Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σοβαρός κίνδυνος να χαθούν 180.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση λόγω της ύφεσης

Σοβαρός κίνδυνος να χαθούν 180.000 θέσεις εργασίας στην εστίαση λόγω της ύφεσης
Μειωμένοι οι τζίροι έως 70% κατά τον πρώτο μήνα λειτουργίας
 
Στο …κόκκινο δουλεύει ο κλάδος της εστίασης μετά την επανεκκινηση του συμπληρώνοντας  σχεδόν ένα μήνα λειτουργίας και σε ένα αυστηρό πλαίσιο εξαιτίας της πανδημίας  του COVID 19.
Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης  (ΕΠ.Ο.ΕΣ) χτυπά τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιχειρήσεις οι οποίες αδυνατούν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον χαμηλής έως μηδενικής τουριστικής κίνησης μέχρι σήμερα.
Ο κ. Γιάννης Λιάρος γενικός διευθυντής της Ένωσης Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης λέει στο BN ότι επιβάλλεται να συνεχιστούν τα μέτρα προστασίας υπέρ  του κλάδου και μετά τα τέλη Ιουνίου διότι η εστίαση συνδέεται άμεσα με τον Τουρισμό.
Διατύπωσε τους φόβους τους ότι φέτος θα μείνουν «ξεκρέμαστοι» χιλιάδες εργαζόμενοι στο κλάδο με το συνολικό τους αριθμό να υπολογίζεται κοντά στους 200.000.
Ο κίνδυνος να αυξηθεί ο αριθμός των εργαζόμενων είναι σημαντικός καθώς θα εξαρτηθεί από την τουριστική κίνηση των δύο επόμενων μηνών και πως θα εξελιχθεί η πορεία των κρουσμάτων του COVID19.
Τα άσχημα νέα για τους περίπου 200.000 εργαζόμενους είναι αποτέλεσμα της αδυναμίας  σε ποσοστό 30% των επιχειρήσεων να ενταχθούν στην κανονικότητα.
Δηλαδή 3 στα 10 μαγαζιά δεν είναι σε θέση να ανοίξουν διότι δεν υπάρχουν πελάτες και κυρίως τουρίστες.
Επιπλέον και οι επιχειρήσεις της εστίασης που εντάχθηκαν σε καθεστώς επαναλειτουργίας  διαπιστώνουν ότι ο τζίρος είναι μειωμένος έως 70%, ο οποίος στην περίπτωση που  παραμένει σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα και τον Ιούλιο δεν αποκλείεται να αυξηθεί το ποσοστό των επιχειρήσεων που θα κατεβάσει  ρολά λόγω έλλειψη πελατείας.
 Η Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης θεωρεί επιβεβλημένη τη μείωση  του ΦΠΑ και μετά τα τέλη Οκτωβρίου και κυρίως να διαμορφωθεί στο 11% από 13%  που είναι σήμερα.
Στον κλάδο της Εστίασης απασχολούνται περισσότεροι από 600.000  εργαζόμενοι οι οποίοι για να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας θα πρέπει να επεκταθούν τα μέτρα   προστασίας και μετά  τα τέλη Ιουνίου διότι σε άλλη περίπτωση θα απομείνουν δύο επιλογές για τους επιχειρηματίες,
Η μία θα είναι να κλείσουν οι επιχειρήσεις και η άλλη  να πληρώνεται το προσωπικό  χωρίς η επιχείρηση  να έχει τζίρο.
Τι ζητάει η ΕΠ.Ο.ΕΣ από το  υπουργείο Οικονομικών:   
α) Να υπάρξει μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την περίοδο από 01/03/2020 έως και 31/12/2020.
β) Να ανασταλεί η καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων του κλάδου έως και την 31η Δεκεμβρίου του τρέχοντος έτους και μετά την ημερομηνία αυτή το σύνολο των μη καταβληθεισών εισφορών να κεφαλαιοποιηθεί και να αποπληρωθεί σε είκοσι τέσσερις (24) άτοκες δόσεις.
γ) Να μειωθεί άμεσα στο 13% ο ΦΠΑ και για τον καφέ και τα ροφήματα, ως ελάχιστο μέτρο μακροπρόθεσμης στήριξης του κλάδου και διόρθωσης μιας αδικαιολόγητης στρέβλωσης που εξακολουθεί να υφίσταται, παρά τις σχετικές δεσμεύσεις σας.
δ) Εξέταση της δυνατότητας προσωρινής αναστολής των φορολογικών και δανειακών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων του κλάδου, εφόσον η έκτακτη κατάσταση παραταθεί πέραν των τριών (3) μηνών.
ε) Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση για τη λεγόμενη «άδεια ειδικού σκοπού», ειδικά για τις επιχειρήσεις εστίασης να ισχύσει ότι για κάθε τέσσερις (4) ημέρες απουσίας του εργαζομένου η μία (1) ημέρα απουσίας αποτελεί κανονική άδεια, οι τρεις (3) ημέρες καταγράφονται από την αρμόδια υπηρεσία ως δικαιολογημένη απουσία λόγω προσωρινής αναστολής λειτουργίας του σταθμού ή της σχολικής μονάδας όπου φοιτά τέκνο του/της υπαλλήλου και κατά τη διάρκεια αυτής καταβάλλονται αποδοχές οι οποίες βαρύνουν για τη μία (1) από αυτές τις ημέρες τον εργοδότη και για τις άλλες δύο (2) το κράτος.
στ) Παράλληλα, πρέπει να επισημανθεί ότι στην αγορά διαμορφώνονται συνθήκες ουσιαστικής μείωσης των ενοικίων καταστημάτων εστίασης, τουλάχιστον για το κρίσιμο διάστημα των προσεχών μηνών.
Ήδη, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις μειωσης ενοικίων που φτάνουν ακόμα και το 60%, σε μία προσπάθεια επιβίωσης των συγκεκριμένων επιχειρήσεων, γεγονός που καταδεικνύει ότι από την πλευρά αρκετών ιδιοκτητών υπάρχει κατανόηση της έκτακτης και εξαιρετικά δύσκολης κατάστασης.
ζ) Συγκεκριμένες επιχειρήσεις της οργανωμένης εστίασης, όπως τα καταστήματα γρήγορης εξυπηρέτησης (καφέ, σάντουιτς κ.ά.) και τα αρτοποιεία, πρέπει να θεωρηθεί ότι κατατάσσονται στην κατηγορία των επιχειρήσεων τροφίμων και ως τέτοιες να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για την πανδημία.
η) Ειδικά για τα καταστήματα εστίασης που λειτουργούν σε κλειστές αγορές (αεροδρόμια, πλοία, αυτοκινητοδρόμους) πρέπει να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρχει δυνατότητα εξυπηρέτησης του κοινού από υφιστάμενο προσωπικό ασφαλείας των εν λόγω καταστημάτων.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης