Τελευταία Νέα
Πετρέλαιο

J.P. Morgan: Στο 15% θα ανέβει το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου έως το 2025

J.P. Morgan: Στο 15% θα ανέβει το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου έως το 2025
Μόνο η Σαουδική Αραβία μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα της αγοράς
Το μερίδιο της Σαουδικής Αραβίας στην αγορά πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 15% αυτή τη δεκαετία το υψηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1980, καθώς οι επενδύσεις στην παραγωγή αλλού «στεγνώνουν» μετά την κρίση του κορωνοϊού, ανέφερε η J.P. Morgan σε report.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 40% φέτος μετά από μια άνευ προηγουμένου κατάρρευση της ζήτησης, με αποτέλεσμα οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου να ανακοινώσουν περικοπές δαπανών που θα ανέλθουν συνολικά 625 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος της δεκαετίας, σύμφωνα με την τράπεζα της Wall Street.

Η επενδυτική κρίση θα οδηγήσει σε απώλεια παραγωγής που αναμένεται να αυξήσει τις τιμές του πετρελαίου Brent στα 60 $ το βαρέλι μέσα σε δύο χρόνια, δήλωσε στο Reuters ο αναλυτής της J.P. Morgan, Christyan Malek.

Το Brent έπεσε στα 16 $ το βαρέλι τον Απρίλιο, καθώς η πανδημία ανάγκασε τις οικονομίες σε όλο τον κόσμο να κλείσουν και διαπραγματεύεται σήμερα κοντά στα 40 δολάρια το βαρέλι.

Η αμερικανική τράπεζα αναμένει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα ανέλθει στα 91 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) το 2020, 9 εκατομμύρια χαμηλότερα από τις προηγούμενες εκτιμήσεις, με την κατανάλωση να ανακάμπτει μόνο σε επίπεδα πριν από την πανδημία των 100 εκατομμυρίων bpd τον Νοέμβριο του 2021.

Ωστόσο, οι αλλαγές στα πρότυπα κατανάλωσης θα οδηγήσουν σε μόνιμη απώλεια ζήτησης 3 εκατομμυρίων bpd αυτή τη δεκαετία σε σύγκριση με προηγούμενες προβλέψεις, σύμφωνα με τις προβλέψεις του J. Morgan.

Η προσφορά πετρελαίου, εν τω μεταξύ, αναμένεται να μειωθεί κατά 5 εκατομμύρια bpd λόγω έλλειψης επενδύσεων σε νέα παραγωγή και κλεισίματος ορισμένων πεδίων.
Με το χαμηλότερο κόστος παραγωγής και τη μεγαλύτερη παραγωγική ικανότητα, η Σαουδική Αραβία βρίσκεται στην καλύτερη θέση για να αντεπεξέλθει στα νέα δεδομένα, εκτιμά η τράπεζα.

"Η Σαουδική Αραβία θα βγει στην κορυφή του αγώνα για το μερίδιο αγοράς καθώς η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ και των ΗΠΑ εξασθενεί", δήλωσε ο Malek.

Η παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ, η οποία αυξήθηκε απότομα κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2010, μόλις που θα αυξηθεί αυτή τη δεκαετία, ανεβαίνοντας μόνο στα 11 εκατομμύρια bpd έως το 2030 από 10,9 εκατομμύρια φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις της τράπεζας.

Πριν από την πτώση των τιμών του πετρελαίου, η παραγωγή σχιστόλιθου αναμενόταν να φτάσει τα 17 εκατομμύρια bpd έως το τέλος αυτής της δεκαετίας.

Ως αποτέλεσμα, η J.P. Morgan αναμένει από τα μέλη του Οργανισμού χωρών εξαγωγής πετρελαίου (ΟΠΕΚ) να καλύψουν το κενό εφοδιασμού, μόλις οι τιμές του πετρελαίου φτάσουν τα 60 $ το βαρέλι, που είναι η τιμή που χρειάζονται κατά μέσο όρο οι χώρες του ΟΠΕΚ για να εξισορροπήσουν τον προϋπολογισμό τους.

Ενώ το μερίδιο αγοράς του ΟΠΕΚ μειώθηκε από το ανώτατο όριο του 39% της συνολικής προσφοράς πετρελαίου το 2016 σε 33% το 2020-21, η τράπεζα αναμένει από τον όμιλο να ανακτήσει μερίδιο αγοράς περίπου 40% έως το 2025.

Το μερίδιο αγοράς της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να αυξηθεί από 11,6% το 2020 σε 15% έως το 2025, επίπεδο που δεν έχει καταγραφεί από τη δεκαετία του 1980, δήλωσε ο Malek.




www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης