Πετρέλαιο

Στα επίπεδα προ του lockdown ανέκαμψαν οι μετοχές των διυλιστηρίων πετρελαίου στις ΗΠΑ

Στα επίπεδα προ του lockdown ανέκαμψαν οι μετοχές των διυλιστηρίων πετρελαίου στις ΗΠΑ
Οι μετοχές διύλισης έχουν συνήθως καλύτερη απόδοση από τις εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής σύμφωνα με την Refinitiv
Η Wall Street στοιχηματίζει για μια ισχυρή ανάκαμψη μετά την πανδημία του κορωνοϊού, ρίχνοντας χρήματα σε μετοχές αμερικανικών διυλιστηρίων πετρελαίου, παρόλο που η ζήτηση για βενζίνη, αεροπορικά καύσιμα και ντίζελ παραμένει πολύ κάτω από τα εποχικά χαμηλά επίπεδα.

Οι μετοχές της Valero Energy Corp και της Marathon Petroleum Corp διαπραγματεύτηκαν τη Δευτέρα στα υψηλότερα επίπεδα από την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου.
Η Wells Fargo αύξησε την τιμή - στόχο σε ορισμένα ανεξάρτητα διυλιστήρια, λέγοντας ότι η ζήτηση ήταν σε ανοδική πορεία, καθώς το lockdown περιορίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Η χρηματιστηριακή αγορά έχει σίγουρα στοιχηματίσει σε μια εξαιρετικά ισχυρή ανάκαμψη», δήλωσε ο Warren Pies, της Ned Davis Research. "Πιθανώς περισσότερα από όσα συμβαίνουν."
Οι μετοχές διύλισης έχουν συνήθως καλύτερη απόδοση από τις εταιρείες εξερεύνησης και παραγωγής από τουλάχιστον το 2016, σύμφωνα με την Refinitiv.
«Οι επενδυτές είναι συνηθισμένοι να αγοράζουν διυλιστήρια όταν αγοράζουν ενέργεια, επειδή είναι ο μόνος τομέας που δεν τους έχει «κρεμάσει» τα τελευταία δέκα χρόνια», δήλωσε επενδυτής ενέργειας στο Reuters.

Πολλά διυλιστήρια μείωσαν την ρευστότητα τους τους τελευταίους μήνες λόγω της χαμηλής ζήτησης και των χαμηλών περιθωρίων.
Η εξάπλωση των ραγδαίων διυλιστηρίων, ένας πληρεξούσιος για τα περιθώρια, κυμαίνεται γύρω στα 11 $ το βαρέλι, σε σύγκριση με σχεδόν 21 $ την ίδια στιγμή πέρυσι.

Η ζήτηση καυσίμων στις ΗΠΑ μειώθηκε κατά σχεδόν 30% λόγω lockdown για τη διαχείριση της πανδημίας. Από τα τέλη Μαΐου, η ζήτηση βενζίνης και αποστάγματος ήταν ακόμη 20% χαμηλότερη σε ετήσια βάση, οι εξαγωγές προϊόντων μειώθηκαν κατά 14% και τα αποθέματα αποστάγματος ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2010, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.

Η Credit Suisse μείωσε τις εκτιμήσεις κερδών δεύτερου και τρίτου τριμήνου για τα διυλιστήρια, επικαλούμενη την ανάπτυξη προϊόντων. Ο αναλυτής Manav Gupta επεσήμανε το κλείσιμο ενός διυλιστηρίου Cheyenne, Wyoming.
"Δεν πιστεύουμε ότι η Cheyenne είναι το τελευταίο διυλιστήριο στις ΗΠΑ που θα κλείσει ή θα μετατραπεί", έγραψε.


www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης