Επικαιρότητα

Πρόσκληση Μητσοτάκη από Ισραήλ σε επενδυτές - Netanyahu: Τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα - Πλήρης στήριξη για ΑΟΖ

Πρόσκληση Μητσοτάκη από Ισραήλ σε επενδυτές - Netanyahu: Τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα - Πλήρης στήριξη για ΑΟΖ
Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή αναμένεται να τεθεί επί τάπητος σήμερα στην συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu
Στα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Τρίτης 16/6 με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο  Ισραήλ.
«Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό, αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», απάντησε με χιούμορ ο πρωθυπουργός κληθείς να σχολιάσει σενάρια περί ανασχηματισμού.
Όταν δε οι δημοσιογράφοι επέμεναν, πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».
Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στη στρατηγική σχέση Ελλάδας - Ισραήλ, λέγοντας ότι αυτή η σχέση είναι δεδομένη. 
«Η σχέση Ελλάδας - Ισραήλ είναι μια σχέση με βάθος και περιεχόμενο. Επιδιώκουμε να τη διευρύνουμε και σε νέα πεδία», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνοντας λόγο για τομείς όπως η αμυντική βιομηχανία, ο τουρισμός και ο ξενοδοχειακός κλάδος, η πράσινη οικονομία και η διαχείριση των υδάτων, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες».
Ειδικότερα, ανέφερε: «βλέπω τεράστιο ενδιαφέρον και στο κομμάτι της υψηλής τεχνολογίας για τον απλούστατο λόγο ότι η πλευρά του Ισραήλ έχει σημαντικές επιχειρήσεις κι εμείς έχουμε τους μηχανικούς, το ανθρώπινο κεφάλαιο αλλά και την πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή αγορά».
Όμως, ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε στους δημοσιογράφους ότι συζητήθηκε το θέμα της Τουρκίας στη συνάντηση με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό σημειώνοντας: «Έθεσα τη μεγάλη εικόνα του αποσταθεροποιητικού ρόλου της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις της Τουρκίας για τη Συμφωνία Οριοθέτησης Θαλάσσιων Ζωνών Ελλάδας-Ιταλίας, τόνισε: «Διαβάζω με ενδιαφέρον τις αντιδράσεις Τούρκων αξιωματούχων για τη Συμφωνία, οι οποίες είναι αντικρουόμενες».

Ξεκάθαρο μήνυμα του Ισραήλ στην Τουρκία: Πλήρης στήριξη στην Ελλάδα για την ΑΟΖ


Με ενα ασφή μύνυμα καταδικής των τουρκικών προκλήσεων σε ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο, το Ισραήλ εκφράζει την πλήρη στήριξή του προς την Ελλάδα όσον αφορά τις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων, στην κοινή δήλωση που υπέγραψαν οι δύο χώρες, κατά την ολοκλήρωση των διμερών επαφών.

Στην κοινή δήλωση αναφέρεται:

«Το Ισραήλ επαναλαμβάνει  την πλήρη στήριξή του  και την ισχυρή αλληλεγγύη του προς την Ελλάδα όσον αφορά στις θαλάσσιες ζώνες αλλά και την αντίθεσή του σε κάθε απόπειρα παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων. Το Ισραήλ αποδίδει μεγάλη σημασία στην μακρά και σημαντική συνεργασία του με την Ελλάδα».
Στην ίδια δήλωση γίνεται επίσης κοινή αναφορά στην Υφαλοκρηπίδα και τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες.

Η συνάντηση των υπουργών Άμυνας

«Ζητούμε το σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών όσον αφορά την Υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, σύμφωνα με το εθιμικό διεθνές δίκαιο της Θάλασσας.
Αντιτιθέμεθα εντόνως  σε απόπειρες παραβίασης αυτών των δικαιωμάτων κατά τρόπο που θέτουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα  της Ανατολικής Μεσογείου και του Αιγαίου και αντιβαίνει στις σχέσεις καλής γειτονίας.
Οι δύο χώρες θα συνεχίσουν να συντονίζουν τις πολιτικές τους».
Για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ στον τομέα της άμυνας και Ασφάλειας, με έμφαση τις κοινές αεροπορικές και ναυτικές δραστηριότητες, καθώς και την προώθηση συνεργειών στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας, συζήτησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος με τον Ισραηλινό αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό Αμυνας, Β. Ganze με την ευκαιρία της επίσκεψης της υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ελληνικής αντιπροσωπείας στο Ισραήλ.
Σύμφωνα με μήνυμα του Ισραηλινού υπουργού 'Αμυνας στα κοινωνικά δίκτυα: «Το Ισραήλ βλέπει την Ελλάδα ως στρατηγικό εταίρο και αληθινό φίλο, και σκοπεύω να συνεχίσω να ενισχύω αυτήν τη σημαντική σχέση σε συνεχή συνεργασία με τον υπουργό».
 Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα μετάσχει στις συναντήσεις που θα έχει η ελληνική αντιπροσωπεία με εκπροσώπους αμυντικών βιομηχανιών, καταλήγει ανακοίνωση του ελληνικού  υπουργείου Εθνικής Αμυνας.


Νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε απευθύνει κάλεσμα στους ξένους επενδυτές απηύθυνε ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης από το Ισραήλ, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων με τον πρωθυπουργό Benjamin Netanyahu.
«Υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα.
Νούμερο ένα προτεραιότητα μας η προσέλκυση επενδύσεων», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε εκ νέου αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία, την οποία χαρακτήρισε αποσταθεροποιητικό παράγοντα στην περιοχή.
«Θεωρούμε τη δραστηριότητα της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο απειλή, μιλήσαμε για τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας στη Λιβύη.
 Εμείς επιδιώκουμε πάντα την ειρήνη λαμβάνοντας υπόψη μας το Διεθνές Δίκαιο», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Μιλήσαμε για το πώς μπορούμε να ενδυναμώσουμε την άμυνα μας, όχι μόνο επιχειρησιακά αλλά και σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Θα υπογράψουμε πρωτόκολλα συνεργασίας για τη γεωργία, για την ενέργεια, για τη κυβερνοασφάλεια», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Όσον αφορά τον τουρισμό εν μέσω της πανδημίας, ο Κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι αν όλα πάνε καλά, από την 1η Αυγούστου θα μπορούν να επισκέπτονται την Ελλάδα και οι Ισραηλινοί τουρίστες.
«Έχουμε αυστηρά πρωτόκολλα υγείας.
Έχουμε εργαστεί σκληρά για να ανοίξουμε την τουριστική μας βιομηχανία.
Πρέπει να επαναγρυπνούμε, αλλά πρέπει να έχουμε και ένα restart στην οικονομία.
Είναι πολύ σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες, προτεραιότητα μας η ασφάλεια και η υγεία του.
«Αν χρειαστεί θα παρατείνουμε την τουριστική σεζόν μέχρι Οκτώβρη-Νοέμβρη», συνέχισε τονίζοντας ότι και οι δυο χώρες αποτελούν τουριστικούς προορισμούς.
«Είναι σημαντικό να ανοίξουμε την Ελλάδα στους ξένους τουρίστες αλλά η υγεία είναι το νούμερο ένα», συμπλήρωσε.
Επίσης είπε πως και οι δυο αναγνώρισαν ότι «πρέπει να έχουμε μια επανεκκίνηση στην οικονομία» και πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες επένδυσης στην Ελλάδα σήμερα.
«Εσείς θέλετε ταλαντούχους μηχανικούς, εμείς τους έχουμε εν αφθονία. Σας προσφέρουμε μια πύλη εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά», συνέχισε ενώ ανέφερε ότι οι δυο χώρες θα υπογράψουν πρωτόκολλα σχετικά με τη γεωργία, την κυβερνοασφάλεια και ότι ο ίδιος θα έχει συνάντηση με Ισραηλινούς επενδυτές που είτε είναι ήδη στην Ελλάδα, είτε ενδιαφέρονται να επενδύσουν στη χώρα μας.
«Μπορούμε να κάνουμε πολύ περισσότερα και στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας.
Μιλήσαμε για τον East Med, και για τις ενέργειες της Τουρκίας. Οι τουρκικές ενέργειες είναι μια απειλή για την περιοχή. Εμείς πάντοτε θα επιδιώκουμε την ειρήνη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας», είπε ο πρωθυπουργός και δήλωσε πεπεισμένος ότι η στρατηγική σχέση των δυο χωρών μπορεί να ενδυναμωθεί περισσότερο.
Από την πλευρά του, ο Netanyahu έκανε λόγο για κοινά συμφέροντα με την Ελλάδα και τεράστιες ευκαιρίες σε ενέργεια, τουρισμό, καινοτομία.
«Έχουμε κοινά συμφέροντα, έχουμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις
 Οι ευκαιρίες είναι τεράστιες και περιλαμβάνουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Το πιο σημαντικό project είναι το μήκος του αγωγού East Med.
Μιλάμε για τον μεγαλύτερο υποθαλάσσιο αγωγό στον κόσμο», τόνισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ.
Σχετικά με τον τουρισμό, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ τόνισε:
«Τρέφουμε σεβασμό προς την Ελλάδα.
Αναζητούμε μια νέα δυνατότητα να στοχεύσουμε στο άνοιγμα του τουρισμού.
Ελλάδα και Κύπρος οι πρώτοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς τουρίστες».
«Η Ελλάδα έχει εξαιρετικό ταλέντο και επιστήμονες.
Αλλά και το Ισραήλ έχει τα εχέγγυα για τον τομέα αυτό. Η Ελλάδα έχει ευκαιρίες για επενδύσεις», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ σημειώνοντας επίσης ότι έχει τριπλασιαστεί ο αριθμός του Ισραηλινών επισκεπτών στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια και συγκεκριμένα ότι πέρσι 1,2 εκατομμύρια συμπατριώτες του ήρθαν στη χώρα μας.

Όπως μετέδιδε νωρίτερα το bankingnews.gr

Το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην περιοχή τέθηκε επί τάπητος στη συνάντηση που έχουν στο Ισραήλ ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Benjamin Netanyahu.
 «Χαίρομαι που σας βλέπω, πρωθυπουργέ», είπε ο κ.Netanyahu στα πρώτα του λόγια με τον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη να του απαντά πως «είναι πάντοτε και δική μου χαρά να έρχομαι στο Ισραήλ».
«Χαίρομαι για την επίσκεψή σας πρωθυπουργέ, η οποία καταδεικνύει τις επιτυχείς και τις θαυμάσιες διμερείς μας σχέσεις», ανέφερε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός.
«Πράγματι, αποτελεί πάντα και δική μου ευχαρίστηση να επισκέπτομαι το Ισραήλ.
Είναι το πρώτο μου ταξίδι στο εξωτερικό μετά την κρίση του κορωνοϊού» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης με τον πρωθυπουοργό του Ισραήλ να του απαντά: «Αυτό σημαίνει πολλά. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε».
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ.Μητσοτάκης
αναμένεται να θέσει στις επαφές του στο Ισραήλ και το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας και να αναδείξει τους κινδύνους των τουρκικών ενεργειών για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.
Το ταξίδι του Έλληνα πρωθυπουργού μαζί με τους υπουργούς που τον συνοδεύουν, αποτελεί την πρώτη επίσκεψη κυβερνητικής αποστολής στην Ιερουσαλήμ μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης συνασπισμού εκεί.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ, οι επενδύσεις και η διεύρυνση της ελληνοϊσραηλινής στρατηγικής σχέσης θα βρεθούν επίσης, στο επίκεντρο των συζητήσεων.
Άλλωστε, ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις και με Ισραηλινούς επενδυτές ενώ σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται να υπογραφούν και διάφορες συμφωνίες μεταξύ των δύο χωρών.
Υπό το πρίσμα αυτό, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνάντηση Κορυφής Ελλάδας-Ισραήλ με τη συμμετοχή του πρωθυπουργού, έξι υπουργών και δύο υφυπουργών αναμένεται να επιβεβαιώσει τον στρατηγικό χαρακτήρα των ελληνο ισραηλινών σχέσεων και να ενισχύσει τη συνεργασία σε ένα ευρύ φάσμα τομέων όπως η Άμυνα, ο τουρισμός, η κυβερνο-ασφάλεια, ο γεωργικός τομέας, η ενέργεια και οι startups.
Στο μεταξύ, την 1η Ιουλίου αναμένεται να ανοίξουν οι πτήσεις από την Ιερουσαλήμ και από το Τελ Αβίβ προς την Ελλάδα, καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από την ισραηλινή πλευρά.
Μάλιστα, στην πρόσφατη συνομιλία του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Benjamin Netanyahu, εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι Ισραηλινοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα μπορούσαν να φτάσουν το ένα εκατομμύριο.
Κατόπιν της συνάντησης των δύο πρωθυπουργών, θα γίνουν δηλώσεις στον Τύπο ενώ θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας των αντιπροσωπειών.
Στις 15.15, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον αναπληρωτή πρωθυπουργό και υπουργό 'Άμυνας του Ισραήλ,  Benjamin Gantz ενώ στις 16:30 θα συναντηθεί με Ισραηλινούς επενδυτές.
Λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα, ο Πατριάρχης Ἱεροσολύμων καὶ πάσης Παλαιστίνης, Θεοφίλος Γ΄, θα υποδεχθεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη στον Ναό της Αναστάσεως.
Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης, Yair Lapid.
Την Τετάρτη 17/6 το πρωί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εξωτερικών, Gaby Ashkenazi ενώ θα ακολουθήσει συνάντηση με τον πρόεδρο του Ισραήλ, Reuven Rivlin.
Πριν ολοκληρώσει την επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ολοκαυτώματος.

Μητσοτάκης: Φυσικοί σύμμαχοι Ελλάδα και Ισραήλ – Να σταματήσει η Τουρκία να είναι ο νταής της ανατολικής Μεσογείου

Μήνυμα ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι «φυσικοί σύμμαχοι» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν τη συνάντησή του με τον ομόλογό του Benjamin Netanyahu, στην πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιεί σε χώρα του εξωτερικού μετά την πανδημία.
«Η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι.
Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων.
Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα.
Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth».
Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι υπάρχουν «τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση» μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα και η καινοτομία.
Στο μέτωπο του τουρισμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι το ελληνικό καλοκαίρι παραμένει μία συναρπαστική εμπειρία και συνοδεύεται από την ασφάλεια, η οποία αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για την χώρα μας.
«Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη», σημείωσε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες και ότι περιμένει την επανέναρξη των ταξιδιωτικών ροών από το Ισραήλ «πολύ σύντομα».
Αναφερόμενος στην συμπεριφορά της Τουρκίας στην περιοχή, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την δήλωση της Άγκυρας ότι επιθυμεί να έχει λόγο σε κάθε απόφαση που λαμβάνεται, τονίζοντας ότι αναμένει από τη γειτονική χώρα να εγκαταλείψει τις νεο-οθωμανικές φαντασιώσεις.
Επανέλαβε δε, ότι τα τριμερή σχήματα συνεργασίας που έχουν αναπτυχθεί στην Ανατολική Μεσόγειο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, δεν στρέφονται κατά οποιασδήποτε χώρας και είναι ανοιχτά σε όλους, με προϋπόθεση την προσήλωση στο διεθνές δίκαιο και στην αρχή της καλής γειτονίας.


Ολόκληρη η συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Yedioth Ahronoth»:

Ποιος είναι ο σκοπός της επίσκεψής σας στο Ισραήλ αυτήν τη χρονική στιγμή; Δεν φοβάστε τον κορωνοϊό;

Η πρώτη επίσκεψη που πραγματοποιώ σε άλλη χώρα μετά το lockdown είναι στο Ισραήλ και σηματοδοτεί τη στρατηγική συνεργασία και τους βαθείς συναισθηματικούς δεσμούς μεταξύ Ελλήνων και Ισραηλινών, οι οποίοι αποτυπώνονται σε κάθε έκφανση της σχέσης των εθνών μας.
Κατορθώσαμε και οι δύο χώρες να αντιμετωπίσουμε ικανοποιητικά αυτή την πρωτοφανή υγειονομική κρίση και η επίσκεψή μου εδώ καταδεικνύει αυτήν την επιτυχία.
Εορτάζοντας τα 30 έτη από την καθιέρωση πλήρων διπλωματικών σχέσεων, η Συνάντηση Κορυφής των Πρωθυπουργών σηματοδοτεί τη στρατηγική επιλογή των κυβερνήσεών μας να δώσουν νέα ώθηση.
Η συνεργασία μεταξύ των χωρών μας αναβαθμίζεται σε πρωτόγνωρα υψηλά επίπεδα.
Υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες για συντονισμένη δράση σε όλους τους τομείς, όπως οι επενδύσεις, η άμυνα, η τεχνολογία, η καινοτομία, ο τουρισμός, αλλά και η υγεία.
Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, σε τέτοιους ταραγμένους καιρούς, είναι καίριας σημασίας για την ενδυνάμωση της σταθερότητας, της ασφάλειας και της ευημερίας προς όφελος των λαών μας και της Ανατολικής Μεσογείου.

Πώς εξηγείτε το γεγονός ότι οι καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ συνεχίστηκαν κατά τη διακυβέρνηση τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της Νέας Δημοκρατίας;
 
Οι σχέσεις μεταξύ χωρών βασίζονται σε ιστορικούς δεσμούς δεκαετιών ή και αιώνων.
Η ισχυρή σχέση μεταξύ των λαών της Ελλάδας και του Ισραήλ θεμελιώνεται στον αμοιβαίο σεβασμό, στον πολιτισμό και τα κοινά οράματα.
Συνεπώς, πρόκειται για έναν σταθερό δεσμό που υπερβαίνει την πολιτική.
Η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ έχει οικοδομηθεί συστηματικά κατά τα τελευταία 30 έτη.
Σήμερα, δίνουμε μία νέα δυναμική στην αναβαθμισμένη, στρατηγική συνεργασία των χωρών μας.
 
Θεωρείτε τον εαυτό σας φίλο του Ισραήλ, όπως ήταν ο πατέρας σας;

Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ήταν ένας οραματιστής πολιτικός και πραγματικός πατριώτης.
Ήταν ο αρχιτέκτονας της εδραίωσης των πλήρων διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των χωρών μας.
Παρόλο που σήμερα η απόφαση αυτή φαντάζει προφανής, το 1990 δεν ήταν.
Πήγε κόντρα στο κύμα και έλαβε την απόφαση πεπεισμένος, όπως είμαι και εγώ, ότι η Ελλάδα και το Ισραήλ είναι φυσικοί σύμμαχοι.
 
Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα για την επανέναρξη της τουριστικής σύνδεσης με το Ισραήλ; Τι μορφή θα έχουν οι διακοπές στην εποχή του κορωνοϊού;

Το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι όπως το σχεδιάζαμε, αλλά ελπίζουμε ταυτόχρονα ότι θα είναι αλησμόνητο.
Έχουμε ήδη εισέλθει στην πρώτη φάση υποδοχής επισκεπτών από τις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν καταφέρει να περιορίσουν ικανοποιητικά την εξάπλωση του κορωνοϊού και, στη συνέχεια, η Ελλάδα θα ανοίξει τα σύνορά της στις περισσότερες μη ευρωπαϊκές χώρες από την 1η Ιουλίου. Η εμπειρία του ελληνικού καλοκαιριού θα είναι συναρπαστική όπως πάντα.
Ανοίγουμε τη χώρα για τους επισκέπτες, αλλά το κάνουμε έχοντας την ασφάλεια ως κορυφαία προτεραιότητά μας.
Εφαρμόζοντας αυστηρά τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα και ενισχύοντας τις ιατρικές υποδομές σε όλα τα τουριστικά θέρετρα, θα προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, καθώς και την ασφάλεια των επισκεπτών και των εργαζομένων στον τουρισμό. Μέλημά μου είναι να καταστεί η Ελλάδα ο ασφαλέστερος προορισμός στην Ευρώπη.
Είμαι σίγουρος ότι οι πτήσεις από το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν πολύ σύντομα και θα χαρούμε να καλωσορίσουμε και πάλι τους φίλους μας από το Ισραήλ.

Πώς προετοιμάζεται η Ελλάδα για την επανέναρξη της τουριστικής και αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας;

Η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα είναι σχεδόν έτοιμη να ξεκινήσει, και θα χαρούμε να καλωσορίσουμε και πάλι τους φίλους μας από το Ισραήλ.
Είμαι βέβαιος ότι οι ροές τουριστών από το Ισραήλ θα ξαναρχίσουν πολύ σύντομα. Κάθε χρόνο επισκέπτονται την Ελλάδα σχεδόν 1 εκατομμύριο Ισραηλινοί.
Γνωρίζουμε ότι αυτό το καλοκαίρι θα διαφέρει από τα προηγούμενα λόγω της Covid-19, αλλά θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι έχουμε θέσει σε ισχύ όλα τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα.
Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ασφάλειας των επισκεπτών μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.
Καθώς η οικονομία και η κοινωνία μας επανέρχονται σταδιακά στην κανονικότητα και η Ελλάδα ανοίγει τα σύνορά της για τον τουρισμό, φιλοδοξούμε να προσελκύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες.
 
Οι Έλληνες δεν έχουν τη φήμη πειθαρχημένου λαού, όπως οι Γερμανοί ή οι Σκανδιναβοί. Πώς εξηγείτε την επιτυχία σας στην αντιμετώπιση του κορωνοϊού;

Ίσως κάποιοι ξαφνιάζονται που είμαστε μεταξύ των χωρών με τις καλύτερες επιδόσεις ως προς την πρόληψη της νόσου COVID-19.
Τα πήγαμε όμως καλά επειδή επιτύχαμε μία σπάνια ισορροπία: Η κυβέρνηση εμπιστεύτηκε τις συμβουλές των ειδικών και παρουσίασε ένα σαφές σχέδιο, το οποίο μπόρεσαν να εμπιστευτούν και να ακολουθήσουν οι πολίτες. Λάβαμε τις αποφάσεις για τη διαχείριση της κρίσης με βάση τις συμβουλές και τις εξειδικευμένες γνώσεις των εμπειρογνωμόνων, ενώ παράλληλα φροντίσαμε να μεταδώσουμε ένα σαφές μήνυμα στους πολίτες.
Πρώτα και κύρια όμως, έλαβα την κρίσιμη απόφαση να θέσω τη δημόσια υγεία και τις ανθρώπινες ζωές πάνω από οτιδήποτε άλλο.
 
Θα μπορούσε η Τουρκία να βλάψει ή να ακυρώσει τη συμμετοχή της Κύπρου στο έργο του EastMed λόγω του ελέγχου που ασκεί στη  χερσόνησο; Δεν θα ήταν καλύτερη προσέγγιση η ένταξη της Τουρκίας στη συμφωνία;
 
Οι τριμερείς μορφές συνεργασίας – όπως αυτή μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ – δεν στρέφονται εναντίον κανενός ούτε εξαιρούν κανέναν.
Η περιφερειακή συνεργασία είναι πάντοτε ανοικτή σε όλους. Εντούτοις, υπάρχει μία προϋπόθεση: Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και των αρχών καλής γειτονίας.
 
Αναμένετε τη συνδρομή του Ισραήλ για την εξουδετέρωση της τουρκικής στάσης; Είναι γνωστό ότι η Κύπρος βασίζεται στο Ισραήλ για την περίπτωση που η Τουρκία θα αποπειραθεί να θίξει να συμφέροντά της στο θέμα του αερίου

Η Τουρκία υπονομεύει την σταθερότητα στην περιοχή.
Στόχος της είναι να ελέγχει πολιτικά και στρατιωτικά ολόκληρη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.
Κατά δήλωσή τους, θέλουν να έχουν λόγο, θέλουν να είναι καθοριστικός παράγοντας για κάθε απόφαση που λαμβάνεται για την περιοχή μας και στην περιοχή μας.
Κάτι τέτοιο είναι απαράδεκτο για όλες τις χώρες που θέλουν να διαφυλάξουν την κυριαρχία και την ανεξαρτησία τους, για τις οποίες έχουν δώσει μάχες.
Αναμένουμε από την Τουρκία να εγκαταλείψει τα νέο-οθωμανικά της όνειρα και να συμμετάσχει στην περιφερειακή συνεργασία μας, όμως μόνο ως ισότιμος, νόμιμος εταίρος, όχι ως νταής της περιοχής.
 
Ποια είναι η στάση της Ελλάδας στο θέμα της Προσάρτησης, το οποίο σύντομα θα συζητηθεί σύντομα στην ΕΕ; Θα προσπαθήσει η Ελλάδα να αποτρέψει μια απόπειρα επιβολής κυρώσεων στο Ισραήλ εάν αυτό αποφασίσει να προχωρήσει στην Προσάρτηση;

Αυτό που θα θέλαμε περισσότερο από οτιδήποτε άλλο είναι να δούμε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους να συμβιώνουν με ειρήνη και ασφάλεια.
Και θα είμασταν πρόθυμοι να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, ώστε να συμβάλλουμε στην πραγματοποίηση αυτού του οράματος.
Για τον λόγο αυτόν, θα προτιμούσαμε να δούμε αμοιβαία συμμετοχή και διάλογο αντί μονομερών ενεργειών από οποιοδήποτε μέρος, γεγονός που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον.
Στη διάρκεια αυτής της επίσκεψης, θέλω να ακούσω προσεκτικά τις απόψεις της ισραηλινής ηγεσίας και να συζητήσουμε αυτά που μπορούμε να πράξουμε για το θέμα αυτό.
Θα έχω επίσης συνομιλίες με τον Πρόεδρο Αμπάς μόλις επιστρέψω στην Αθήνα.
Θα επαναλάβω σε όλους την ετοιμότητα της Ελλάδας, τόσο διμερώς όσο και ως μέλος της ΕΕ, να συνδράμει με κάθε δυνατό τρόπο στην επανέναρξη του διαλόγου.
Γνωρίζω ότι πραγματικά επείγει η εύρεση λύσης για τη διαμάχη, ωστόσο είμαι πεπεισμένος ότι μόνο μία αμοιβαίως αποδεκτή λύση μπορεί να είναι και βιώσιμη.

Ποια είναι η γνώμη σας για την άνοδο του αντισημιτισμού στην Ευρώπη, και πώς αντιμετωπίζει το θέμα η κυβέρνησή σας;
 
Η άνοδος της ξενοφοβίας, του ρατσισμού και του αντισημιτισμού αποτελεί πραγματικότητα στην Ευρώπη και τον κόσμο.
Απαιτείται κατά μέτωπο αντιμετώπιση.
Στην Ελλάδα, οι φωνές του λαϊκισμού έχουν χάσει έδαφος και έχουν επικρατήσει η μετριοπάθεια και η λογική.
Η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και η ελληνική κοινωνία θεωρούν ότι κάθε συμβάν ρατσιστικής βίας αποτελεί απαράδεκτη εγκληματική πράξη αλλά και προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.
Το Ισραήλ και η Ελλάδα συνεργάζονται για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού, ενώ η ελληνοεβραϊκή κοινότητα αποτελεί πολύτιμο, αναπόσπαστο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας, με παραδόσεις οι οποίες διαφυλάσσονται και τιμώνται.
Ως Έλληνες, θεωρούμε καθήκον μας τη διατήρηση της μνήμης του Ολοκαυτώματος.
Τα τραγικά αυτά γεγονότα πρέπει να μείνουν ανεξίτηλα χαραγμένα στη μνήμη μας, ώστε να εξασφαλίσουμε ότι οι σύγχρονοι φασίστες δεν θα βρουν γόνιμο έδαφος να διασπείρουν την ιδεολογία του μίσους που εκπροσωπούν, και ότι θα συνεχίσουν να ηττώνται.
Αυτόν τον σκοπό θα εξυπηρετεί το υπό κατασκευή Μουσείο Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη και η νέα μόνιμη ελληνική έκθεση στο Άουσβιτς.
Στο ίδιο πλαίσιο, το 2021 η Ελλάδα θα έχει την προεδρία της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance - IHRA).


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης