Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας έχει εκπονήσει ένα σχέδιο πράσινης ανάκαμψης ύψους 3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, προσφέροντας στις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έναν χάρτη για μια βιώσιμη ανοικοδόμηση των οικονομιών τους.
Η έκθεση βιώσιμης ανάκαμψης, που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη, έχει σχεδιαστεί για να παρουσιάσει στους παγκόσμιους ηγέτες οικονομικά μέτρα που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν από το 2021 έως το 2023.
Ανάμεσα στους τρεις βασικούς στόχους, περιλαμβάνονται η τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης, η δημιουργία θέσεων εργασίας και η οικοδόμηση πιο ανθεκτικών και καθαρότερων ενεργειακών συστημάτων.
«Οι αποφάσεις αυτές θα διαμορφώσουν την οικονομική και ενεργειακή υποδομή για τις επόμενες δεκαετίες. Μάλιστα, θα καθορίσουν το εάν ο κόσμος έχει την ευκαιρία να επιτύχει τους μακροπρόθεσμους ενεργειακούς και κλιματικούς του στόχους».
COVID-19: Το χειρότερο οικονομικό σοκ
Ο ΙΕΑ υπογράμμισε ότι με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού, «ο κόσμος βιώνει το χειρότερο οικονομικό του σοκ από τη δεκαετία του 1930. Έχει σημαντικό αντίκτυπο στην απασχόληση και τις επενδύσεις σε όλα τα μέρη της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας».
Υπενθυμίζεται ότι ο IEA είχε προειδοποιήσει στο παρελθόν ότι πιστεύει ότι η κρίση του ιού έχει ανοίξει το δρόμο για τη μεγαλύτερη πτώση των παγκόσμιων ενεργειακών επενδύσεων σε ρεκόρ φέτος, με τις δαπάνες να πέφτουν στο 20%. Πέρυσι, η παγκόσμια ενεργειακή βιομηχανία απασχολούσε περίπου 40 εκατομμύρια άτομα, αλλά 3 εκατομμύρια από αυτές τις θέσεις εργασίας είτε έχουν χαθεί είτε κινδυνεύουν ως αποτέλεσμα της πανδημίας, σύμφωνα με την ανάλυση της έκθεσης.
Το σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης
Το σχέδιο βιώσιμης ανάκαμψης δημοσιεύθηκε σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ως μέρος της εμβληματικής σειράς World Energy Outlook του ενεργειακού οργανισμού.
Βασίζεται σε αξιολογήσεις πάνω από 30 συγκεκριμένων μέτρων ενεργειακής πολιτικής και εκτείνεται σε έξι βασικούς τομείς: ηλεκτρική ενέργεια, μεταφορές, βιομηχανία, κτίρια, καύσιμα και αναδυόμενες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα
Ο ΙΕΑ πιστεύει ότι το σχέδιο αυτό θα δημιουργήσει περίπου εννέα εκατομμύρια θέσεις εργασίας ετησίως κατά τα επόμενα τρία χρόνια και θα μειώσει τις παγκόσμιες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια κατά 4,5 δισεκατομμύρια τόνους.. Η επίτευξη αυτών των αποτελεσμάτων απαιτεί παγκόσμια επένδυση περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως για τα επόμενα τρία χρόνια.
www.worldenergynews.gr