Επικαιρότητα

Σταϊκούρας σε CNBC: Θα διαπραγματευτούμε νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και μετά

Σταϊκούρας σε CNBC: Θα διαπραγματευτούμε νέους δημοσιονομικούς στόχους για το 2021 και μετά
Η ελληνική κυβέρνηση επιμένει στην ανάγκη για μείωση των στόχων των πρωτογενών πλεονασμάτων
Στη μείωση των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα από το 2021 και μετά επιμένει η ελληνική κυβέρνηση, καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εκτροχίασε την ελληνική οικονομία.
Ως γνωστόν, η Ελλάδα συμφώνησε το 2018 για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% έως το 2022.
«Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Eurogroup, αυτοί οι στόχοι δεν ισχύουν για το 2020 και θα συζητήσουμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο, στο Eurogroup, τους στόχους, τους όρους και τις αποπληρωμές για το 2021 και μετά λαμβάνοντας υπόψη την πανδημία του κορωνοϊού» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στο CNBC.
Υπενθυμίζεται πως λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, η Κομισιόν συμφώνησε τον Μάρτιο για την «κατάργηση» των δημοσιονομικών στόχων για κάθε χώρα-μέλος, ώστε να υπάρχουν περισσότερα περιθώρια για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, το χρέος της Ελλάδας θα διαμορφωθεί το 2020 στο 196,4% και το 2021 στο 182,6%.
«Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεν θα έχουμε τη μεγαλύτερη αύξηση του χρέους.
Θα έχουμε την τετάρτη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα έχουμε τη μεγαλύτερη μείωση του δείκτη το 2021» δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας επισημαίνοντας ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο.

Το «άνοιγμα» του τουρισμού

Μια από τις βασικές αβεβαιότητες για το 2020 είναι οι επιδόσεις της τουριστικής βιομηχανίας.
«Το ποσοστό συρρίκνωσης της ελληνικής οικονομίας το 2020 εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδόσεις του τουρισμού» είπε ο Σταϊκούρας.
Σημειώνεται ότι η Ελλάδα θα υποδεχθεί τους πρώτους τουρίστες από τις 15 Ιουνίου και μετά, καθώς χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα για τον κορωνοϊό.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης