Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα την Τρίτη 9/6 με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,50%

Έκδοση 10ετούς ομολόγου από την Ελλάδα την Τρίτη 9/6 με σκοπό να αντλήσει κεφάλαια 2,5 δισ. με επιτόκιο 1,50%
Tα κεφάλαια από τις εκδόσεις των ομολόγων αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Νέα έκδοση 10ετούς ομολόγου με λήξη τον Ιούνιο 2030 και με επιτόκιο 1,50% αναμένεται να ανακοινώσει τη Δευτέρα 8/6 το Ελληνικό Δημόσιο και σύμφωνα με έγκυρες πηγές το βιβλίο προσφορών θα ανοίξει την Τρίτη 9 Ιουνίου 2020.
Η επιλογή του 10ετούς ομολόγου σχετίζεται αφενός με την άντληση κεφαλαίων από το ελληνικό δημόσιο και αφετέρου επειδή το υπάρχον 10ετές ομόλογο έχει καταστεί 9ετές και το δημόσιο επιδιώκει να διατηρεί πάντα ένα συγκρίσιμο ομόλογο αναφοράς.
Το ύψος της έκδοσης θα είναι 2,5 δισεκ. ευρώ και σύμβουλος και σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να είναι η Lazard ενώ αναμένονται προσφορές περί τα 10 δισεκ.ευρώ.
Tα κεφάλαια από τις εκδόσεις των ομολόγων αποτελούν μέρος των ποσών που δαπανώνται για τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, λόγω της βαθιάς ύφεσης.
Όπως κατ' επανάληψη δηλώνουν αξιωματούχοι του Οικονομικού Επιτελείου θεωρείται πολύ καλό η χώρα μας να έρχεται όσο πιο συχνά γίνεται σε επαφή με τις αγορές
Το συνολικό ποσό που έχει αντλήσει η χώρα μετά το μνημόνιο διαμορφώνεται σε 13,5 δισ ευρώ .
Εν τω μεταξύ η ενίσχυση του PEPP (Προγράμματος Πανδημίας της ΕΚΤ) κατά 600 δισ. ευρώ στα 1,35 τρισ. ευρώ προσέφερε μια νέα ώθηση στα ελληνικά ομόλογα, που το τελευταίο διάστημα έχουν ξανακερδίσει το ενδιαφέρον των επενδυτών. 
Υπενθυμίζεται, πως η ΕΚΤ πρόκειται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα ύψους 19 – 22 δισεκ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή έφερε όπως άλλωστε αναμενόταν πιο κοντά την νέα έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.
Ο  υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας,  είχε προαναγγείλει πολλές φορές  νέα έκδοση ομολόγου μέσα στο καλοκαίρι.
Πριν από λίγο καιρό κυβερνητικός αξιωματούχος είχε δηλώσει στο Reuters ότι σχεδιάζονται δύο εκδόσεις ομολόγων έως τα τέλη του έτους, εάν οι συνθήκες στις αγορές παραμείνουν ευνοϊκές.
Άλλωστε το Bankingnews κατ' επανάληψη είχε αναφερθεί σε αυτήν την έκδοση προσδιορίζοντάς την και χρονικά.
Στις 27 Μαίου το Bankignnews έγραφε: Το ελληνικό δημόσιο πολύ άμεσα – ακόμη και στις 2 Ιουνίου ή 9 Ιουνίου – θα προβεί σε έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο να αντλήσει 2,5 δισεκ. ευρώ με επιτόκιο 1,75%.
Η βελτίωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,63% επιτρέπει την συγκέντρωση κεφαλαίων με επιτόκιο το οποίο θεωρείται ρεαλιστικό τηρουμένων των αναλογιών.
Ωστόσο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δέχεται εισηγήσεις από βασικούς διαπραγματευτές αγοράς να αντλήσει όχι 2,5 δισεκ. αλλά 5 δισεκ. κεφάλαια.
Επειδή ενδιαφέρον θα υπάρχει και η έκδοση θα υπερκαλυφθεί ίσως θα ήταν σκόπιμο η Ελλάδα να συγκεντρώσει 5 δισεκ. ώστε να διαθέτει και ταμειακή άνεση.
Ωστόσο ακόμη δεν έχει αποφασιστεί εάν τελικώς επιλεγεί η λύση των 2,5 δισεκ. ή 5 δισεκ. ευρώ.
Το επιχείρημα για 5 δισεκ. στηρίζεται στην άποψη ότι από Φθινόπωρο μπορεί να υπάρξει εκ νέου αυξημένη αβεβαιότητα στις αγορές.
Με βάση το συντηρητικό προφίλ του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ίσως να επιλεγεί η λύση των 2,5 δισεκ. για να μην φανεί ότι η Ελλάδα... .έχει άμεση ανάγκη για πολλά κεφάλαια εμπροσθοβαρώς.
Με 5 δισεκ. έκδοση 10ετούς ομολόγου το ελληνικό δημόσιο θα καταβάλλει ετησίως σε τόκους 87 εκατ ευρώ.
Να σημειωθεί ότι με βάση τα πλάνα το ελληνικό δημόσιο σχεδιάζει να συγκεντρώσει από εκδόσεις ομολόγων περίπου 7,5 δισεκ. από έντοκα γραμμάτια 3-4 δισεκ. από ANFAs δηλαδή κέρδη από τα ελληνικά ομόλογα που κατέχουν οι κεντρικές τράπεζες 1,2 με 1,5 δισεκ. και από την ΕΤΕπ περίπου 2 δισεκ.
Επίσης δυνητικά εάν το Ταμείο Ανάκαμψης διαθέτει 1 τρισεκ. ευρώ κεφαλαιακή δύναμη πυρός θα αναλογούν στην Ελλάδα 18 με 20 δισεκ. ευρώ.
Πρακτικά η Ελλάδα παρά την πίεση που δέχεται έχει τις δυνατότητες να καλύψει τα δημοσιονομικά ελλείμματα και την ταμειακή πίεση.
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει χρήση του κεφαλαιακού μαξιλαριού που προϋπάρχει με στόχο την εξυπηρέτηση του χρέους.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης