Πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία θα τερματίσει τις εθελοντικές περικοπές στο σύμφωνο του ΟΠΕΚ + - Πτώση 3% για το πετρέλαιο

Η Σαουδική Αραβία θα τερματίσει τις εθελοντικές περικοπές στο σύμφωνο του ΟΠΕΚ + - Πτώση 3% για το πετρέλαιο
Οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ + συμφώνησαν να παρατείνουν τις περικοπές 9,7 mbpd έως τα τέλη Ιουλίου - Σ.Αραβία, Κουβέιτ, ΗΑΕ θα σταματήσουν επιπλέον περικοπές 1,18 mbpd αυτόν τον μήνα
Η Σαουδική Αραβία θα αυξήσει την παραγωγή τον Ιούλιο για να ταιριάξει με την ποσόστωση του ΟΠΕΚ, ενώ θα τερματίσει τις εθελοντικές βαθύτερες περικοπές καθώς βλέπει την ανάγκη για αύξηση του εγχώριου πετρελαίου εν μέσω ενδείξεων ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης, δήλωσε ο υπουργός ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας τη Δευτέρα 8/6/2020.

Ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν το Σάββατο να επεκτείνουν τις περικοπές παραγωγής κατά 9,7 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) έως τα τέλη Ιουλίου, περιορίζοντας την παγκόσμια προσφορά κατά σχεδόν 10%.

Για τον Ιούνιο, η Σαουδική Αραβία, το Κουβέιτ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) είχαν δεσμευθεί να μειώσουν κατά 1,18 εκατομμύρια bpd επιπλέον, με το Ριάντ να έχει ένα επιπλέον εκατομμύριο bpd.
Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι αυτό δεν θα συνεχιστεί τον Ιούλιο, όταν η Σαουδική Αραβία θα αντλήσει την ποσόστωση του ΟΠΕΚ.

«Η εθελοντική περικοπή έχει εξυπηρετήσει τον σκοπό της και προχωράμε. Ένα μεγάλο κομμάτι αυτού που θα αυξήσουμε τον Ιούλιο θα διατεθεί στην εγχώρια κατανάλωση », δήλωσε ο πρίγκιπας Abdulaziz σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου του ΟΠΕΚ +.

Η χρήση αργού από τη Σαουδική Αραβία για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας συνήθως αυξάνεται τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, σημείωσε ο υπουργός.

Την Κυριακή, η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco αύξησε τις τιμές πώλησης του Ιουλίου για ακατέργαστους βαθμούς σε όλους τους προορισμούς σε μια κίνηση που ενδέχεται να αποθαρρύνει τις αγορές για αποθήκευση, αλλά μάλλον θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση των αποθεμάτων.

Ο πρίγκιπας Abdulaziz είπε ότι η αύξηση των τιμών πώλησης στη Σαουδική Αραβία μπορεί να θεωρηθεί ένδειξη επιστροφής της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στις πρώτες συναλλαγές τη Δευτέρα μετά την είδηση ότι ο ΟΠΕΚ + συμφώνησε να επεκτείνει τις περικοπές ρεκόρ.
Περί τις 17:55 ώρα Ελλάδας η τιμή του αργού υποχωρούσε κατά 3,69% στα 38,08 δολάρια το βαρέλι και το Brent σημείωνε απώλειες 3% στα 41,03 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, ο de facto ηγέτης του ΟΠΕΚ, και η Ρωσία πρέπει να κάνουν μια πράξη εξισορρόπησης καθώς αυξάνουν τις τιμές του πετρελαίου για να καλύψουν τις ανάγκες του προϋπολογισμού τους, ενώ δεν τους οδηγούν πολύ πάνω από 50 $ το βαρέλι για να αποφευχθεί η αναζωπύρωση της ανταγωνιστικής παραγωγής σχιστόλιθου των ΗΠΑ.



www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης