-25% το δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου, ανακάμπτοντας όμως ήδη από τον Απρίλιο, όταν η ανεισπραξιμότητα άρχισε να αποκλιμακώνεται σε μονοψήφιο ποσοστό.

«Σωσίβιο» τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης

Στην αποκατάσταση του ρυθμού εξοφλήσεων, όπως είναι φυσικό, συνέβαλαν επίσης τα έκτακτα μέτρα οικονομικής ενίσχυσης που ελήφθησαν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, τα οποία αναπλήρωσαν έστω και σε κάποιο βαθμό τα εισοδήματα που απώλεσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις από το lockdown. Επίσης, οι επιπλέον εκπτώσεις που πρόσφεραν όλοι οι προμηθευτές, πέρα από την οικονομική ανακούφιση των πελατών τους, λειτούργησαν επίσης και ως ένα επιπλέον κίνητρο για την αποπληρωμή των λογαριασμών.

Προς την ίδια κατεύθυνση συνέβαλαν επίσης τα ψηφιακά «κανάλια» που διαθέτουν όλες οι εταιρείες, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα για την εξόφληση των λογαριασμών, χωρίς την ανάγκη φυσικής παρουσίας σε κάποιο κατάστημα.

Αν και αποσοβήθηκαν τελικά σε μεγάλο βαθμό οι εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε όντως να εγκυμονεί η κρίση του κορωνοϊού, σύμφωνα με εκπροσώπους εταιρειών προμήθειας, αυτό δεν σημαίνει πάντως ότι ο κλάδος έχει αφήσει πίσω του κάθε κίνδυνο. Όπως προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, πλέον πηγή ανησυχίας αποτελεί το ενδεχόμενο να «στεγνώσει» από ρευστότητα η αγορά, ειδικά από τη προδιαγεγραμμένη υστέρηση εσόδων από τον τουρισμό.

Έτσι, φοβούνται ένα ενδεχόμενο «κύμα» λουκέτων καταστημάτων και επιχειρήσεων από το φθινόπωρο, με το «κύμα» ανεξόφλητων οφειλών στην προμήθεια ρεύματος που θα το συνοδεύσει.


Κώστας Δεληγιάννης
deligkos@worldenergynews.gr

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης