Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Gentiloni (ΕΕ): Εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Χωρίς μνημόνιο οι όροι δανεισμού

Gentiloni (ΕΕ): Εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους - Χωρίς μνημόνιο οι όροι δανεισμού
Gentiloni: Υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους
Ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και την οικονομία της έστειλε σήμερα 10/6 ο Paolo Gentiloni, Επίτροπος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα οικονομίας, μιλώντας στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που διεξάγεται διαδικτυακά από τις 9 έως τις 12 Ιουνίου.
Όταν ρωτήθηκε αν υπάρχουν ανησυχίες στην Ευρώπη για το υψηλό χρέος χωρών, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, ο Επίτροπος τόνισε ότι «η αντίδραση των αγορών δείχνει ότι υπάρχει εμπιστοσύνη για τη βιωσιμότητα του χρέους», ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, ενώ πρόσθεσε ότι και «το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επεκτάθηκε και στα ελληνικά ομόλογα», οπότε δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι δεν είναι υπό έλεγχο.
Ο κ. Gentiloni διαβεβαίωσε ότι δε θα υπάρχει μνημόνιο στους όρους δανεισμού των χωρών από το ταμείο ανάκαμψης της Κομισιόν και περιέγραψε τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν δημιουργήσει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί για την αντιμετώπιση της κρίσης, όπως τα δάνεια του ESM, το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και την πρόταση της Κομισιόν για την ανάκαμψη της οικονομίας.
Είπε επίσης πως δεν θεωρεί πιθανή μια συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την αλλη εβδομαδα, αλλά εξέφρασε αισιοδοξια οτι θα ληφθουν τελικές αποφάσεις στην επομενη Συνοδο Κορυφης που όπως είπε θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα από τώρα.
Επίσης έκανε έκκληση στις χώρες να ετοιμάσουν τις προτάσεις τους για το Ταμείο Ανακαμψης το συντομότερο δυνατόν ώστε να είναι σε θέση να γινουν οι εκταμιευσεις αρχές του 2021.
Ο Επίτροπος χαρακτήρισε «χωρίς προηγούμενο» την αντίδραση της Κομισιόν στην κρίση, όμως, όπως είπε, δικαιολογείται από τις συνέπειες που ήταν συμμετρικές για όλες τις χώρες.
«Πριν από έξι μήνες, όποιος έλεγε ότι η Κομισιόν θα πρότεινε δανεισμό 500 δισεκατομμυρίων από τις αγορές, θα τον έλεγαν τρελό», είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Gentiloni τόνισε τέλος ότι η κατάσταση στην Ευρώπη βελτιώνεται στον τομέα της υγείας, όμως οι συνέπειες από το lockdown είναι πολύ σοβαρές.
«Όλοι ξέρουμε ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση – η πιο βαθιά από την έναρξη των ευρωπαϊκών θεσμών – που προβλέπεται να αγγίξει το 9% για την ευρωζώνη», τόνισε και πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο λόγος που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί παίρνουν μέτρα για να ανακάμψει η οικονομία.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης