Επικαιρότητα

Μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση – Μονόδρομος η παράταση ως τις 25 Ιουλίου για το υπουργείο Οικονομικών

Μόλις ένας στους τρεις φορολογούμενους έχει υποβάλει φορολογική δήλωση – Μονόδρομος η παράταση ως τις 25 Ιουλίου για το υπουργείο Οικονομικών
Mόλις το ένα τρίτο των φορολογούμενων έχει υποβάλει δήλωση στο Taxisnet
Με βραδείς ρυθμούς συνεχίζεται η υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων μολονότι απομένουν λιγότερες από 15 ημέρες για την εκπνοή της νόμιμης προθεσμίας.
Είναι ενδεικτικό ότι μόλις το ένα τρίτο των φορολογούμενων έχει υποβάλει δήλωση στο Taxisnet, γεγονός που καθιστά την παράταση της προθεσμίας ουσιαστικά μονόδρομο για το υπουργείο Οικονομικών.
Παράλληλα εμπλοκή προκαλεί και η αυριανή 24ωρη απεργία των λογιστών που διαμαρτύρονται για το τεράστιο όγκο δουλειάς και ζητούν παράταση στις δηλώσεις και μετάθεση της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου για τις 30 Σεπτεμβρίου.
Από τα στοιχεία του Taxisnet για την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι έως χθες είχαν υποβληθεί 2.451.766 δηλώσεις σε σύνολο 6.411.687 όταν πέρυσι την ίδια περίοδο είχαν υποβληθεί περίπου 3.000.000 δηλώσεις.
Το 30% των εκκαθαριστικών είναι χρεωστικά δηλαδή προβλέπουν την επιπλέον καταβολή φόρου συνολικού ύψους 619,95 εκ. ευρώ, πράγμα που σημαίνει ότι κατά μέσον όρο ο φόρος που καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι ανέρχεται σε 602,5 ευρώ.
Τα εκκαθαριστικά με επιστροφές φόρου ανέρχονται στο 13,42% με συνολικό ποσό 114,65 εκ. ευρώ και ο μέσος φόρος που θα εισπράξουν οι φορολογούμενοι διαμορφώνεται στα 253 ευρώ.
Η πλειονότητα των εκκαθαριστικών δηλαδή το 56,12% η 1.895.255 είναι μηδενικά.
Η αποστάσεις ασφαλείας από το Taxisnet που κρατούν οι φορολογούμενοι στην εποχή του κορωνοϊού βάζουν στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών το σενάριο παράτασης της προθεσμίας τουλάχιστον έως τις 25 Ιουλίου χωρίς όμως αλλαγή του ημερολογίου πληρωμών με τη πρώτη δόση να πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 Ιουλίου.
Επισημαίνεται ότι ειδικά για φέτος ο φόρος εισοδήματος θα εξοφληθεί σε 8 μηνιαίες δόσεις δηλαδή έως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021ενώ όσοι πληρώσουν εφάπαξ θα κερδίσουν έκπτωση 2% επί του συνολικού ποσού.
Πιέσεις για παράταση ασκούν και οι λογιστές που κλείνουν τους υπολογιστές και κατεβάζουν μολύβια για 24 ώρες καθώς θα απέχουν από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή δηλώσεων ή συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονικές πλατφόρμες.
Οι λογιστές διαμαρτύρονται για τον τεράστιο όγκο δουλειάς που καλούνται να καλύψουν, «τις εγκυκλίους που δημοσιεύονται βράδυ Σαββάτου, τις ηλεκτρονικές εφαρμογές που ανοίγουν Κυριακή και για τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα» και δηλώνουν ότι έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής.
Ζητούν παράταση της προθεσμίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έως το τέλος Σεπτεμβρίου με μεταφορά της πληρωμής της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος στις 30 Σεπτεμβρίου 2020.
Επισημαίνεται ότι και φέτος οι σύζυγοι μπορούν να υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση και σε κάθε περίπτωση ο καθένας θα λαμβάνει το δικό του εκκαθαριστικό σημείωμα χωρίς να γίνονται συμψηφισμοί φόρου.
Σε όλες τις φορολογικές δηλώσεις θα πρέπει να δηλωθούν δυο τραπεζικοί λογαριασμοί για τυχόν επιστροφή φόρου ενώ σε περίπτωση που το έγγαμο ζευγάρι διαθέτει κοινό τραπεζικό λογαριασμό, τότε αυτός θα δηλωθεί και από τους δύο.
Αν ο σύζυγος λάβει χρεωστικό εκκαθαριστικό θα πρέπει να εξοφλήσει τον φόρο του με δική του Ταυτότητα Οφειλής, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη σύζυγο.
Αντίστοιχα όποιος λάβει πιστωτικό εκκαθαριστικό θα λάβει το ποσό της επιστροφής στο δικό του τραπεζικό λογαριασμό.
Αν δικαιούνται και οι δυο σημαντικά ποσά επιστροφής φόρου τότε θα πρέπει και οι δυο να επισκεφθούν την εφορία για προσκόμιση δικαιολογητικών.
Κάθε σύζυγος θα εκτυπώνει το εκκαθαριστικό του στο taxisnet με τη χρήση των προσωπικών του κωδικών.
Εφόσον ο ένας από τους συζύγους δεν διαθέτει κωδικούς τότε θα αποκτά πρόσβαση με τους κωδικούς του άλλου συζύγου. Ωστόσο δεν αλλάζει κάτι στον επιμερισμό των τεκμηρίων και των ελάχιστων απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα.
Η δαπάνη μεταφέρεται από τον ένα σύζυγο στον άλλο, εφόσον απαιτείται.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης