EDF, Enbridge και Wpd επενδύουν 2,2 δισ. δολ. σε υπεράκτιο αιολικό έργο στη Γαλλία

EDF, Enbridge και Wpd επενδύουν 2,2 δισ. δολ. σε υπεράκτιο αιολικό έργο στη Γαλλία
Αιολικό πάρκο 500 megawatt το οποίο θα χρησιμοποιεί 71 τουρμπίνες από τη Siemens Gamesa πρόκειται να ολοκληρωθεί το 2023
Η Electricite de France SA και Καναδοί και Γερμανοί εταίροι της ολοκλήρωσαν τη χρηματοδότηση ενός έργου υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, επιτρέποντας την έναρξη της κατασκευής στο English Channel.
Η EDF, η Enbridge Inc. και η Wpd AG σχεδιάζουν να θέσουν σε λειτουργία το αιολικό πάρκο των 500 μεγαβάτ το 2023, ανέφεραν οι εταιρείες σε ανακοίνωση την Τρίτη 2/6/2020.
Η εγκατάσταση κοντά στο λιμάνι Fecamp στη Νορμανδία θα χρησιμοποιεί 71 τουρμπίνες από την Siemens Gamesa Renewable Energy SA.

Η Γαλλία υστερεί σε σχέση με άλλες χώρες όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γερμανία και η Δανία, καθώς τα υπεράκτια έργα αιολικής ενέργειας έχουν καθυστερήσει λόγω νομικών διαδικασιών καθώς υπάρχουν επικρίσεις για το κόστος και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους.
Η κυβέρνηση, η οποία θέλει να μειώσει την εξάρτηση της χώρας από τη γήρανση πυρηνικών εργοστασίων για να προσφέρει χώρο για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αποφάσισε να επιταχύνει τις προσφορές υπεράκτιων αιολικών πάρκων καθώς οι τιμές κατασκευής υποχώρησαν.

«Αυτά τα έργα μεγάλης κλίμακας ταιριάζουν με τη στρατηγική της EDF, σύμφωνα με την οποία στοχεύει να διπλασιάσει την ικανότητα ανανεώσιμης ενέργειας παγκοσμίως από το 2015 έως το 2030 σε 50 gigawatt», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της EDF Renewables Bruno Bensasson.

Η EDF και η Enbridge κατέχουν η κάθε μια το 35% του έργου και η Wpd κατέχει το υπόλοιπο.
Η ισχύς που παράγεται από το αιολικό πάρκο Fecamp θα παρέχει αρκετό ετήσιο ηλεκτρικό ρεύμα για να καλύψει τις ανάγκες ενέργειας για 770.000 άτομα, σύμφωνα με την ανακοίνωση και θα επωφεληθεί από μια 20ετή συμφωνία αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει χορηγηθεί από τη γαλλική κυβέρνηση.

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η BNP Paribas SA, η Credit Agricole SA και η Societe Generale SA θα χρηματοδοτήσουν περίπου το 80% του έργου, δήλωσε ο Eric Le Bousse, επικεφαλής των θαλάσσιων ενεργειών της EDF Renewables, σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη.

Η EDF και η Enbridge άρχισαν να χτίζουν το πρώτο υπεράκτιο αιολικό πάρκο της Γαλλίας κοντά στο Saint-Nazaire στην ακτή του Ατλαντικού πέρυσι και συνεργάζονται με την Wpd για τη χρηματοδότηση ενός τρίτου στο Channel κοντά στο Courseulles-sur-Mer. Και οι τρεις κέρδισαν δημόσιο διαγωνισμό το 2012.
Η τελική επενδυτική απόφαση για το πρόγραμμα Courseulles αναμένεται στα τέλη του έτους ή στις αρχές του 2021, με στόχο την ανάθεση του έργου 448 μεγαβάτ το 2024, δήλωσε ο Le Bousse.

Πιλοτικό έργο 25-megawatt που χρησιμοποιεί πλωτή τουρμπίνα στη Μεσόγειο μπορεί να ολοκληρωθεί το 2022, ενώ το έργο 600-megawatt κοντά στο Dunkirk που ανατέθηκε πέρυσι στους EDF, Enbridge και Innogy SE αναμένεται να ολοκληρωθεί περίπου το 2027.

Ενώ το αιολικό πάρκο Fecamp θα πουλήσει ηλεκτρικό ρεύμα από 140 ευρώ έως 150 ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα, το έργο Dunkirk θα παράγει ενέργεια στα 64 ευρώ ανά μεγαβάτ-ώρα όταν περιλαμβάνει το κόστος του υποσταθμού και της σύνδεσης με το δίκτυο, δήλωσε ο Bensasson. Αυτό συμβαίνει επειδή θα είναι εξοπλισμένο με πολύ μεγαλύτερους στροβίλους, είπε.

Η EDF επίσης κατασκευάζει ένα μεγάλο αιολικό πάρκο έξω από τη Σκωτία και πρόσφατα συμμετείχε σε μια ανάπτυξη ενός τεράστιου έργου στα ανατολικά παράλια της Ιρλανδίας ενώ θα συμμετέχει σε ένα διαγωνισμό στην Ιρλανδία το επόμενο έτος, δήλωσε ο Bensasson.

Η EDF, η οποία αγόρασε επίσης μερίδιο 502 μεγαβάτ υπεράκτιων αιολικών πάρκων σε λειτουργία στην Κίνα φέτος, εξετάζει περαιτέρω προσπάθειες υπεράκτιων δραστηριοτήτων εκεί, καθώς και στην Ταϊβάν, την Ιαπωνία, την Ινδία και τις ΗΠΑ, πρόσθεσε ο Bensasson.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης