Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Sell off στις αγορές - Διόρθωση 7% στον DOW, στις 3.015 (-5,4%), Nasdaq -4% - FED: Αύξηση κατά 18,8% για τα εταιρικά δάνεια

Sell off στις αγορές - Διόρθωση 7% στον DOW, στις 3.015 (-5,4%), Nasdaq -4% - FED: Αύξηση κατά 18,8% για τα εταιρικά δάνεια
Μεγάλη αύξηση των δανείων σε εταιρικό και ομοσπονδιακό επίπεδο σύμφωνα με την FED αφορμή για βαθιά διόρθωση στην Wall
Ισχυρές απώλειες στα όρια του sell off μετά τις ανοδικές νυπερβολές δέχονται σήμερα 11 Ιουνίου 2020 τα διεθνή χρηματιστήρια, στον απόηχο των προβλέψεων της Fed για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας, εν μέσω της πανδημίας του κορωνοϊού και ενώ εντείνεται η ανησυχία για ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων.
Ταυτόχρονα μεγάλες απώλειες καταγράφουν οι αεροπορικές εταιρίες και παρά το γεγονός ότι η United Αirlines συγκέντρωσε 1,5 δισ δολ μέσω ομολογιακής έκδοσης.
Παρά την πτώση ο Αμερικανός Υποικ. S.Mnuchin έδωσε τόνο αισιοδοξίας αναφέροντας ότι το τρίτο και τέταρτο τρίμηνο η οικονομία θα ανακάμψει ισχυρά.
Σημείωσε επίσης ότι το επόμενο stimulus θα συγκεντρωθεί στην πληττόμενη βιομηχανία και ότι θα απαιτηθεί η υποστήριξη του Κογκρέσσου.
Τα στοιχεια της FED έδειξαν αύξηση των εταιρικών δανείων κατά 18,8% που είναι η μεγαλύτερη από το 1973.
Αύξηση στο ομοσπονδιακό χρέος 14,3% τη μεγαλύτερη από το 2011 και μείωση 6,5 τρισ δολ στην αξία των ακινήτων των νοικοκυριών.
Προφανώς μια σειρά τέτοιων στοιχείων, το γεγεονός ότι η αγορά ήταν overbought και οι δηλώσεις Powell που μετέδωσαν και την πτυχή της αβεβαιότητας ήταν οι ιδανικές αφορμές για το ξεφούσκωμα.
Οι μετοχές των United Airlines, Delta, American και Southwest μειώθηκαν περισσότερο από 7%.
Οι μετοχές της Carnival Corp. και της Norwegian Cruise Line μειώθηκαν περισσότερο από 12%.
Οι μετοχές της Gap και της Kohl διαπραγματεύτηκαν χαμηλότερες κατά 6,8% και 9%, αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός ότι η Αμερικανική Ομοσπονδιακή Τράπεζα δεσμεύθηκε να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια μέχρι το 2022, ο επικεφαλής της Fed, Jerome Powell, εμφανίστηκε επιφυλακτικός αναφορικά με την ανάκαμψη της οικονομίας στις ΗΠΑ μετά το lockdown για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τον κ. Powell, η πορεία της οικονομίας εξακολουθεί να δείχνει «εξαιρετικά αβέβαιη», ενώ πρόσθεσε ότι «θα μάθουμε πολλά περισσότερα» μέσα στους επόμενους μήνες, καθώς οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν σε λειτουργία.
«Το βασικό πράγμα που χρειάζεται να καταλάβει ο κόσμος είναι ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει με εκατομμύρια ανθρώπους ακόμα εκτός εργασίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Powell.
Αμετάβλητα στο 0% με 0,25% άφησε τα επιτόκια η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserves - Fed), επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις επενδυτών και αναλυτών.
Οι αξιωματούχοι της Fed προβλέπουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε μηδενικά επίπεδα μέχρι το 2022.
Εν τω μεταξύ, αναθεώρησαν επί τα χείρω τις προβλέψεις για το ΑΕΠ το 2020.
Όπως αναφέρεται στο ανακοινωθέν που εξέδωσε η κεντρική τράπεζα, το 2020 η αμερικανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά -6,5% τo 2020, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2021 και το 2022 (5% και 3,5% αντίστοιχα).
Η ανεργία θα διαμορφωθεί στο 9,3% το 2020 και θα υποχωρήσει στο 6,5% το 2021 και το 5,5% το 2022.
Ο πληθωρισμός θα παραμείνει κάτω από το 2% ως το 2022, ενώ το 2020 εκτιμάται ότι θα επιβραδυνθεί στο 0,8%.
Αντιμέτωπες με ένα δεύτερο κύμα κρουσμάτων της επιδημίας του κορωνοϊού φαίνεται πως είναι τη δεδομένη χρονική στιγμή οι ΗΠΑ, όπου εκτιμήσεις αναφέρουν πως οι νεκροί θα φτάσουν τους 200 χιλιάδες έως τον Σεπτέμβριο του 2020, τη στιγμή που ο ιός εξακολουθεί να θερίζει τη Λατινική Αμερική και ιδιαίτερα τη Βραζιλία και το Μεξικό.
Η κατάσταση στις ΗΠΑ είναι εφιαλτική, καθώς την ώρα που αίρονται τα περιοριστικά μέτρα και επιχειρείται η χώρα να επιστρέψει σε κανονικούς ρυθμούς και να δώσει και πάλι ώθηση στην οικονομία, καταγράφεται εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων και των εισαγωγών ασθενών σε νοσοκομεία σε τουλάχιστον 21 Πολιτείες με τους ειδικούς να εκτιμούν πως ενδεχομένως να βρισκόμαστε ενός νέου, δεύτερου κύματος κρουσμάτων.
Και ενώ οι εκτιμήσεις παραμένουν εξαιρετικά δυσοίωνες για τις ΗΠΑ, μια και εκτιμάται πως ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει ακόμα και τους 200.000 έως τον προσεχή Σεπτέμβριο, ο ιός πραγματικά θερίζει τη Λατινική Αμερική έχοντας αφήσει πίσω του τουλάχιστον 70.000 νεκρούς.
Στην Ευρώπη, το ενδιαφέρον στρέφεται στη συνεδρίαση του Eurogroup, στην οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να συζητήσουν για το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους 750 δισ. ευρώ, με φόντο τις αντιρρήσεις που έχουν εκφράσει τουλάχιστον έξι χώρες.
Στην Wall Street και στην Ευρώπη καταγράφεται μεγάλη πτώση σήμερα 11 Ιουνίου 2020.
O δείκτης Dow Jones υποχωρεί -5,22% στις 25.581 μονάδες.
O δείκτης – βαρόμετρο S&P 500 πτώση -4,32% στις 3.052 μονάδες.
O τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημειώνει απώλειες -3,58% στις 9.661 μονάδες.
O δείκτης μεταβλητότητας VIX ενισχύεται στις 35,53 μονάδες.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAΧ έκλεισε με πτώση -4,47% στις 11.970 μονάδες.
Στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχώρησε -4,81% κλείνοντας στις 18.806 μονάδες.

Chart of the daily percent change in the S&P 500 over the past 11 trading days




Στα νέα από το μέτωπο της  μακροοικονομίας στα 1,542 εκατ. διαμορφώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 6 Ιουνίου 2020.
Συνολικά έχουν χαθεί 44,186 εκατ. θέσεις εργασίας, σε διάστημα 12 εβδομάδων, εν μέσω του lockdown της αμερικανικής οικονομίας.
Την προηγούμενη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα είχαν ανέλθει σε 1,897 εκατ.
Οι εκτιμήσεις των αναλυτών έκαναν λόγο για 1,550 εκατ. νέες αιτήσεις την προηγούμενη εβδομάδα.
Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας υποχώρησαν κατά 339 χιλ. στα 20,929 εκατ. συνλικά, ενώ ο μέσος όρος αιτήσεων για τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες μειώθηκε κατά 404,7 χιλ. στα 21,987 εκατ. συνολικά.
Παρά την επιβράδυνση που σημειώθηκε στην αύξηση των αιτήσεων, η άνοδος της περασμένης εβδομάδας είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με οποιαδήποτε άνοδο είχε σημειωθεί πριν από την κρίση του κορωνοϊού.
Ενδεικτικό της κρίσης που προκάλεσε στην αμερικανική αγορά εργασίας το lockdown, είναι το γεγονός ότι μέσα σε 12 εβδομάδες χάθηκαν 44,18 εκατ. θέσεις, ενώ χρειάστηκαν 10 ολόκληρα χρόνια για να δημιουργηθούν 22,13 εκατ. θέσεις εργασίας.
Ανέβασε ταχύτητα το κόστος χονδρικής αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών τον Μάιο, μετά από τρεις συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις.
Όπως μεταδίδει το MarketWatch, ο δείκτης τιμών παραγωγού ενισχύθηκε 0,4% τον Μάιο, σε μηνιαία βάση, μετά την ιστορική βουτιά 1,3% του Απριλίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα προέβλεπαν άνοδο 0,1%.
Σε ετήσια βάση, οι τιμές παραγωγού υποχώρησαν 0,8% τον Μάιο, μετά την πτώση 1,2% του Απριλίου.
Τα κόστη διατροφής και ενέργειας σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο. Οι τιμές τροφίμων ενισχύθηκαν 6% και το κόστος ενέργειας κατά 4,5%.
Εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών διατροφής και ενέργειας -μέτρηση γνωστή ως δομικός δείκτης τιμών παραγωγού- σημείωσε μηνιαία άνοδο 0,1% τον περασμένο μήνα, ενώ σε ετήσια βάση διολίσθησε 0,4% μετά την πτώση 0,3% του Απριλίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας έγκριση για τη χρήση μπαταριών φωσφορικού σιδήρου-λιθίου (LFP) στην κατασκευή οχημάτων Model 3 στην Κίνα έλαβε η Tesla σύμφωνα με σχετικό έγγραφο και όπως μεταδίδει το Reuters.
H Tesla ήταν σε προχωρημένες συνομιλίες για τη χρήση των μπαταριών φωσφορικού σιδήρου – λιθίου που δεν περιέχουν κοβάλτιο, ένα από τα πιο ακριβά μέταλλα ηλεκτρικών οχημάτων.
Οι συγκεκριμένες μπαταρίες προορίζονται για αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στο εργοστάσιό της εταιρείας στην Κίνα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει να υποβάλει επίσημες αντιμονοπωλιακές κατηγορίες εναντίον της Amazon για τη μεταχείριση τρίτων μερών, σύμφωνα με πληροφορίες της Wall Street Journal.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι κατηγορίες αναμένεται να υποβληθούν την επόμενη εβδομάδα.
Οι επίσημες κατηγορίες αναμένεται να είναι το τελευταίο βήμα της Κομισιόν σε μια διετή έρευνα για την κακομεταχείριση πωλητών της Amazon που χρησιμοποιούν την πλατφόρμα της.
Οι κατηγορίες αφορούν στον διπλό ρόλο της Amazon ως διαχειριστής αγοράς και πωλητής των δικών της προϊόντων.
Ειδικότερα, η ΕΕ κατηγορεί την Amazon ότι συγκεντρώνει δεδομένα από τρίτους πωλητές και χρησιμοποιεί αυτές τις πληροφορίες για να τους ανταγωνιστεί, για παράδειγμα με την κυκλοφορία παρόμοιων προϊόντων.

Στο βαθύ κόκκινο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Στο βαθύ κόκκινο έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Πέμπτης στο αρνητικό κλίμα που διαμορφώνουν οι  προειδοποιήσεις της Federal Reserve για τις προοπτικές της οικονομίας αλλά και οι ανησυχίες για την επιδημιολογική εικόνα στις ΗΠΑ.
Οι απώλειες ακολουθούν ένα εντυπωσιακό ράλι των δεικτών από τα χαμηλά του Μαρτίου εν μέσω γενικευμένης αισιοδοξίας περί επικείμενης ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας μετά την άρση των αυστηρών μέτρων περιορισμού των προηγούμενων μηνών. Η αισιοδοξία αυτή οδήγησε τον Stoxx 600 να καταγράψει συνολικά κέρδη άνω του 30% από τα χαμηλά του Μαρτίου.
Η Lufthansa παραδέχτηκε την Τετάρτη ότι οι θέσεις εργασίας έως και 26.000 εργαζομένων της είναι περισσότερες από αυτές που απαιτούνται, γεγονός που υποδηλώνει ότι πολλές περισσότερες θέσεις θα μειωθούν στη γερμανική αεροπορική εταιρεία, από τις 10.000 που είχε υποδηλώσει προηγουμένως ότι δρομολογεί.
Σύμφωνα με το Reuters, μιλώντας μετά από συνάντηση με τα συνδικάτα, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε ότι η αεροπορική εκτιμά ότι έχει 22.000 περισσότερες θέσεις εργασίας πλήρους απασχόλησης ή 26.000 υπαλλήλους.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας νέα ισχυρή πτώση κατέγραψε η βιομηχανική παραγωγή στην Ιταλία τον Απρίλιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (11/6) στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της χώρας, καθώς η στασιμότητα στη δραστηριότητα των επιχειρήσεων συνεχίστηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού.
Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη κατέγραψε πτώση της τάξεως του -19,1% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν είχε σημειωθεί πτώση-ρεκόρ -28,4%, με τα στοιχεία ωστόσο να αποδεικνύονται καλύτερα σε σχέση με τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν πτώση -24%.
Η παραγωγή στον τομέα ενδιάμεσων αγαθών κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -24,6% σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, ενώ η αντίστοιχη πτώση στην παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών και καταναλωτικών αγαθών διαμορφώθηκε στο -21,8% και στο -14% αντίστοιχα.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η βρετανική εταιρεία broadband TalkTalk, ανακοίνωσε αύξηση 9,7% στα κέρδη από τις βασικές δραστηριότητες στο σύνολο της χρήσης στα 260 εκατ. στερλίνες, κυρίως εξαιτίας της αύξησης της πελατειακής βάσης, και δήλωσε πως βρίσκεται σε ισχυρή οικονομική θέση, επιτρέποντάς της να διατηρήσει το μέρισμα.
Τόνισε πως ενώ οι αβεβαιότητες για τον κορωνοϊό σημαίνουν ότι δεν θα δώσει εκτιμήσεις, με βάση τις τρέχουσες τάσεις αναμένεται να εμφανίσει σταθερά βασικά κέρδη σε ετήσια βάση, μετά και από την ανάληψη κόστους 15 εκατ. στερλίνων εξαιτίας του κορωνοϊού.
Η Babcock International ανακοίνωσε ότι εμφάνισε ζημιές προ φόρων για τη χρήση 2020, καθώς ανέλαβε υψηλότερο κόστος, και ότι αναβάλει την απόφασή της για το τελικό μέρισμα εξαιτίας της πανδημίας.
Για τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, η βρετανική εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων ανακοίνωσε προ φόρων ζημιές 178,2 εκατ. στερλίνων έναντι των κερδών 235,2 εκατ. στερλίνων της χρήσης 2019.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, τα υποκείμενα προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν στα 428,4 εκατ. στερλίνες έναντι των 517,9 εκατ. πριν από ένα χρόνο.
Τα έσοδα στη χρήση διαμορφώθηκαν στα 4,45 δισ. στερλίνες έναντι των 4,47 δισ. πριν από ένα χρόνο.
Το δ.σ. της εταιρείας ανακοίνωσε ότι θα αναθεωρήσει την απόφασή του για τελικό μέρισμα κατά τη χρήση 2021, όσο θα γίνεται πιο ξεκάθαρη η επίδραση του ιού στις δραστηριότητές της.

Πιέσεις στις αγορές της Ασίας λόγω Fed και Βόρειας Κορέας - Στο -2,82% ο Nikkei, ο Shanghai Composite -0,78%

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα Πέμπτη (11/6) οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες πιέσεις τόσο από τις εκτιμήσεις της Federal Reserve για την ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας όσο και από τις εντάσεις των τελευταίων ημερών στην κορεατική χερσόνησο.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξεως του -2,82% στις 22.472,91 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η πτώση για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο -3,05% και τις 5.960,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά -0,86% στις 2.176,78 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει απώλειες της τάξεως του -1,35% στις 4.854,27 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -1,89% στις 24.576 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε με απώλειες -1,57% στις 11.535,77 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite υποχώρησε κατά -0,78% στις 2.920,90 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν η πτώση και για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος έκλεισε στο -0,81% και τις 11.243,62 μονάδες.
«Μετά από ένα εντυπωσιακό ράλι τις τελευταίες εβδομάδες δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι αγορές παγκοσμίως χρειάστηκαν να σταματήσουν για να πάρουν μία ανάσα, καθώς η συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής ολοκληρώθηκε χωρίς κάποιο γεγονός», τόνισε σε σημείωμά του ο αναλυτής αγορών της Oanda, Jeffrey Halley.
Στο μέτωπο της κορεατικής χερσονήσου, οι σχέσεις ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο παραμένουν αβέβαιες, μετά την απόφαση της Πιονγιάνγκ να διακόψει τις γραμμές επικοινωνίας με τη Σεούλ.
Παράλληλα, το Υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας κάλεσε τις Ηνωμένες Πολιτείες να μην προχωρούν σε δηλώσεις που σχετίζονται με τις διακορεατικές σχέσεις, διευκρινίζοντας ότι είναι προς το συμφέρον της Ουάσιγκτον να μη μιλάει για το σχετικό ζήτημα.
«Όχι μόνο θα ήταν προς το συμφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά θα επωφελούσε επίσης και τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές», ανέφερε ο αξιωματούχος του Υπουργείου, Kwon Jong Gun, προσθέτοντας ότι «οι ΗΠΑ θα πρέπει να κρατούν το στόμα τους κλειστό, εκτός εάν θέλουν να περάσουν κάτι φοβερό».

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης