Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο & Αγορές

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές λόγω Wall και μάκρο - Στο +1,29% ο Nikkei, ο Kospi +2,87%

Ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές αγορές λόγω Wall και μάκρο - Στο +1,29% ο Nikkei, ο Kospi +2,87%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.923,37 μονάδες
Κέρδη για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση τόσο από την άνοδο που σημειώθηκε στη Wall Street όσο και από τα τελευταία μακροοικονομικά στοιχεία στην Κίνα και την Ιαπωνία.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +1,29% στις 22.613,76 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, και συγκεκριμένα στο +1,83% και τις 5.941,60 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +2,87% στις 2.147 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης IDX Composite στο Ινδονησία ενισχύεται κατά +2,01% στις 4.944,96 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +1,35% στις 24.320,25 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +1,73% και τις 11.320,16 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite σημείωσε οριακή άνοδο της τάξεως του +0,07% στις 2.923,37 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component έκλεισε στο -0,04% και τις 11.108,36 μονάδες.
«Το θέμα της άισιοδοξίας για την επανεκκίνηση των οικονομιών διατηρεί οχυρό του στις αγορές καθώς προχωράμε στα μέσα της εβδομάδας και είναι αυτό που εμπνέει επίσης τα κέρδη στις ασιατικές αγορές, παρά τις συνεχιζόμενες ανησυχίες», δήλωσε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan, αναφέρομενη στην επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνο, καθώς και στις αναταραχές στο εσωτερικό των ΗΠΑ.
Στη Wall Street, οι αγορές διατήρησαν την ανοδική τάση των προηγούμενων ημερών, με τον δείκτη S&P 500 να ενισχύεται κατά +0,82% στις 3.080,82 μονάδες.
Επιπλέον, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά +1,05% στις 25.742,65 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη της τάξεως του +0,59% στις 9.608,38 μονάδες.
«Οι ενέργειες της αγοράς φαίνεται να σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με την αισιοδοξία του κόσμου σχετικά με το άνοιγμα της οικονομίας», δήλωε ο επικεφαλής επενδύσεων της U.S. Bank Wealth Management, Tom Hainlin, προσθέτοντας ότι η άνοδος στις ΗΠΑ «συμβαίνει ανεξάρτητα από αυτά που βλέπουμε στην κοινωνία της χώρας αυτή τη στιγμή».
Πλέον, οι αγορές της Wall Street έχουν ανακάμψει σε μεγάλο βαθμό μετά τη «βουτιά» που σημείωσαν τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, με τον δείκτη S&P 500 να βρίσκεται πλέον κατά 9% χαμηλότερα σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά του Φεβρουάριου.
Στο μέτωπο των μακροοικονομικών στοιχείων, βελτίωση κατέγραψε η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών στην Ιαπωνία τον Μάιο του 2020, σύμφωνα με τα σημερινά (3/6) στοιχεία της Markit, με τον δείκτη να απομακρύνεται από τα ιστορικά χαμηλά του προηγούμενου μήνα.
Συγκεκριμένα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 26,5 μονάδες, έναντι 21,5 μονάδων τον Απρίλιο, γεγονός που είχε αποτέλεσει το χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγράψει ποτέ η Markit.
Παράλληλα, τα τελικά στοιχεία του PMI αποτελούν επί τα βελτίω αναθεώρηση σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της Markit, στις 25,3 μονάδες.
Η παραγωγή του κλάδου παρέμεινε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα λόγω της αναστολής λειτουργίας των επιχειρήσεων, ενώ σημαντική ήταν η πτώση που σημειώθηκε και στον υποδείκτη ζήτησης.
Ο υποδείκτης απασχόλησης κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση από τον Φεβρουάριο του 2020, ενώ ο υποδείκτης αισιοδοξίας των επιχειρήσεων παρέμεινε κάτω από τις 50 μονάδες για τρίτο συνεχόμενο μήνα.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, αυτός διαμορφώθηκε στις 27,8 μονάδες, έναντι 25,8 μονάδων τον Απρίλιο του 2020, τα οποία είχαν αποτελέσει επίσης ιστορικό χαμηλό.
Στην Κίνα, η δραστηριότητα του κλάδου υπηρεσιών σκαρφάλωσε τον Μάιο στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, λόγω της άρσης των περιοριστικών μέτρων και της σταδιακής επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων.
Ειδικότερα, ο δείκτης PMI διαμορφώθηκε στις 55 μονάδες, έναντι 44, μονάδων τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας την πρώτη επέκταση μετά τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους.
Παράλληλα, η μηνιαία επέκταση του δείκτη ήταν η μεγαλύτερη που έχει σημειωθεί από τον Οκτώβριο του 2010, ενώ τα στοιχεία ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, οι οποίοι ανέμεναν ότι η άνοδος θα περιοριστεί στις 47,3 μονάδες.
Ο υποδείκτης νέων παραγγελιών κατέγραψε την πρώτη επέκταση μετά τον Ιανουάριο του 2020, δεχόμενος ώθηση κυρίως από την εγχώρια ζήτηση, καθώς οι εξαγωγές παρέμειναν κάτω από τις 50 μονάδες.
Επιπλέον, ο υποδείκτης απασχόλησης μειώθηκε με τους βραδύτερους ρυθμούς των τελευταίων τεσσάρων μηνών, ενώ ο υποδεικτής αισιοδοξίας για τους επόμενους δώδεκα μήνες παρέμεινε ισχυρός.
Όσον αφορά τον σύνθετο δείκτη PMI, στον οποίο περιλαμβάνεται και ο κλάδος μεταποίησης, σημειώθηκε επίσης ανάκαμψη στις 54,5 μονάδες, έναντι 47,6 μονάδων τον προηγούμενο μήνα.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης