Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ - Δένδιας: Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες

Ιστορική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας για την οριοθέτηση ΑΟΖ - Δένδιας: Επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες
Για πρώτη φορά η Ελλάδα κηρύσσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη

Μια ιστορική συμφωνία οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ της Ελλάδας και της Ιταλίας υπέγραψαν σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας και ο Ιταλός ομόλογός του Luigi Di Maio μετά τη συνάντηση τους στην Αθήνα.
Πρόκειται για μια εξέλιξη που αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την Τουρκία καθώς από τη μία πλευρά είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα κηρύσσει ΑΟΖ και από την άλλη η συμφωνία «κλείνει» σε μια περίοδο όπου η τουρκική προκλητικότητα έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα.
Ιστορική χαρακτήρισε τη συμφωνία με την Ιταλία για την οριοθέτηση ΑΟΖ, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου, με τον Ιταλό ομόλογό του Luigi Di Maio.
«Μέλημα μας είναι ο καθορισμός των θαλάσσιων ζωνών με όλους μας τους γείτονες στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου», τόνισε ο κ. Δένδιας.
«Η συμφωνία αυτή διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων αλιέων.
Η συμφωνία με την Ιταλία επιβεβαιώνει το δικαίωμα των νησιών σε θαλάσσιες ζώνες», υπογράμμισε ο Έλληνες ΥΠΕΞ.
Ο Νίκος Δένδιας έστρεψε τα βέλη του κατά της Τουρκίας.
«Αποδεικνύεται περίτρανα ο αποσταθεροποιητικός ρόλος της Τουρκίας στη Μεσόγειο.
Η οριοθέτηση θαλάσσιων ζωνών επιτυγχάνεται με έγκυρες συμφωνίες, και όχι με άκυρες όπως αυτή της Τουρκίας με τον Sarraj (Λιβύη) και μονομερή κατάθεση χαρτών στον ΟΗΕ», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.
«Αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη» υποστήριξε νωρίτερα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, αφήνοντας υπαινιγμούς για συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και με την Αίγυπτο.
Αναμφίβολα πρόκειται για κινήσεις που εντάσσονται στη διπλωματική αντεπίθεση της Ελλάδας απέναντι στις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η συμφωνία προβλέπει αφενός την επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο, γεγονός που με τη σειρά του συνεπάγεται ότι η Ιταλία θα αναγνωρίζει και το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια στο Λιβυκό πέλαγος, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο
Κατά συνέπεια η Ιταλία αναγνωρίζει όρια για την ελληνική υφαλοκρηπίδα, τα οποία η Τουρκία αμφισβητεί.
Εάν μάλιστα, οι υπαινιγμοί που άφησε η κα.Πελώνη γίνουν πραγματικότητα, και υπογραφεί μια συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, τότε οι ισορροπίες και οι συσχεισμοί θα αλλάξουν στην ανατολική Μεσόγειο καθώς επί τη ουσίας θα ακυρώσει στην πράξη το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης για τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών.
Γεγονός θετικό για την Ελλάδα καθώς τυχόν αντίδραση από την Τουρκία, θα έχει ως συνέπεια να αμφισβητεί κυριαρχικά δικαιώματα της Ιταλίας και της Αιγύπτου.

Luigi Di Maio (Ιταλός ΥΠΕΞ): Ιστορική συμφωνία

Ιστορική χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας Luidi Di Maio τη συμφωνία για την ΑΟΖ.
«Θα ενισχύσει την φιλία των δύο κρατών που συντονίζονται στα ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και τον ελληνικό λαό για τη στήριξή τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού», τόνισε ο Di Maio.
«Η Ελλάδα είναι μια χώρα ιστορικά φίλη της Ιταλίας.
Συζητήσαμε διάφορα θέματα με ιδιαίτερη μνεία στα τουριστικά ρεύματα».
Ο Ιταλός ΥΠΕΞ χαρακτήρισε εξαιρετικά λεπτή τη θέση της Ιταλίας και της Ελλάδας στο μεταναστευτικό.
«Η υγειονομική κρίση έπληξε το θέμα του ασύλου και της υπογραφής νέας συνθήκης.
Οι μεταναστευτικές ροές είναι πρόκληση για τις πρώτες χώρες εισόδου», τόνισε ο Luigi Di Maio.
Για τις εξελίξεις στη Λιβύη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας δήλωσε ότι η χώρα του στηρίζει πολιτικές και όχι στρατιωτικές λύσεις στη Λιβύη.
«Υποστηρίζουμε την ευρωπαϊκή επιχείρηση "Ειρήνη" στη Λιβύη», τόνισε ο Ιταλός ΥΠΕΞ.

Πέτσας: Σημαντική η συμφωνία με την Ιταλία – Μήνυμα στην Τουρκία

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα θα κάνει ότι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη συμφωνία που θα υπογραφεί σήμερα 9/6 με την Ιταλία για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δύο κρατών.
«Αναμένεται σε λίγη ώρα να υπογραφεί η συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών.
Αναλυτικές δηλώσεις θα γίνουν στη συνέχεια από τους δύο υπουργούς.
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική συμφωνία.
Μια ιστορικής σημασίας εξέλιξη για την πατρίδα μας» είπε ο κ.Πέτσας, ο οποίος σχετικά με την ΑΟΖ με Αλβανία και Αίγυπτο, τόνισε ότι «στην πορεία θα συνεχίσουμε και με τις άλλες χώρες».
«Οι συζητήσεις με την Αίγυπτο διαρκούν πολλά χρόνια.
 Όταν θα έχουμε να ανακοινώσουμε κάτι τελικό, τότε θα γίνει» υποστήριξε ο κ.Πέτσας, ο οποίος έστειλε μήνυμα και στην Τουρκία.
«Η Ελλάδα έχει ένα τρίπτυχο.
Έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, τους συμμάχους μας στο πλευρό μας και τη δύναμη να κάνουμε ότι χρειαστεί για να προασπίσουμε  τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Αυτό το μήνυμα το στέλνουμε παντού, το στέλνουμε και στη γειτονική χώρα.
Θέλουμε κανόνες γειτονικής γειτονίας, αλλά θα προασπίζουμε πάντα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Εν τω μεταξύ, για ιστορική συμφωνία με την Ιταλία όσον αφορά την οριοθέτηση της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Ιόνιο έκανε λόγο η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη.
Σε δηλώσεις της στο ΣΚΑΪ, η κα.Πελώνη έκανε λόγο για «μια πολύ σημαντική εξέλιξη που είναι πολύ θετική για τη χώρα».
«Αυτή η συμφωνία που θα ανακοινωθεί σήμερα ενθαρρύνει και μία επόμενη» είπε η κα.Πελώνη αφήνοντας υπαινιγμούς για το ενδεχόμενο συμφωνίας για οριοθέτηση ΑΟΖ και με την Αίγυπτο, κίνηση που αν μη τι άλλο θα έχει τεράστια σημασία απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας

Επικίνδυνη κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων

Η Ελλάδα, λοιπόν, βρίσκεται σε εγρήγορση απέναντι στην ακραία τουρκική προκλητικότητα και η κήρυξη ΑΟΖ αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς την προαναγγελία του καθεστώς Erdogan για έρευνες νότια της Κρήτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών ΜΜΕ, η κρατική εταιρεία πετρελαίου της Τουρκίας (TPAO) αναμένεται να αρχίσει σύντομα έρευνες στα τεμάχια 15 και 20 κάτω από την Κρήτη.
Μάλιστα, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς στη συνάντηση στην Άγκυρα του Τούρκου προέδρου, Recep Tayyip Erdogan, με τον πρωθυπουργό της Λιβύης, Fayez al Sarraj και εντάσσεται στο πλαίσιο του παράνομου τουρκολιβυκού συμφώνου.

Οι απειλές Erdogan

Ωστόσο, ιδιαίτερα εμπρηστικές ήταν οι δηλώσεις του Erdogan, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Donald Trump.
«Έλληνες δείτε με ποιον χορεύετε;
Δεν ξέρετε τα όριά σας» είπε απειλητικά ο Erdogan, σε μια κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής αναφορικά με τη μετατροπή του Ναού της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
«Η Ελλάδα δεν θα παραμείνει αδρανής.
Τι σημαίνει αυτή η φράση;
Αποδέκτης είναι η Τουρκία;
Θα αστειεύεστε…
Η Τουρκία θα σας μάθει τα όριά σας» κατέληξε.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης