Ενέργεια

Ν. Αφρική: Ανταλλαγή χρεών προς ίδια κεφάλαια προτείνει για την Eskom το GEPF

Ν. Αφρική: Ανταλλαγή χρεών προς ίδια κεφάλαια προτείνει για την  Eskom το GEPF

To Ταμείο Συντάξεων Κυβερνητικών Υπαλλήλων (GEPF), κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των 5,2 δις. δολ. ομολόγων της Eskom

 

Ο κρατικός διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων της Νότιας Αφρικής, η Public Investment Corporation (PIC), πρότεινε τη μετατροπή των ομολόγων της Eskom σε ίδια κεφάλαια για να βοηθήσει την προβληματική επιχείρηση να αναδυθεί από την οικονομική κρίση, δήλωσε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του PIC στο Reuters.


Ο Reuel Khoza δήλωσε σε συνέντευξή του ότι το PIC είχε υποβάλει την πρόταση στην κυβέρνηση πριν από αρκετές εβδομάδες αφού το συζήτησε με τον μεγαλύτερο πελάτη του, το Ταμείο Συντάξεων Κυβερνητικών Υπαλλήλων (GEPF), το οποίο κατέχει το μεγαλύτερο μέρος των 90 δισεκατομμυρίων rand (5,2 δισεκατομμύρια δολάρια) των ομολόγων της Eskom.

Επεσήμανε ότι η ιδέα είναι  ακόμα «στο εννοιολογικό στάδιο» και τόνισε ότι θα περιλαμβάνει ορισμένες προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της επιχειρησιακής απόδοσης και της διακυβέρνησής της.
Δεν είναι σαφές εάν το GEPF θα επιβάλει κυρώσεις σε συναλλαγές χρέους προς ίδια κεφάλαια.

Το PIC είναι ένας από τους μεγαλύτερους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων στην Αφρική, με επενδύσεις αξίας άνω των 2 τρισεκατομμυρίων rand, συμπεριλαμβανομένων των μετοχών σε μεγάλες εταιρείες που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο του Γιοχάνεσμπουργκ (JSE) και το χρέος που εκδίδουν κρατικές εταιρείες.

Η ιδέα της χρήσης του PIC για τη διάσωση της Eskom, η οποία δεν έχει αρκετή ρευσότητα για να εξυπηρετήσει το χρέος των 450 δισεκατομμυρίων και έχει εφαρμόσει περικοπές ηλεκτρικού ρεύματος που έχουν επηρεάσει την οικονομική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν.

Η συνδικαλιστική ομοσπονδία COSATU πρότεινε στον Πρόεδρο Cyril Ramaphosa στις αρχές του τρέχοντος έτους το PIC και δύο τοπικοί όμιλοι χρηματοδότησης της τοπικής ανάπτυξης να επενδύσουν 250 δισεκατομμύρια ράντ στην  Eskom μέσω ενός οχήματος ειδικού σκοπού.

Ο Khoza δήλωσε την Πέμπτη ότι εάν η πρόταση του PIC διευρυνθεί ώστε να συμπεριλάβει το χρέος της Eskom που κατέχει ανεξάρτητα η GEPF και οι όμιλοι χρηματοδότησης που ανήκουν ή ανήκουν εν μέρει στην κυβέρνηση, τότε «αν είναι αρκετά δημιουργικοί» θα μπορούσε να ανέλθει σε 150 δισεκατομμύρια έως 200 δισ. από τον ισολογισμό της Eskom.
Είπε ότι τα χρήματα των συνταξιούχων θα πρέπει να διαφυλαχθούν.
«Εάν η Eskom σταματήσει, ... τα σχολεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, τα νοσοκομεία δεν μπορούν να λειτουργήσουν, το μεγαλύτερο μέρος της JSE θα ταλαντευόταν ... έτσι η πρόκληση της Eskom, ενοχλητική και περίπλοκη όπως είναι, είναι μια πρόκληση για την χώρας και πρέπει να είναι δημιουργικοί. "

Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι το PIC δεν απαιτεί καμία έγκριση μετόχων για τις επενδυτικές του δραστηριότητες.
Το GEPF τόνισε ότι το PIC είχε την εντολή να αξιολογήσει επενδυτικές προτάσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που περιλαμβάνουν ομόλογα της  Eskom που κατέχονται για λογαριασμό της GEPF, αλλά αυτό "δεν ισοδυναμεί με την υποστήριξη και την έγκριση του GEPF ... έως ότου το Συμβούλιο GEPF λάβει συγκεκριμένη απόφαση" .

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης