Αντικρουόμενα είναι τα σχέδια του ΟΠΕΚ σχετικά με την παραγωγή πετρελαίου μετά τα πρώτα σημάδια της πορείας του μαύρου χρυσού.Όπως αναμεταδίδει το Oilprice, η Ρωσία σύμφωνα με άλλες πηγές εξετάζει την επέκταση των τρεχουσών περικοπών στην παραγωγή πετρελαίου μετά τα τέλη Ιουνίου. Οι άλλες πηγές ανέφεραν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να μειώσει τις περικοπές από τον Ιούλιο.
Αυτή είναι μια τέλεια απεικόνιση της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές πετρελαίου, με τον ΟΠΕΚ να καλείται να σηκώσει μανίκια.
Ο John Kemp του Reuters έγραψε αυτήν την εβδομάδα ότι ο OPEC+ πρέπει να σκεφτεί τη στρατηγική εξόδου του ακόμα κι αν βρισκόμαστε τώρα στον πρώτο μήνα των πραγματικών περικοπών παραγωγής.
Τα δεδομένα για Ρωσία και Σαουδική Αραβία
Αυτήν τη στιγμή, η Ρωσία είναι άνετη με φθηνότερο πετρέλαιο από το Βασίλειο. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αντιστρέψει τις περικοπές παραγωγής νωρίτερα χωρίς να υποφέρει πάρα πολύ.
Η Σαουδική Αραβία, από την άλλη πλευρά, ο de facto ηγέτης των παραγωγών του Κόλπου, χρειάζεται πολύ υψηλότερες τιμές πετρελαίου, γεγονός που την θέτει στη δύσκολη θέση να πιέσει για εκτεταμένες περικοπές, συχνά με δικά της έξοδα, όπως σημειώνει ο John Kemp.
Η προσπάθεια της Σαουδικής Αραβίας
«Η Σαουδική Αραβία προσπάθησε να διατηρήσει τις τιμές πάνω από 100 $ ανά βαρέλι κατά την πρώτη έκρηξη σχιστόλιθου (2012-2014) και στη συνέχεια πάνω από 70 $ ανά βαρέλι κατά τη διάρκεια της δεύτερης έκρηξης σχιστόλιθου (2017-2019). Και τις δύο φορές, οι ανεπίσημοι στόχοι ήταν πολύ υψηλοί και οδήγησαν σε μια μη βιώσιμη αύξηση του σχιστόλιθου των ΗΠΑ, καθώς και στον περιορισμό της παγκόσμιας αύξησης της κατανάλωσης πετρελαίου, δημιουργώντας συνθήκες για μια επακόλουθη πτώση των τιμών» έγραψε ο Kemp.
Μια ενδεχόμενη λύση
Το Ριάντ έχει ήδη αναγκαστεί από τη συντριβή της τιμής του πετρελαίου να εφαρμόσει μέτρα λιτότητας. Ίσως θα ήταν καλή ιδέα να τη διατηρήσει ακόμη και μετά τη σταθεροποίηση των τιμών.
«Αυτά τα μέτρα που έχουν ληφθεί σήμερα, όσο πιο σκληρά είναι, είναι απαραίτητα και ευεργετικά για τη διατήρηση συνολικής χρηματοπιστωτικής και οικονομικής σταθερότητας μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα για το συμφέρον της χώρας και των πολιτών της» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Σαουδικής Αραβίας Mohammed Al Jadaan.
Είναι κοινό μυστικό ότι η Σαουδική Αραβία και άλλα έθνη του Κόλπου ήταν απρόθυμα να εφαρμόσουν μέτρα λιτότητας επειδή θέλουν να αποφύγουν την αναταραχή μεταξύ των πολιτών της.
Τώρα, ωστόσο, φαίνεται ότι είναι ένας κίνδυνος που θα πρέπει απλώς να αναλάβουν εάν θέλουν πραγματικά να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από μελλοντικά σοκ.
Αυτό θα έχει ως συνέπεια, οι παραγωγοί να είναι σε θέση να ανταποκριθούν γρήγορα σε οποιεσδήποτε αυξήσεις τιμών που απειλούν να προκαλέσουν μια άλλη αύξηση στην παραγωγή σχιστόλιθου των ΗΠΑ. Πρόκειται για μια λεπτή γραμμή μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας.
www.worldenergynews.gr