Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

IEA: Υπό πίεση παραμένουν τα περιθώρια κέρδους προϊόντων πετρελαίου λόγω των τεράστιων αποθεμάτων

IEA: Υπό πίεση παραμένουν τα περιθώρια κέρδους προϊόντων πετρελαίου λόγω των τεράστιων αποθεμάτων
Αρνητικά τα περιθώρια κέρδους σε βορειοδυτική Ευρώπη και Ασία - Ειρηνικό για τα προϊόντα πετρελαίου
Η μαζική αύξηση των αποθεμάτων τους τελευταίους μήνες αναμένεται να διατηρήσει υποτονικά τα περιθώρια κέρδους για τη διύλιση αργού πετρελαίου σε προϊόντα όπως τα οδικά και αεροπορικά καύσιμα, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας την Τρίτη 16/6/2020.

«Τα μεγάλα αποθέματα προϊόντων δημιουργού υποτονικό περιβάλλον περιθωρίων για το εγγύς μέλλον», προειδοποίησε ο IEA.
Η πανδημία, η οποία στο αποκορύφωμά της καθήλωσε πάνω από 4 δισεκατομμύρια ανθρώπους, με κάποια μορφή lockdown, κατέστρεψε τη ζήτηση για προϊόντα πετρελαίου, με τα οδικά καύσιμα και τα αεροπορικά να δέχονται το μεγαλύτερο πλήγμα.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κινητικότητα μειώθηκε κατά περίπου 70% τον Απρίλιο και 40% τον Μάιο, σύμφωνα με τον IEA.
Ως αποτέλεσμα, τα περιθώρια εξευγενισμού σε βασικούς κόμβους όπως η βορειοδυτική Ευρώπη και η Ασία-Ειρηνικός έγιναν αρνητικά, πράγμα που σημαίνει ότι τα διυλιστήρια παράγουν το προϊόν με ζημία.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του οργανισμού τον Απρίλιο η παγκόσμια πρόσληψη διύλισης μειώθηκε κατά 6,6 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) στα 68,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το μήνα και μειώθηκε κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα τον Μάιο.
Τα αποθέματα προϊόντων πετρελαίου του ΟΟΣΑ τον Απρίλιο αυξήθηκαν περίπου 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα στα 1,56 δισεκατομμύρια βαρέλια, ανακοίνωσε ο IEA, με τα μεσαία αποστάγματα να οδηγούν την αύξηση.
Τα προκαταρκτικά στοιχεία για το Μάιο δείχνουν ότι τα αποθέματα αργού και πετρελαιοειδών αυξήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ιαπωνία, ενώ μειώθηκαν στην Ευρώπη.

Το ευρωπαϊκό πετρέλαιο Μαΐου μειώθηκε κατά 10,3 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάιο, δήλωσε ο IEA, ενώ στα αμερικανικά αποθέματα προστέθηκαν 43,5 εκατομμύρια βαρέλια.
Ο ΙΕΑ δήλωσε ότι η οδική κυκλοφορία και η κινητικότητα στη Βόρεια Ευρώπη ήταν σχεδόν στο φυσιολογικό καθώς περισσότερες κυβερνήσεις προχωρούν σε άρση των lockdowns ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες επέστρεψε στα προηγούμενα υψηλότερα επίπεδα, αλλά ο οργανισμός δεν περιμένει πλήρη ανάκαμψη στη δραστηριότητα διύλισης έως το 2022.

«Ένα δυνητικά υψηλότερο πρόγραμμα συντήρησης το 2021, που επιτρέπει στα διυλιστήρια να καλύψουν την εργασία που αναβλήθηκε το 2020 λόγω περιορισμών ταξιδιού και κοινωνικών μέτρων απόστασης, θα μπορούσε να αποδυναμώσει την ανάκαμψη», ανέφερε ο IEA.
«Το πρώτο τρίμηνο του 20, τα κρατικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά σχεδόν 2 mb, κυρίως αποθέματα προϊόντων στην Ευρώπη», πρόσθεσε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης