Χρηματιστήριο & Αγορές

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,32% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,82%

Μεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ και Κίνας - Στο +2,32% ο Nikkei, ο Hang Seng -0,82%
Ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,33% στις 2.846,22 μονάδες
Με μεικτά πρόσημα έκελισαν σήμερα Πέμπτη (28/5) οι αγορές της Ασίας, καθώς η κλιμάκωση των εντάσεων ανάμεσα σε Ηνωμένες Πολιτείες και Κίνα εξακολουθεί να προκαλεί ανησυχία στις τάξεις των επενδυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία ενισχύθηκε κατά +2,32% στις 21.916,31 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στο +1,32% και τις 5.851,10 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα σημείωσε οριακές απώλειες της τάξεως του -0,13% στις 2.028,54 μονάδες, ενώ ο δείκτης IDX Composite στην Ινδονησία καταγράφει άνοδο +1,25% στις 4.699,36 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,82% στις 23.110 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη είναι η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,64% και τις 10.944,19 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με άνοδο της τάξεως του +0,33% στις 2.846,22 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά -0,34% στις 10.646,20 μονάδες.
Χθες (27/5) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Mike Pompeo, δήλωσε ενώπιον του Κογκρέσου ότι η κυβέρνηση Trump δε θεωρεί πλέον ότι το Χονγκ Κονγκ είναι αυτόνομο από την υπόλοιπη Κίνα, γεγονός που σημαίνει ότι η Ουάσιγκτον θα σταματήσει να αντιμετωπίζει την περιοχή ως έναν παγκόσμιο εμπορικό και χρηματοοικονομικό κόμβο.
Σημειώνεται ότι εάν το Χονγκ Κονγκ απωλέσει το ειδικό καθεστώς του, το χρηματοπιστωτικό σύστημα της περιοχής θα επηρεαστεί άμεσα, ενώ οι επιχειρήσεις αναμένεται να δεχθούν ισχυρό πλήγμα μακροπρόθεσμα.
«Με τον Αμερικανό υπουργό Εμπορίου, Wilbur Ross, να δηλώνει ότι ο πρόεδρος Trump διαθέτει έναν μεγάλο κατάλογο επιλογών, οι αγορές περιμένουν να ακούσουν ποια ακριβώς θα είναι αυτά τα μέτρα και πώς θα τα απορροφήσει η Κίνα», δήλωσε ο αναλυτής της Pepperstone, Chris Weston, διευκρινίζοντας ότι «αυτό είναι ένα ρίσκο για τις αγορές και η κατάσταση είναι σαφώς ρευστή».
Στην Ιαπωνία, η κυβέρνηση ενέκρινε το νέο πακέτο οικονομικής στήριξης ύψους 1,1 τρισ. δολ. ενώ στη Νότια Κορέα η Κεντρική Τράπεζα της χώρας προχώρησε σε νέα μείωση επιτοκίων, σε μία προσπάθειά της να μετριάσει το πλήγμα του κορωνοϊού στην οικονομία.
Συγκεκριμένα, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Bank of Korea αποφάσισε να μειώσει το βασικό επιτόκιο στο 0,5% από 0,75% προηγουμένος, γεγονός που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που υιοθέτησε η Τράπεζα το τρέχον σύστημα νομισματικής πολιτικής το 1999.
Μάλιστα, η σχετική απόφαση έρχεται μόλις δύο μήνες μετά από την πρώτη έκτακτη μείωση των επιτοκίων που πραγματοποίησε η Τράπεζα της Κορέας μετά το 2008.
Παράλληλα, η Τράπεζα υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το 2020, προβλέποντας ότι η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,2% έναντι προβλέψεων για ανάπτυξη 2,1% τον Φεβρουάριο, ενώ ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στο 0,3% έναντι 1% προηγουμένως.
Μειώνοντας το κόστο δανεισμού, η τράπεζα αποσκοπεί στο να περιορίσει τη μεταβλητότητα στις αγορές και να ενισχύσει την άντληση χρημάτων προς στην οικονομία, με ορισμένους αναλυτές να διευκρινίζουν ότι δεν είναι ακόμα σαφές εάν τα παραδοσιακά εργαλεία νομισματικής πολιτικής θα είναι αποτελεσματικά αυτή την περίοδο, καθώς η πανδημία έχει πλήξει τόσο την προσφορά όσο και τη ζήτηση.
Στις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street έκλεισαν με κέρδη κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, με τον δείκτη Dow Jones να σκαρφαλώνει πάνω από τις 25.000 μονάδες για πρώτη φορά από τον Μάρτιο, και συγκεκριμένα στο +2,21% και τις 25.548,27 μονάδες.
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε άνοδο της τάξεως του +1,48% στις 3.036,13 μονάδες, ενώ μικρότερη ήταν η άνοδος για τον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, ο οποίος έκλεισε στο +0,77% και τις 9.412,36 μονάδες.
«Η σταθερή ροή ενδείξεων οικονομικής αναζωογόνησης στήριξε το τελευταίο ράλι της Wall Street, ωθώντας την αγορά να απομακρύνει τις αυξημένες εντάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα», σχολίασε η αναλύτρια αγορών της IG, Jingyi Pan.

www.bankingnews.gr
www.worldenergynews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Δείτε επίσης