Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Σήμερα 1/6 ανακοινώνονται στις τράπεζες τα κονδύλια του δεύτερου εγγυοδοτικού προγράμματος

Σήμερα 1/6 ανακοινώνονται στις τράπεζες τα κονδύλια του δεύτερου εγγυοδοτικού προγράμματος
Οι τράπεζες θα είναι  "υπό παρακολούθηση" ως προς τον τρόπο κατανομής των πόρων για το πρώτο μισό του παραπάνω προγράμματος
Μπορεί το ΤΕΠΙΧ να δέχθηκε 100.000 αιτήσεις που αντιπροσωπεύουν αιτήματα για δάνεια πάνω από 10 δισ. ευρώ, όμως το βαρύ πυροβολικό τώρα τίθεται σε ισχύ και αυτό αφορά τις εγγυήσεις της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας που θα ξεπεράσουν τα 7 δισ. ευρώ (7,3 δισ. ευρώ ).
Οι αιτήσεις για το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ έληξαν την περασμένη Πέμπτη 28 Μαίου 2020 και θα τυγχάνουν επεξεργασίας από τις τράπεζες σε όλο το διάστημα με εγγυήσεις ύψους περί τα 2 δισ. ευρώ
Σήμερα Δευτέρα θα ανακοινωθεί και επισήμως στις τράπεζες - σε κάθε μία από αυτές- το κονδύλι που έχει γι' αυτές προβλεφθεί ως εγγύηση για το πρώτο μισό του προγράμματος που στο σύνολό του διαμορφώνεται στα 3,65 δισ. ευρώ.
Οι τράπεζες θα είναι  "υπό παρακολούθηση" ως προς τον τρόπο κατανομής των πόρων για το πρώτο μισό του παραπάνω προγράμματος και αναλόγως του αποτελέσματος θα προχωρήσει η διανομή του δεύτερου μισού του προγράμματος  σύμφωνα με τα όσα έχει ουσιαστικά αναφέρεi στις τράπεζες το Υπουργείο Ανάπτυξης, κάτω από την αιγίδα του οποίου κινείται το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Οπως άλλωστε έχει αναφέρει ο υπουργός Ανάπτυξης κ . Αδωνις Γεωργιάδης οι τράπεζες θα επιβραβευθούν με ανακατανομή πόρων για το δεύτερο μισό του προγράμματος που θα είναι άλλα τόσα κεφάλαια όσα δηλαδή και το πρώτο μισό του προγράμματος εφόσον επιδείξουν γρήγορες διαδικασίες και κινητικότητα του προγράμματος.
Και απο αυτό το πρόγραμμα αποκλείονται οι προβληματικές επιχειρήσεις και όσες δεν υπήρξαν συνεπείς με τις πληρωμές τους προς τις τράπεζες στο διάστημα προ κορωνοϊού.
Πάντως οι διαχειριστές των δανείων εμφανίζονται μάλλον αισιόδοξοι για τις αποπληρωμές με βάση τα στοιχεία που έρχονται διαρκώς στη δημοσιότητα καθώς σταδιακά οι δανειολήπτες εισέρχονται στην κανονικότητα.
Καλύτερα κινούνται τα στεγαστικά δάνεια και λιγότερο καλά τα δάνεια που δεν φέρουν εγγυήσεις.
Οι  τράπεζες ωστόσο  έχουν ζητήσει από τους θεσμούς οι αναστολές να διατηρηθούν μέχρι το τέλος του έτους κάτι το οποίο θεωρείται περίπου βέβαιο επομένως σε αυτήν την χρονιά οι τράπεζες δεν πρόκειται να καταγράψουν νέα κόκκινα δάνεια.
Εν τω μεταξύ όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα των τριών τραπεζών που δημοσίευσαν για το α΄ τρίμηνο του 2020 ο τρόπος διαχείρισης του κόστους του Covid διαφοροποιείται από τράπεζα σε τράπεζα.
Μεγαλύτερες προβλέψεις συνδεδεμένες με τον Covid πραγματοποίησε η Εθνική Τράπεζα μιας και είχε και το περιθώριο λόγω έκτακτων εσόδων.
Οι προβλέψεις αυτές διαμοφώθηκαν στα 416 εκατ. ευρώ΄που μαζί με τις γενικότερες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σε 486 εκατ. ευρώ. Αντιστοίχως η Alpha Bank πήρε τόσες προβλέψεις για την πανδημία όσες μπορούσε να πάρει και αυτές διαμορφώνονται στα 120 εκατ. περίπου ενώ  μαζί με τις υπόλοιπες προβλέψεις για τα κόκκινα δάνεια  οι προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 307 εκατ. ευρώ.
Σε ότι αφορά τη Eurobank η τράπεζα πήρε 126 εκατ. ευρώ προβλέψεις για κόκκινα δάνεια τι οποίες δε συνένδεσε με την πανδημία.
Aς σημειωθεί ωστόσο πως η τράπεζα είχε το περιθώριο για μικρότερες προβλέψεις καθώς είναι η μόνη που κάνει χρήση του Ηρακλή άμεσα και προχωράει σε δραστική μείωση των δεικτών των κόκκινων δανείων της.
Η Τράπεζα Πειραιώς θα ανακοινώσει σήμερα τα αποτελέσματά της για το α΄ τρίμηνο του 2020.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης