Τελευταία Νέα
Επικαιρότητα

Στοίχημα για την κυβέρνηση ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων

Στοίχημα για την κυβέρνηση ο πακτωλός των ευρωπαϊκών κονδυλίων
Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα αναμένει και τις οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο
Μαζί με τα 32 δισ. ευρώ που αναμένεται να λάβει η χώρα μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης - από τα οποία 22,5 δισ. ευρώ είναι άμεσες επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. αφορούν δανεισμό με πολύ ευνοϊκούς όρους - υπάρχει και μια σειρά ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών πόρων και εργαλείων, διαθέσιμων για τη χώρα μας το αμέσως επόμενο διάστημα, ενισχύοντας ακόμη περισσότερο τη δυναμική επανεκκίνηση της οικονομίας, μετά την επιτυχημένη αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης.

Υπό το πρίσμα αυτό, σε όσα έχει να λαμβάνει η Ελλάδα συγκαταλέγονται:

Περισσότερα από 1,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE που αφορά την ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης απασχόλησης.

Περί τα 3 δισ. ευρώ από το πανευρωπαϊκό ταμείο εγγυήσεων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων που αφορά την ενίσχυση των επιχειρήσεων.

Ποσό 4 δισ. ευρώ ως δυνατότητα χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, χωρίς αιρεσιμότητα, από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, προκειμένου να υλοποιηθούν άμεσες και έμμεσες δαπάνες σχετιζόμενες με την υγειονομική κρίση.

Για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, η Ελλάδα αναμένει και τις οριστικές αποφάσεις για τη χρηματοδότηση από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, διεκδικώντας σημαντικά κεφάλαια που θα στηρίξουν τους νέους, την πράσινη οικονομία, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την αγροτική πολιτική και την περιφερειακή ανάπτυξη.
Άλλωστε, στις προτάσεις της Επιτροπής, προβλέπεται ο τετραπλασιασμός του «Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης» προς την οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κάτι που είχε βάλει πρώτος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο ευρωπαϊκό τραπέζι, στο πλαίσιο της πράσινης ατζέντα της κυβέρνησης με στόχο την απολιγνιτοποίηση.
Ακόμη, προβλέπεται η αύξηση του rescUE κατά δύο δισ. ευρώ συνολικά, για  την ενίσχυση της πολιτικής προστασίας των κρατών-μελών, κάτι που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήδη από το 2018, και συγκεκριμένα μετά την τραγωδία με τις φωτιές στο Μάτι, ως αρχηγός τότε, της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στη Σύνοδο Κορυφής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση, το μεγάλο στοίχημα για την κυβέρνηση, είναι να αξιοποιήσει αποτελεσματικά τον πακτωλό των κοινοτικών κονδυλίων που θα λάβει.
Το στίγμα της στρατηγικής του πάντως, έδωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο την προηγούμενη εβδομάδα επισημαίνοντας ότι «δεν θα σκορπίσουμε τα χρήματα στους τέσσερις ανέμους με την ανεμελιά του νεόπλουτου».
Στην κυβέρνηση κινούνται με γνώμονα οι εν λόγω πόροι να κατευθυνθούν με τη μορφή κινήτρων, όπως μείωση φόρων και εισφορών, σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις που προτάσουν την καινοτομία, δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας και παράγουν προϊόντα με ζήτηση σε διεθνές επίπεδο.
Στο μεταξύ, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον κυριακάτικο τύπο (Πρώτο Θέμα) τις επόμενες μέρες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και το στενό του επιτελείο, αναμένεται να καλέσουν το προεδρείο της Επιτροπής που δημιουργήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο για να εκπονήσει το νέο Σχέδιο Ανάπτυξης για την Ελληνική Οικονομία, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Σε αυτή τη συνάντηση ο πρωθυπουργός προτίθεται, κατά τις ίδιες πληροφορίες, να ζητήσει από την Επιτροπή να υποβάλει στο προσεχές διάστημα τις προτάσεις της έτσι ώστε η κυβέρνηση να αποφασίσει έγκαιρα και με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο για την αξιοποίηση των πόρων.
Στη θέση του προέδρου της Επιτροπής είναι ο βραβευμένος με Νόμπελ για το 2010 στα Οικονομικά, Χριστόφορος Πισσαρίδης, καθηγητής του LSE και του πανεπιστημίου Κύπρου ενώ αναπληρωτής του είναι ο καθηγητής στο Οικονομικό πανεπιστήμιο της Αθήνας και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέτας και μέλη με συντονιστικό ρόλο είναι ο καθηγητής του LSE, Δημήτρης Βαγιανός, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο Yale Κωνσταντίνος Μεγήρ και ο advisory leader στην εταιρεία PwC Κυριάκος Ανδρέου.
 
www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης