Κ.Simson: Στο 33% ο στόχος της ΕΕ για τις ΑΠΕ το 2030 – Απαιτείται ενίσχυση της χρηματοδότησης

tags :
Κ.Simson: Στο 33% ο στόχος της ΕΕ για τις ΑΠΕ το 2030 – Απαιτείται ενίσχυση της χρηματοδότησης
«Στο πλαίσιο της κρίσης και της υποχώρησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί», δήλωσε η Επίτροπος για την ενέργεια
Η Ευρωπαϊκή Ένωση φαίνεται να μετακινεί ελαφρώς τον στόχο της για το ένα τρίτο της ενέργειας της από ανανεώσιμες πηγές έως το 2030, αλλά θα χρειαστεί δημόσια στήριξη για να αντισταθμιστεί η υποχώρηση των επενδύσεων σε καθαρή ενέργεια λόγω του COVID-19, δήλωσε η Επίτροπος για την ενέργεια Kadri Simson σύμφωνα με το Reuters.

Τα τελευταία σχέδια ενεργειακής πολιτικής (ΕΣΕΚ) των χωρών της ΕΕ θέλουν τον στόχο να φτάνει το 33% το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έως το 2030, ξεπερνώντας τον στόχο κατά μία ποσοστιαία μονάδα, δήλωσε η επικεφαλής της ΕΕ για την ενέργεια Kadri Simson σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα 15/6/2020.

Ανανεώσιμες πηγές, όπως αιολική, ηλιακή, υδροηλεκτρική ενέργεια και βιοενέργεια, αποτέλεσαν σχεδόν το 19% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην ΕΕ το 2018. Προηγούμενες εκτιμήσεις των σχεδίων ενεργειακής πολιτικής των χωρών ανέφεραν ότι η ΕΕ θα υστερήσει έως και τρεις ποσοστιαίες μονάδες έναντι του στόχου για τις ανανεώσιμες πηγές το 2030.

Δεκάδες δισ. ευρώ σε έργα ΑΠΕ
Η Simson είπε ότι η Επιτροπή θα προωθήσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ σε έργα καθαρής ενέργειας από το προτεινόμενο ταμείο αποκατάστασης κορονοϊού της ΕΕ, ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, για να διασφαλίσει ότι η οικονομική κρίση που προκαλείται από την πανδημία δεν θα αποτρέψει τους πράσινους στόχους της.
«Στο πλαίσιο της κρίσης και της υποχώρησης των επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η πρόοδος σε αυτόν τον τομέα θα συνεχιστεί», δήλωσε η Simson.

Επιβράδυνση στην προσθήκη νέας ισχύος

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η παγκόσμια ανάπτυξη νέας ισχύος ΑΠΕ θα επιβραδυνθεί για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες φέτος, καθώς η πανδημία προκαλεί χρηματοδοτικές προκλήσεις και καθυστερεί την κατασκευή έργων.

Εκτιμά ότι η προσθήκη νέων μονάδων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα ανακάμψει το επόμενο έτος στα επίπεδα του 2019, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από τη συνεχή υποστήριξη των κυβερνήσεων.
Οι χώρες ενδέχεται να χρειαστεί να αναθεωρήσουν περαιτέρω τα πολιτικά τους σχέδια, καθώς η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει αυστηρότερους στόχους ανανεώσιμων πηγών ενέργειας το επόμενο έτος, καθώς προσπαθεί να μειώσει τις καθαρές εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στην ΕΕ έως το 2050.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης