Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Τι σημαίνει για την Ελλάδα επέκταση κατά 500 δισ του Προγράμματος Πανδημίας της ΕΚΤ;

Τι σημαίνει για την Ελλάδα επέκταση κατά 500 δισ του Προγράμματος Πανδημίας της ΕΚΤ;
Κρίσιμες θα πρέπει να θεωρούνται οι αποφάσεις που θα λάβει σήμερα η ECB για τη χώρα μας στην οποία αναλογεί το 2,47% του πανδημικού προγράμματος
Τις προθέσεις της θα αποκαλύψει εκτός απροόπτου σήμερα 4 Ιουνίου 2020 η C.  Lagarde η επικεφαλής της ΕΚΤ σχετικά με το Πανδημικό Πρόγραμμα Αγοράς Έκτακτης Ανάγκης (PEPP).
Ως γνωστόν το πρόγραμμα αυτό έχει προβλέψει την αγορά χρέους από τα μέλη της Ε.Ε. ύψους 750 δισ. ευρώ και υπόκειται σε μια σειρά δεδομένα βάση των οποίων είτε θα επεκταθεί άλλο τόσο, είετ θα επεκταθεί κατά περίπου 500 δισ. ευρώ  είτε θα ανακοινωθεί από την ECB η επανεπένδυση στα ομόλογα που λήγουν.
Βεβαίως όλα τούτα μπορεί να συμβούν και σε έναν δεύτερο χρόνο ωστόσο οι αγορές εθισμένες στις κινήσεις της ΕΚΤ αναμένουν σήμερα σοβαρές ανακοινώσεις..
Σε ότι μας αφορά τη χώρα μας το πρόγραμμα αυτό έχει ήδη απορροφήσει κατ' εξαίρεση ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου ύψους 4,68 δισ. ευρώ.
Το σύνολο που σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών της χώρας μπορεί να δώσει προς απορρόφηση η Ελλάδα στην ΕΚΤ αναμένεται να είναι περί τα 12 δισ. ευρώ όμως τα δεδομένα δείχνουν να είναι πολύ καλύτερα.
Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα δικαιούται το 2,47% του προγράμματος που σημαίνει 18,5 δισ. ευρώ και όλα αυτά μολονότι η Ελλάδα δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα.
Σε περίπτωση που το πρόγραμμα επεκταθεί κατά 500 δισ ευρώ το ποσοστό μας παραμένει άρα μιλούμε για άλλα 12 δισ. ευρώ.
Μια επέκταση του προγράμματος  λοιπόν θα μπορούσε να βοηθήσει αισθητά το δανεισμό της χώρας ιδιαίτερα σε μια περίοδο ουσιαστικής αποκλιμάκωσης των επιτοκίων.
Ας σημειωθεί πως μέσα στον Ιούνιο, πιθανότητα και την επόμενη εβδομάδα αναμένεται νέα 10ετής έκδοση ομολόγου που θα κινηθεί αναλόγως της συγκυρίας και του ενδιαφέροντος από 1-2 δισ. ευρώ.
Πρόσφατο δημοσίευμα των FT στάθηκε μάλλον αποκαλυπτικό σε ότι αφορά τις κινήσεις της ΕΚΤ.
Οι πιο πολλοί  οικονομολόγοι  εκφράζονται προς την κατεύθυνση πως  η ΕΚΤ θα επεκτείνει το Πρόγραμμα Επείγουσας Αγοράς Πανδημίας (PEPP) 750 δισεκατομμυρίων ευρώ 
Έχοντας ήδη ξοδέψει περισσότερα από 234 δισεκατομμύρια ευρώ, το πρόγραμμα βρίσκεται σε καλό δρόμο για να εξαντληθεί μέχρι τον Οκτώβριο.
Ωστόσο δεν είναι καθόλου απαραίτητο οι σχετικές αποφάσεις να ληφθούν σήμερα και να ληφθούν στο σύνολό τους χωρίς ενδιάμεσα στάδια.
«Είναι σαφές ότι το PEPP των 750 δισ. ευρώ δεν θα είναι αρκετό», δήλωσε ο Erik Nielsen, επικεφαλής οικονομολόγος της UniCredit.
Δεν είναι λίγα τα μάλη του Δ.Σ.  της ΕΚΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι αναμένουν επέκταση του προγράμματος αυτήν την εβδομάδα, ενώ η ίδια η  κα. Lagarde ανέφερε πως δεν θα διστάσει να προσαρμόσει το μέγεθος, τη διάρκεια και τη σύνθεση του PEPP στο βαθμό που είναι απαραίτητο, παρά τις αποφάσεις του Γερμανικού Δικαστηρίου, με τις οποίες άλλωστε διαφωνούν και οι Γερμανοί αξιωματούχοι.
Το πρόγραμμα η αλήθεια είναι πως δείχνει επικεντρωμένο στην Ιταλία η οποία αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Ωστόσο τα πράγματα δεν θα είναι τόσο ενθαρρυντικά ούτε για τη χώρα μας λόγω τουρισμού αναφέρουν πηγές.
Οι αγορές πάντως περιμένουν και η αναμονή αυτή μπορεί να γεννήσει άνοδο μπορεί να γεννήσει πτώση. Ακόμη και σε περίπτωση θετικών ειδήσεων από την ECB κάποιοι έχουν μάθει να πουλούν στην είδηση.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης