Η Επόμενη Μέρα είναι ο τίτλος του (ψηφιακού) 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, που ξεκινάει σήμερα Τρίτη 9 Ιουνίου 2020 στις 12.30 με εναρκτήρια ομιλία της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το συνέδριο θα διαρκέσει 4 ημέρες με 8ωρο καθημερινό πρόγραμμα, επικεντρωμένο στις προκλήσεις και τις δράσεις της επόμενης μέρας, μετά το φαινόμενο της πανδημίας που αλλάζει σιγά - σιγά τον κόσμο.
Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης θα τιμήσει το Φόρουμ με μία σημαντική συζήτηση με τον ιστορικό Niall Ferguson, την Πέμπτη 11 Ιουνίου στις 17.15μμ.
Περισσότεροι από 200 καλεσμένοι ομιλητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό θα συμμετάσχουν στο συνέδριο, μεταξύ των οποίων οι Ευρωπαίοι Επίτροποι Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων), Olivér Várhelyi (Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης), Kadri Simson (Επίτροπος Ενέργειας), Ylva Johansson (Επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων), ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας Aleksandar Vučić, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Edi Rama, ο πρωθυπουργός Βόρειας Μακεδονίας (2017-2020) Zoran Zaev, ο πρωθυπουργός της Σουηδίας (1991-1994) Carl Bildt, ο αναπληρωτής Βοηθός Εξωτερικών των ΗΠΑ Matthew Palmer, o αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Tao Zhang, ο αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου Alan Wolff, κ.α.
Οι ενότητες που αφορούν τους βασικούς άξονες της θεματολογίας του ψηφιακού Φόρουμ είναι οι ακόλουθες:
- Η Υγεία και οι πρωτοφανείς προκλήσεις που αντιμετωπίζονται σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην μετά-Covid-19 εποχή, τα θέματα της ψηφιοποίησης στον τομέα της Υγείας, οι προετοιμασίες για το ενδεχόμενο ενός 2ου κύματος κορωνοϊού σε Ευρώπη και Ελλάδα, και το θέμα της θεραπείας και των εμβολίων σχετικά με τον Covid-19
- Οι Γεωπολιτικές Εξελίξεις που διαμορφώνονται μετά την πανδημία και κυρίως οι νέες πολιτικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι προτεραιότητες της γερμανικής Προεδρίας, με ποιους τρόπους η πανδημία αλλάζει τον κόσμο, η κρίση στα θέματα του Παγκόσμιου Εμπορίου, οι γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, και η σταδιακή ενσωμάτωση των Βαλκανικών χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση
- H επιτάχυνση στην Ψηφιακή Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και ο ρόλος της Τεχνολογικής Προόδου στον εκσυγχρονισμό του κράτους, στην αντιμετώπιση της ανεργίας μέσω της ανάπτυξης των ψηφιακών δεξιοτήτων και του διττού συστήματος εκπαίδευσης, και στην εξέλιξη της ανταγωνιστικής ανάπτυξης
- Τα βήματα για μια γρήγορη Οικονομική Ανάκαμψη στην Ελλάδα στον τομέα των Επενδύσεων, Αναπτυξιακών Έργων, των Υποδομών, της Ενέργειας, της Παιδείας, του Τουρισμού, και του Αγροτικού τομέα
Επίσης, άλλα θέματα που θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια του τετραήμερου είναι τα θέματα της κλιματικής αλλαγής, το κρίσιμο πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης, το μέλλον της ανάπτυξης των πόλεων στη μετά-Covid-19 περίοδο, το μέλλον της εργασίας, και τα θέματα ηγεσίας στις επιχειρήσεις. Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου, θα πραγματοποιηθούν επίσης περισσότερες από 30 συζητήσεις με σημαντικές πολιτικές και επιχειρηματικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Οι περισσότερες συζητήσεις του Φόρουμ θα μεταδίδονται ζωντανά από το Ζάππειο. Υπενθυμίζεται ότι χορηγοί επικοινωνίας είναι το www.bankingnews.gr και το www.worldenergynews.g
Το πρόγραμμα του συνεδρίου εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του συνεδρίου και θα μεταδοθεί σε live stream στο delphiforum.gr.
Η παρακολούθηση του online Φόρουμ είναι ελεύθερη με εγγραφή στο delphiforum.gr
Εισαγωγικά Σχόλια Ελένης Αρβελέρ
Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης
Η Ελένη Αρβελέρ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Δελφών, στην εναρκτήρια ομιλία της στο 5ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών μίλησε για το όνειρο και την ελπίδα που δεν μπορεί κανείς να στερήσει από τους ανθρώπους και αποτελούν τα θεμέλια της ζωής αλλά και για την κλιματική αλλαγή και την καταστροφή του περιβάλλοντος, που όπως είπε « είναι έργο δικό μας και δεν μας το επέβαλλε κανείς». Η Ελένη Αρβελέρ ευχήθηκε στο μέλλον οι άνθρωποι να είναι έτοιμοι να ακούσουν τους επιστήμονες, και η υγεία και ο πολιτισμός να αποτελέσουν προτεραιότητα μας.
«Δεν υπάρχουν εμπειρογνώμονες του μέλλοντος, η αβεβαιότητα είναι το μόνο σίγουρο για το αύριο. Ξέρουμε τι δεν θα συμβεί αλλά όχι τι θα συμβεί», επισήμανε η κ. Αρβελέρ. Θα έχουμε αλλάξει εμείς οι ίδιοι και η σχέση με τον εαυτό μας δεν θα είναι η ίδια μετά την πανδημία, είπε η πρύτανης του πανεπιστημίου της Σορβόννης και τόνισε πως ίσως απελευθερωθούμε από το εγώ και το ευρώ εξαιτίας του κορωνοϊού. Η ζωή είναι κάτι πολύτιμο και χρειάστηκε η πανδημία για να συνειδητοποιήσουμε ίσως πως, όσο αξίζει η ζωή του ανθρώπου, δεν αξίζει τίποτα άλλο, είπε η Ελένη Αρβελέρ. Και επισήμανε πως η ανθρωπότητα θα ζήσει μεν μία ψηφιακή εποχή, η οποία όμως δεν μας απαλλάσσει από τις φοβίες μας, από το φόβο για την ανεργία, για την ενδοοικογενειακή βία, για τα ψυχικά νοσήματα, την κατάθλιψη που μαστίζει κυρίως τους νέους.
Συζήτηση - Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης
Στη συζήτηση που ακολούθησε αμέσως μετά με τίτλο Θερμοπύλες και Σαλαμίνα: Ο Θρίαμβος της Θέλησης, η Μαριάννα B. Βαρδινογιάννη, Πρέσβης Καλής Θελήσεως της UNESCO, Πρόεδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους "Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020” επεσήμανε πως η πανδημία άλλαξε τη ματιά μας στον κόσμο, έκανε τα πράγματα ρευστά και αβέβαια. Η Μαριάννα Βαρδινογιάννη μιλώντας για το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών τόνισε πως θα συμβάλλει στην προσπάθεια ανασύνταξης του μέλλοντος, ενώ δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα από τα Φόρουμ του εξωτερικού και αποπνέει το μοναδικό πνεύμα των Δελφών.
Αναφερόμενη στην επέτειο των 2.500 ετών από τη μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, είπε πως πρόκειται για ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας, γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Πρόκειται για ένα μάθημα που έδωσαν οι λίγοι στους πολλούς και έδειξε πως η αρετή είναι δύναμη και η στρατηγική σημαντικότερη από την πολιτική, είπε η κ. Βαρδινογιάννη. Ο θρίαμβος της ανθρώπινης θέλησης είναι το δίδαγμα που έχουμε πάρει και πρόκειται για μία παρακαταθήκη που είναι βαθύτατα αποτυπωμένη στο DNA του Έλληνα, είπε η Μαριάννα Βαρδινογιάννη. Και τόνισε πως με την πανδημία ο Έλληνας έκανε το «Εγώ» ξανά «Εμείς.» Η πανδημία υπογράμμισε ακόμα περισσότερο το βαθύτερο νόημα της Επετείου των 2.500 χρόνων, τόνισε η κ. Βαρδινογιάννη: «Το έπος των Θερμοπυλών και της Σαλαμίνας είναι ένα έπος που ξεπερνάει την ιστορία της Ελλάδας. Είναι ένα κομμάτι της παγκόσμιας ιστορίας με ιδιαίτερο βάρος και σημασία. Όχι μόνο γιατί σηματοδότησε τη γέννηση του Δυτικού Πολιτισμού αλλά και γιατί δίδαξε ήθος και αξίες που ζουν ακόμα. Nιώθω πραγματικά πως η παρακαταθήκη τόσων αιώνων ιστορίας που τόσο εύστοχα διατυπώνεται στη σημερινή θεματική ως «Ο θρίαμβος της θέλησης» είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Γιατί τελικά οι Έλληνες είμαστε ίδιοι μέσα στα βάθη των αιώνων! Όποτε η Ελλάδα μας χρειάζεται, όποτε η ανθρωπότητα χρειάζεται την Ελλάδα, μπορεί οι «Θερμοπύλες» να αλλάζουν, εμείς όμως παραμένουμε εκεί. Θεματοφύλακες του πολιτισμού και του ανθρωπισμού. Όσο υπερβολικό κι αν ακούγεται, η Πανδημία τόνισε ακόμα περισσότερο τη διεθνή σημασία και το βαθύ νόημα του Επετειακού Έτους. Γιατί οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα δεν είναι γεωγραφικοί προσδιορισμοί, αλλά ιδεολογικοί. Δεν είναι οι τόποι όπου έγιναν οι μάχες. Είναι το όραμα και οι αξίες. Είναι οι άνθρωποι και τα ιδανικά για τα οποία αυτοί αγωνίστηκαν».
Ο συντονιστής της συζήτησης, δημοσιογράφος Αντώνης Σρόιτερ ρώτησε την πρύτανη της Σορβόννης Ελένη Αρβελέρ αν οι Έλληνες δικαιούμαστε να λέμε πως η Σαλαμίνα και οι Θερμοπύλες άλλαξαν τον κόσμο. Η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Κέντρου των Δελφών είπε πως ουδέποτε οι Έλληνες ξεχάσαν τον θρίαμβο. Ακόμα και στα χρόνια της μεγάλης σκλαβιάς μας συνόδευε, επεσήμανε η κ. Αρβελέρ, και με τον ευθύ λόγο που τη διακρίνει είπε πως ο Δημάρατος δεν είχε δίκιο για τους Έλληνες όταν έλεγε πως όταν βρεθούν μπροστά τον ξένο γίνονται μία γροθιά, γιατί ο Ξέρξης πέρασε όλη τη Βόρεια Ελλάδα αμαχητί. Και φτάνει στις Θερμοπύλες. Εκεί η δήθεν ήττα του Λεωνίδα από τον Ξέρξη είναι η μεγαλύτερη νίκη της ιστορίας, είπε η Ελένη Αρβελέρ.
H Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών
"Όταν ανέλαβα τον συγκεκριμένο τομέα κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι ένα μήνα αργότερα θα βρισκόμασταν αντιμέτωποι με τη μεγαλύτερη πανδημία της σύγχρονης ιστορίας" είπε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων κα Στέλλα Κυριακίδου ξεκινώντας την τοποθέτησή της κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας ότι η κρίση του Covid-19 απέδειξε ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της υγείας, της κοινωνίας και της οικονομίας.
"Η ύφεση που θα ακολουθήσει θα είναι σημαντική αλλά δεν γίνεται να βγούμε από την οικονομική κρίση αν δεν βγούμε πρώτα με ασφάλεια από την κρίση στον τομέα της υγείας" τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι αυτό θα το πετύχουμε με συνεργασία και αλληλεγγύη για μία πιο ανθεκτική Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ιός, συνέχισε η Επίτροπος, τόνισε τις αδυναμίες της κοινωνίας μας και πίεσε ασφυκτικά τα συστήματα υγείας. "Πρέπει όμως από την κρίση αυτή να βγούμε πιο σοφοί για να χαράξουμε την πορεία του παρόντος και του μέλλοντος, με διδάγματα από το παρελθόν".
"Η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Η Δημόσια Υγεία είναι η βασική μας προτεραιότητα, δεν μπορούμε να χαλαρώσουμε τα μέτρα και να διακινδυνεύσουμε όσα έχουμε πετύχει έως τώρα", είπε η Επίτροπος. Συνέχισε λέγοντας ότι οι κατευθυντήριες γραμμές που παρουσιάστηκαν στις 13 Μαΐου, είναι μια προσπάθεια της ΕΕ να βοηθήσει στο "άνοιγμα του τουρισμού και των μεταφορών, τηρώντας πάντα τους βασικούς κανόνες πρόληψης και προστασίας".
Αναφορικά με την χώρα μας, η κ. Κυριακίδου σημείωσε ότι η Ελλάδα πήρε δραστικά μέτρα και ότι τα μέλη της κυβέρνησης και ο Πρωθυπουργός προσωπικά, πρέπει να αισθάνονται υπερήφανοι.
Τα βασικά βήματα "της επόμενης μέρας" είναι η στρατηγική για να βρεθεί ένα εμβόλιο προσβάσιμο σε όλους. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, συνεργάζεται η ίδια στενά με όλα τα κράτη-μέλη και τις φαρμακευτικές εταιρίες από την πρώτη ημέρα. Ήδη, έχουν συγκεντρωθεί 9.8 δισεκατομμύρια ευρώ για τον σκοπό αυτό, ενώ η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει διαθέσει 75 εκατομμύρια ευρώ ήδη από τις αρχές Μαΐου.
"Το εμβόλιο είναι η βασική μας προτεραιότητα. Η Ευρώπη χρειάζεται ένα καλύτερο σύστημα Δημόσιας Υγείας. Οι Ευρωπαίοι πολίτες περιμένουν από εμάς έναν πιο ενεργό ρόλο σε αυτό το βασικό θέμα- περισσότερη Ευρώπη στον τομέα της Δημόσιας Υγείας", δήλωσε η Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων.
Όπως τόνισε: "Μπορεί ο ιός να τόνισε τις αδυναμίες μας αλλά ανέδειξε και τα δυνατά μας σημεία: αλληλεγγύη, συμπαράσταση, συλλογικότητα".
"Πρέπει να θυμόμαστε την αξία του να εργαζόμαστε μαζί, να συμπαραστεκόμαστε ό ένας στον άλλον και ως πολίτες και ως κράτη-μέλη".
"Ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολος και σίγουρα θα συνοδεύει το υπόλοιπο της θητείας μου», κατέληξε η Επίτροπος.
www.worldenergynews.gr