Επικαιρότητα

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας

Οι διπλωματικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών - μελών της ΕΕ
Το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας αναμένεται να θέσει σήμερα 18 Ιουνίου 2020 ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τηλεδιάσκεψη των ηγετών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η Αθήνα ζητά να μπει και στα συμπεράσματα αναφορά σχετικά με τις κλιμακούμενες προκλήσεις της Άγκυρας ωστόσο είναι σοβαρό το ενδεχόμενο  να μην υπάρχουν αυτή τη φορά συμπεράσματα μετά τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου καθώς δεν θα ληφθούν αποφάσεις.
Στο μεταξύ, ο πρωθυπουργός και κατά την τηλεδιάσκεψη της Συνόδου Κορυφής των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, έθεσε στην ατζέντα της συζήτησης, το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Μεσόγειο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να δεχθεί παραβίαση της κυριαρχίας της.
Προς αυτή την κατεύθυνση, επεσήμανε την ανάγκη να σταλεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση κοινό αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία, ότι δεν μπορεί να επιτραπεί μια υποψήφια προς ένταξη χώρα, να απειλεί χώρες, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Για αυτό πρόσθεσε, η αντίδραση της Ε.Ε. δεν πρέπει να μείνει μόνο σε επίπεδο δηλώσεων.
Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους ηγέτες και για το περιστατικό με το ύποπτο πλοίο στο Λιβυκό πέλαγος και την επιχείρηση «Ειρήνη».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, «δεν μπορούμε να λαμβάνουμε αποφάσεις και μετά να φαινόμαστε αδύναμοι στην εφαρμογή τους».
Στις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, αναφέρθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός και από το Ισραήλ όπου πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο και ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία, καλώντας την, να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες ενώ χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
Την ίδια ώρα, αναμένεται με ενδιαφέρον το πως θα εξελιχθεί η επίσκεψη του Νίκου Δένδια με τα τεχνικά κλιμάκια στο Κάιρο καθώς και οι επαφές που θα έχει εκεί. Δεν περιμένουμε βέβαια, συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ σήμερα, ωστόσο καθώς φαίνεται, έχει γίνει καλή προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπό το πρίσμα αυτό, έχοντας στις αποσκευές του τη συμφωνία για κήρυξη ΑΟΖ με την Ιταλία, ο  υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στο Κάιρο, όπου θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο της Αιγύπτου, Abdel Fattah el-Sisi.
Στη συνέχεια, ο Νίκος Δένδιας θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου, Sameh Shoukri, με τον οποίον θα συνομιλήσουν για ζητήματα διμερούς και περιφερειακού ενδιαφέροντος, με έμφαση στην οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών, τις εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι πρωτοβουλίες της κυβέρνησης συνιστούν διπλωματική αντεπιθεση στην τουρκική προκλητικότητα.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης