Επικαιρότητα

Μητσοτάκης: Ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, σε περισσότερες δόσεις οι φόροι

Μητσοτάκης: Ρύθμιση για τα χρέη της πανδημίας, σε περισσότερες δόσεις οι φόροι
Στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης η οικονομική διαχείριση της πανδημίας

Τα ξίφη τους για την οικονομία διασταυρώνουν στη Βουλή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, εν μέσω της κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορωνοϊού.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τέσσερις νέες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία.
Ο Κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία οι οφειλές Μαρτίου - Σεπτεμβρίου που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο και θα αποπληρωθούν σε 12 ή 24 δόσεις από το 2021, καθώς και αύξηση του αριθμού των δόσεων για τον φόρο εισοδήματος και τον ΕΝΦΙΑ.
Ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν πρόκειται να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές.
Για καθολική αποτυχία της κυβέρνησης στην οικονομία, έκανε λόγο ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό από το βήμα της Ολομέλειας στη Βουλή, στην «Ώρα του πρωθυπουργού».
O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε ότι η ελληνική οικονομία είχε μεγάλη αναπτυξιακή ορμή πριν την πανδημία, ενώ υπογράμμισε το γεγονός ότι το πλήγμα από την κρίση είναι μικρότερο από τον μέσο όρο στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες και από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
H αντιπαράθεση επικεντρώθηκε και στις τράπεζες, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να απαντά στην κριτική του Αλέξη Τσίπρα ότι «θα περιμένουμε με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε την ταχύτητα με την οποία οι τράπεζες θα ανταποκριθούν στο καινούργιο πρόγραμμα στήριξης επιχειρήσεων και είμαι σίγουρος ότι μεγάλο μέρος της ρευστότητας θα διοχετευτεί στις ανάγκες τους».

Τέσσερις νέες πρωτοβουλίες για την οικονομία

Τέσσερις ακόμα νέες πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της πανδημίας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".
* Πρώτον, η ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ ενισχύεται με ακόμη 190 εκατομμύρια. Έτσι, μέχρι τα τέλη Ιουλίου θα καλύπτει το 60% των εργοδοτικών εισφορών για τους εργαζόμενους του προγράμματος.
Και, αν χρειαστεί, το μέτρο θα επεκταθεί.
Στόχος, να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης με τους εργοδότες να τις κρατούν οπωσδήποτε ενεργές.
* Δεύτερον, θεσπίζονται ευνοϊκοί όροι για την εξόφληση εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.
Οι οφειλές Μαρτίου-Σεπτεμβρίου, που έχουν ανασταλεί, θα αποτελέσουν ξεχωριστό σύνολο, που θα αποπληρωθεί σε 12 άτοκες δόσεις ή σε 24 δόσεις μειωμένου επιτοκίου.
Και, μάλιστα, από το 2021.
Στόχος, να ελαφρυνθούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
*Τρίτον, αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων για φόρο εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.
Έτσι, τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούν να εκπληρώνουν τις φετινές υποχρεώσεις τους σε 8 μηνιαίες αντί των 3 διμηνιαίων δόσεων. Οι εταιρείες σε 8 αντί των 6 μηνιαίων.
Και οι ιδιοκτήτες σε 6 αντί των 5.
Στόχος και πάλι, να διευκολυνθούν οι φορολογούμενοι.
* Και, τέταρτον, επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι: Όσοι αποπληρώσουν εφάπαξ τις φετινές υποχρεώσεις, θα έχουν άμεση έκπτωση φόρου σε ποσοστό 2%.
Στόχος, προφανώς να πληρώσουν λιγότερο φόρο όλοι οι υπόχρεοι.
Αλλά και να εξασφαλιστεί η ομαλή και έγκαιρη ροή εσόδων στα δημόσια ταμεία.

Μητσοτάκης: Το α' τετράμηνο το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στην Ελλάδα, 4 φορές λιγότερο από την Ευρώπη

Στα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας και των εργαζομένων, κατά τη διάρκεια της πανδημίας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".
Θωρακίσαμε αμέσως το σύστημα υγείας με 280 εκατ. ευρώ.
Δώσαμε έκτακτο επίδομα, δώρο, αμοιβή σε όλους τους εργαζόμενους στο σύστημα υγείας.
Αξιοποιήσαμε δωρεές, κάναμε 4300 προσλήψεις, διπλασιάσαμε κλίνες εντατικής θεραπείας, ξεπεράσαμε τις 1000.
Μας παραδώσατε 565, εσείς που πολυδιαφημίζατε το ΕΣΥ και το δήθεν ενδιαφέρον σας για αυτό, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: 850.000 επιχειρήσεις, 2 εκατ. εργαζόμενοι τέθηκαν συνολικά υπό την προστασία της Πολιτείας.
Απαγορεύτηκαν οι απολύσεις και καθιερώθηκε αποζημίωση 800 ευρώ.
Το κράτος κάλυψε ασφαλιστικές εισφορές.
Νομοθετήσαμε μείωση του ενοικίου, μετατέθηκε η εξόφληση όλων των οφειλών, παρατάθηκαν τα επιδόματα ανεργίας.
Αναφερόμενος στις τράπεζες τόνισε: Θα περιμένουμε με ενδιαφέρον τον τρόπο που θα ανταποκριθούν στο ταμείο εγγυοδοσίας. Πιστεύω ότι από αυτό το πρόγραμμα ένα σημαντικό κεφάλαιο ρευστότητας θα κατευθυνθεί στην πραγματική οικονομία.
Η επιστρεπτέα προκαταβολή την οποία σπεύσατε να απαξιώσετε, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα, είναι πρόγραμμα από το οποίο έχουν ωφεληθεί παραπάνω από 50.000 επιχειρήσεις. Θα ενισχυθεί. Κονδύλια που σήμερα επιλέγετε να αγνοείτε δόθηκαν την κατάλληλη στιγμή. Ούτε εμπροσθοβαρώς, ούτε οπισθοβαρώς. Δόθηκαν με το βάρος που απαιτεί η κάθε χρονική στιγμή, ώστε να υπάρχει αποτέλεσμα και εφεδρείες την επόμενη στιγμή.
 Η στήριξη προς επιχειρήσεις δεν έρχεται χωρίς ελέγχους, αλλά με τη συμμόρφωση στους νέους κανόνες, επισήμανε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: Πάνω από 88.000 έλεγχοι το τελευταίο τρίμηνο έχουν γίνει.
Ο πρώτος μας στόχος είναι να προστατεύσουμε τους εργαζόμενους και πελάτες.
Η υποχρεωτική χρήση μάσκας, οι αναγκαίες αποστάσεις θα εποπτεύονται αυστηρά. Δείγμα σεβασμού και προστασίας των συνανθρώπων μας που εργάζονται.
Είχα τονίσει από την αρχή ότι το βάρος αυτής της κρίσης πρέπει να το επιμεριστούμε με τρόπο δίκαιο.
Η διαδικασία αυτή πρέπει να ειναι ρεαλιστική στη βάση της και δυναμική στην εφαρμογή της. Να αντιστοιχεί με τις συνθήκες της πραγματικής οικονομίας.
Αυτό επιχειρεί το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απασχόληση. Εχει ως κεντρική του προτεραιότητα να μη χαθούν πολλές θέσεις εργασίας, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης.
«Η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε 1% το δ' τρίμηνο του 2019.
Το πρώτο τετράμηνο του 2020 συρρικνώθηκε κατά 0,9% στην Ελλάδα, τέσσερις φορές λιγότερο από την Ευρώπη», απάντησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από τη στιγμή που ξέσπασε η υγειονομική κρίση, θωρακίσαμε αμέσως το εθνικό σύστημα υγείας, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ενώ δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι τέθηκαν υπό την προστασία της Πολιτείας.
Όπως τόνισε, η ελληνική κυβέρνηση εξασφάλισε από το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης ένα πολύ σημαντικό μερίδιο, που όμως θα στηρίξει την οικονομία όχι φέτος αλλά από το 2021.
«Κε.Τσίπρα δεν έχετε ακόμα καταφέρει να απαντήσετε γιατί ενώ η οικονομία πήγαινε τόσο καλά, χάσατε τις εκλογές του Ιουλίου με δέκα και πλέον μονάδες», ανέφερε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Όσον αφορά την προστασία της εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «δεν υπάρχει ανάπτυξη χωρίς επιχειρήσεις που να δημιουργούν νέο πλούτο.

Η εργασία είναι προϋπόθεση για την ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και ατομικό δικαίωμα που εξασφαλίζει την κοινωνική συνοχή.
Όποιος εδώ μέσα επικαλείται κοινωνική ευαισθησία οφείλει να δώσει μάχη για τη δουλειά.
Από τα επιδόματα ανεργίας η κυβέρνηση προκρίνει την επιδότηση της εργασίας
Όταν χρειάστηκε, η κυβέρνηση στήριξε τους εργαζόμενους.
Φέτος θα έχουμε σημαντική ύφεση».
Η αξιοπιστία μιας οικονομίας μετριέται με πολλούς τρόπους. Ο δείκτης οικονομικής εμπιστοσύνης, δεν χρειάζεται να σας πω πως εκτινάχτηκε μετά τις εκλογές.
Υπάρχει και ένα πολύ αντικειμενικό μέτρο σύγκρισης. Πώς οι αγορές αποτιμούν την πορεία της οικονομίας.
Οι αγορές μάς δανείζουν και πρέπει να μας δανείζουν με λογικό επιτόκιο, για να χρηματοδοτούμε ένα μεγάλο χρέος που επί των ημερών σας αυξήθηκε.
Βγήκατε με κόστος δανεισμού 3,9%.
Η Ελληνική Δημοκρατία σε συνθήκες πανδημίας δανείστηκε με επιτόκιο 1,57%.
Αυτή είναι η καλύτερη απάντηση στους ισχυρισμούς σας περί της συνολικής πορείας της οικονομίας, είπε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια.
Υπογράμμισε, ότι το Eurogroup μας συγχαίρει για τη διαχείριση της πανδημίας και συμπλήρωσε: Όλοι έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους για το αν η χώρα συστρατεύτηκε σε αυτή την προσπάθεια.
Η στήριξη της ΕΕ και η αξιοπιστία που έχει καταφέρει να κερδίσει η Ελλάδα στην Ευρώπη την πιστωνόμαστε σε βάθος χρόνου και αντανακλάται στο γεγονός ότι εξασφαλίσαμε ένα πολύ μεγάλο ποσό.
Η περιβόητη ύφεση στην οποία αναφέρεστε δεν είναι ύφεση αλλά ανάπτυξη, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης και εξήγησε: 1% αναπτύχθηκε η ελληνική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2019. Το πρώτο τετράμηνο του 2020 η οικονομία συρρικνώθηκε μόλις 0,9%. Πόσο ήταν ο μέσος όρος στην ευρωζώνη; 3,6%... 4 φορές μικρότερη συρρίκνωση και εσείς εδώ κ. Τσίπρα μιλάτε για ύφεση ΝΔ.

Τσίπρας: Τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη βύθισε την ελληνική οικονομία στην ύφεση, πριν το ξέσπασμα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ο Αλέξης Τσίπρας  σχολίασε ότι «τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν κάτι που δεν αναδείχθηκε από τα δεκάδες σάιτ μικρά και μεγάλα ανύπαρκτα ή υπαρκτά και ΜΜΕ που έχουν μπουκώσει σε κρατικό χρήμα σε αντίθεση με την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις» και ζήτησε να δώσει στη δημοσιότητα τη λίστα «με τα λεφτά που έχετε δώσει σε κουμπάρους και παρακούμπαρους (...) σε κάτι περίεργους τύπους που τους δώσατε χρήμα για να σας λιβανίζουν».
Αυτό που δεν αναδείχθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας, είναι ότι η κυβέρνηση παρέλαβε οικονομία με θετικό ρυθμό ανάπτυξης και μέσα σε έξι μήνες «εσείς οι άριστοι την πήγατε σε ύφεση».
«Παραλάβατε οικονομία που έτρεχε με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 2,8%, μια οικονομία που είχε ανορθωθεί από τα συντρίμμια και τα ερείπια δικών σας παλιότερων επιλογών που μας βύθισαν στα μνημόνια, μια οικονομία που ήταν για 12 συνεχόμενα τρίμηνα με θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς και ενώ λέγατε στις εκλογές το 2,8% είναι πολύ χαμηλός ρυθμός, εσείς μέσα σε μόλις 4 μήνες, πολύ πριν έρθει η πανδημία, βυθίσατε την οικονομία στην ύφεση», παρατήρησε ο κ. Τσίπρας. Παραπέμποντας στα στοιχεία της Eurostat, σημείωσε ότι το τέταρτο τρίμηνο του 2019 η Ελλάδα είναι η χώρα με τη χειρότερη απόδοση απ' όλες τις χώρες της ΕΕ των 27, με -0,7%, και πως στο πρώτο τρίμηνο του 2020 αυτό έγινε -1,6%.
«"Ο κορρωνοϊός φταίει", αλλά το lockdown έγινε το τελευταίο δεκαήμερο του πρώτου τριμήνου του 2020», τόνισε και πρόσθεσε: «Αυτό δεν είναι "κατόρθωμα" του κορονοϊού, είναι δική σας "επιτυχία", των ανθρώπων που τα προηγούμενα χρόνια γνώριζαν πώς να βυθίσουν μια οικονομία στην ύφεση γιατί το είχαν ξανακάνει».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση «τα έκανε θάλασσα» στην οικονομία.
«Ρίξατε ξανά το καράβι σε ξέρα.
 Καθολική η αποτυχία σας στην οικονομία.
Αφήσατε τις τράπεζες ανεξέλεγκτες, δεν βάλατε κανένα όρο για να παράσχουν ρευστότητα στην αγορά.
Ακυρώσατε όλα τα μεγάλα έργα υποδομής που υλοποιούσε η κυβέρνηση μας.
Είχαν διασφαλισμένους πόρους αλλά τα πήγατε 2,5 χρόνια πίσω.
Το διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο που είχατε, που αφήσαμε εμείς, επιλέξατε να μειώσετε την φορολογία επιχειρήσεων και τα μερίσματα μετόχων, αντί για φιλο-αναπτυξιακές επιλογές.
Είχαμε δρομολογήσει μια σειρά από ελαφρύνσεις, από φιλοαναπτυξιακά μέτρα.
Όλα αυτά τα καταργήσατε.
Τα κάνατε θάλασσα γιατί δεν θελήσατε να αξιοποιήσετε την αξιοπιστία που εμείς κτίσαμε όλα τα προηγούμενα χρόνια, εμείς βγάλαμε την χώρα από τα μνημόνια», κατήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κρίσιμο ερώτημα είναι «γιατί τα κάνατε θάλασσα στην οικονομία τόσο γρήγορα;
Περιμένουμε ακόμα να δούμε την επενδυτική έκρηξη.
Αυτό τάζατε».
«Δεν είμαστε μίζεροι, ούτε κάνουμε κριτική για την κριτική .
Λέμε ότι ορθώς λάβατε προληπτικά μέτρα για την Υγεία.
Λάβατε όμως προληπτικά μέτρα για την οικονομία;
Που είναι αυτά τα 24 δις ευρώ μέτρα που λέτε για τη στήριξη της οικονομίας;», διερωτήθηκε ο Α. Τσίπρας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να αντιμετωπίσει την κρίση για μια βαθιά αναδιάρθρωση της αγοράς εργασίας.
«Κάποτε θα μιλούσαν για το θάνατο του εμποράκου», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στη δευτερολογία του ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότιη  συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων αποκλείεται από τα εργαλεία της Πολιτείας , διότι η κυβέρνηση έχει βάλει ανάμεσα τις τράπεζες.
« Δεν φτάνει η ρευστότητα σε αυτούς που έχουν ανάγκη», τόνισε.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε σταγόνα στον ωκεανό η αύξηση του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από τα 10 στα 30 εκατομμύρια ευρώ.
«Χρειαζόμαστε ένα γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», ανέφερε.

Ο κ.Τσίπρας είχε καταθέσει προ ημερών επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό σχετικά με τις κυβερνητικές εξαγγελίες για εργαζομένους και επιχειρήσεις ασκώντας σκληρή κριτική.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι τρεις μήνες μετά από την εκτεταμένη έναρξη των περιοριστικών μέτρων και παρά τις κυβερνητικές εξαγγελίες, χιλιάδες εργαζόμενοι και επιχειρήσεις της χώρας παραμένουν χωρίς ουσιαστική βοήθεια.
«Με την πολιτική επιλογή της κυβέρνησης να μην αξιοποιήσει τη διαθέσιμη ρευστότητα που άφησε ως παρακαταθήκη η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ένα εμπροσθοβαρές πακέτο στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας, ανατροφοδοτείται η αυτοεκπληρούμενη προφητεία της υψηλής ύφεσης, ενώ ταυτόχρονα εργασιακά δικαιώματα καταργούνται, μισθοί μειώνονται και οι φόβοι για αναδιάρθρωση της αγοράς σε βάρος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιβεβαιώνονται» αναφέρει ο κ.Τσίπρας, ο οποίος τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει έγκαιρα προτείνει μέτρα συγκράτησης της ύφεσης και γενναίας στήριξης των επιχειρήσεων και της εργασίας.
«Το μοναδικό μέχρι στιγμής σοβαροφανές επιχείρημα για τη μη αξιοποίηση σημαντικού μέρους των ταμειακών διαθεσίμων για τη στήριξη της οικονομίας, ήταν η αβεβαιότητα για τις επόμενες χρονιές.
Ωστόσο οι ανακοινώσεις της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αίρουν και τις τελευταίες επιφυλάξεις.
Η πρόταση της ΕΕ αναδεικνύει περαιτέρω την αντίφαση της οικονομικής πολιτικής «της ανοσίας της αγέλης»  του κ. Μητσοτάκη, καθώς την ίδια ώρα που προστίθενται πολύτιμοι πόροι στη διάθεσή μας, για τους οποίους η κυβέρνηση πανηγυρίζει, επιχειρήσεις κλείνουν και μεγάλα τμήματα εργαζομένων αυτοαπασχολούμενων και επαγγελματιών τίθενται στο περιθώριο».
Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Πρωθυπουργός:
«Είναι διατεθειμένος, έστω και τώρα, μετά την πρόταση της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης, να αλλάξει πολιτική και να υιοθετήσει μέτρα στήριξης της εργασίας και των επιχειρήσεων, που έχει παρουσιάσει η Αξιωματική Αντιπολίτευση ή θα περιμένει την ύφεση να βάλει λουκέτο σε χιλιάδες επιχειρήσεις, την ανεργία να σκαρφαλώσει ξανά στα μεγέθη του 2014 και τότε να χρηματοδοτήσει με το πακέτο της ΕΕ μόνο όσους ισχυρούς θα έχουν αντέξει;».
Πάντως και παρά το ζήτημα της οικονομίας, είναι πολύ πιθανό στη σημερινή αντιπαράθεση των Μητσοτάκη – Τσίπρα να τεθούν και τα εθνικά θέματα με αφορμή τις τουρκικές προκλήσεις αλλά και τη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ.

Δευτερολογία Μητσοτάκη: Η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή

Να ξεκινήσω με το ζήτημα των μικροπιστώσεων. Πράγματι, η κυβέρνηση παρέλαβε από εσάς σχέδιο νόμου το οποίο επικαιροποιούμε και καταθέτουμε προς ψήφιση. Εξαιρετικά σημαντικό να λειτουργήσει αυτός ο θεσμός υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, τόνισε ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής, στη δευτερολογία του σε επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας, με θέμα «Αποτελεσματική αντιμετώπιση των συνεπειών της υγειονομικής κρίσης στην ελληνική οικονομία», στο πλαίσιο της "Ωρας του Πρωθυπουργού".
Σχετικά με τις επενδύσεις, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση έχει κάνει την προσέλκυση επενδύσεων κεντρική επιλογή και εξήγησε: Το πρώτο μας μέλημα ήταν, είναι και θα είναι η μείωση της ανεργίας και η δημιουργία καλά πληρωμένων θέσεων εργασίας.
Αναφέρθηκα σε κάποιες επενδύσεις.
Αν θέλετε μεγάλες, έχω άλλες τόσες. Τουλάχιστον 500 εκατ. επενδύθηκαν το Σεπτέμβριο του 2019 σε 5 ελληνικά ξενοδοχεία.
Μεγάλοι κολοσσοί που επιλέγουν να επενδύσουν στη χώρα, γιατί βλέπουν ένα εξαιρετικό εργατικό δυναμικό και μια κυβέρνηση η οποία βελτιώνει ραγδαία το επιχειρηματικό περιβάλλον. Η χώρα τυγχάνει καθολικής αναγνώρισης για τον τρόπο που αντιμετώπισε την πανδημία.
Συνεχίζοντας ο κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα είπε: Βγάζετε μιζέρια, στεναχώρια, ενόχληση γι' αυτό που έχει γίνει.
Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: 4,5 χρόνια κυβερνήσατε και ό,τι καλό κάνει η κυβέρνηση λέτε ότι "θέλαμε να το κάνουμε, αλλά δεν το κάναμε".
Ο λόγος για τον οποίον το 4ο τρίμηνο του 2018 ήταν ένα καλό 4ο τρίμηνο ήταν γιατί επιλέξατε να δώσετε ένα κοινωνικό μέρισμα τα Χριστούγεννα του 2018. Τι έγινε το 2019; Το ποσό αυτό το μοιράσατε τον Μάιο, μπας και διασώσετε τη διαφαινόμενη ήττα. Έλειπαν τα χρήματα το 4ο τρίμηνο. Να θυμόμαστε τη μεγάλη ευκολία με την οποία επιχειρήσατε να εξαγοράσετε συνειδήσεις.
Σε έναν μήνα καταγράψατε τέσσερις εκλογικές ήττες και βρεθήκατε στα έδρανα της αντιπολίτευσης.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης