Τελευταία Νέα

Στην Voltalia ηλιακό πάρκο 140 MW στην Αλβανία

Στην Voltalia ηλιακό πάρκο 140 MW στην Αλβανία
Θα πουλήσει το ήμισυ της ενέργειας στην Αλβανία για 24,89 ευρώ ανά MWh
Η γαλλική εταιρεία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας Voltalia SA κέρδισε διαγωνισμό για την κατασκευή φωτοβολταϊκού πάρκου 140 μεγαβάτ (MW) στην Αλβανία, αφού προσφέρθηκε να πουλήσει το ήμισυ της ενέργειας στην Αλβανία για λιγότερο από το μισό της αρχικής τιμής ζήτησης.

Η Voltalia, η οποία ήταν η μόνη από τις πέντε τελικές προσφορές που πληρούσαν τα τεχνικά κριτήρια για το έργο στην περιοχή Karavasta, θα δώσει στην Αλβανία μεγάλη έκπτωση για τα πρώτα 15 χρόνια της 30χρονης σύμβασής της, αφού η χώρα δεν θα αγοράσει ενέργεια για περισσότερα από 55 ευρώ ανά μεγαβάτ ώρα (MWh).

«Είναι 24,89 ευρώ ανά MWh», δήλωσε ο επικεφαλής της επιτροπής αξιολόγησης προσφορών, Enea Karakaci, μετά από ανακοίνωση του αποτελέσματος της προσφοράς την Τετάρτη 27/5/2020.

Ο διαγωνισμός ξεκίνησε τον Ιανουάριο και καθυστέρησε δύο φορές από το ξέσπασμα του coronavirus. Ωστόσο, 15 υποψήφιοι επισκέφθηκαν στον ιστότοπο στις 2 Μαρτίου και είχαν απαντήσει σε 200 ερωτήσεις, δήλωσε ο Karakaci, πριν από την διαδικτυακή προσφορά στις 8 Μαΐου.

Η υπουργός Ενέργειας Belinda Balluku δήλωσε ότι η επένδυση των 100 εκατομμυρίων ευρώ στην Karavasta, η οποία έχει κατά μέσο όρο 2.700 ώρες ηλιοφάνειας ετησίως, θα κατασκευάσθεί το μεγαλύτερο πάρκο ηλιακής ενέργειας στα Βαλκάνια.

Η Voltalia θα πουλήσει τη μισή της ενέργεια στην Αλβανία στα 24,89 ευρώ ανά MWh για τα πρώτα 15 χρόνια της σύμβασης και τα υπόλοιπα στην ανοιχτή αγορά.

Η Αλβανία άνοιξε το διαγωνισμό ως μέρος της ενεργειακής διαφοροποίησης για να μειώσει την εξάρτηση από την υδροηλεκτρική ενέργεια.

www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης